Kraftiga reaktioner på de hemliga uppgifterna

Publicerad
Uppdaterad
Natos chef för den civila delen i Afghanistan - Mark Sedwill - fördömer läckan, men tonar ner betydelsen av informationen.
- Det verkar mest handla om antalet dokument som läckt ut, säger Mark Sedwill till Expressen.se.
Wikileaks avslöjande rörande hemliga amerikanska militärrapporter väcker ilska i USA och presidenthögkvarteret har fördömt läckan.
Uppgifterna, som Wikileaks lade ut på sin hemsida natten till måndagen, redovisades på söndagen först i nätupplagorna av tidningarna The New York Times i USA, The Guardian i Storbritannien och Der Spiegel i Tyskland.

"Soldaternas liv i fara"


Ben Rhodes, biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset, fördömer offentliggörandet av dokumenten.
- Detta riskerar livet på USA:s och dess allierades soldater, svarar Rhodes Der Spiegel som bett om en kommentar före publiceringen.
Rhodes vägrade dock ge tidningen en intervju.
Natos chef för den civila delen, Mark Sedwill, fördömer precis som många andra läckan, men tycker inte att den innehåller några större nyheter.
- Det verkar mest handla om antalet dokument som läckt ut, inte vad de faktiskt innehåller, säger Mark Sedwill till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag