Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftiga översvämningar – minst 40 personer döda

Meteorologen: ”Kan faktiskt komma mer regn”.
En familj vadar längs en översvämmad väg i delstaten Assam.Foto: DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK / DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En man fiskar i översvämningarna.Foto: DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK / DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
En man bär gasol genom vattenmassorna.Foto: DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK / DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Nu varnar myndigheter för att situationen kan förvärras ytterligare.Foto: DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK / DAVID TALUKDAR/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Översvämningarna påverkar även Assams rika djurliv. På bilden syns en indisk pansarnoshörning som vadar genom vattenmassorna.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Regnet öste även ner i Mumbai på lördagen.Foto: RAJANISH KAKADE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Monsunregnen i Indien och Nepal har orsakat dödliga översvämningar och jordskred, rapporterar Sveriges Radio.

Minst 40 människor har dött.

Nu varnar myndigheter för att situationen kan förvärras ytterligare.

Kraftiga monsunregn lämnar död och förödelse efter sig i södra Asien. I Indien och Nepal har minst 40 människor dött på grund av jordskred och översvämningar, rapporterar Sveriges Radio.

I den indiska delstaten Assam i de nordöstra delarna av landet bor över 31 miljoner människor. Delstatens myndigheter har gått in i högsta beredskap i samband med att floden Brahmaputra, som rinner från Himalaya och vidare ner genom Bangladesh och Indien, har svämmat över. 

Fler än 1 800 byar i Assam har drabbats av översvämningarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ministern: ”Situationen extremt kritisk”

Under de senaste tre dygnen har tio personer drunknat i delstaten, enligt myndigheter. Över en miljon påverkas av de stigande vattennivåerna.

Samtidigt varnar myndigheter för att situationen kan förvärras ytterligare, då ytterligare kraftig nederbörd är att vänta under de kommande dagarna.

– Situationen med översvämningarna är extremt kritisk, säger Keshab Mahanta, vetenskaps- och teknikminister med ansvar för vattenresurser i delstaten, till Reuters.

Enligt Reuters dog 15 personer i Nepal i översvämningar och jordskred natten mot söndagen. Ytterligare 12 ska ha skadats.

Utrotningshotade noshörningarna flyr

Översvämningarna påverkar även Assams rika djurliv, rapporterar nyhetskanalen al-Jazeera. Nationalparken Kaziranga – som är hemvist åt den utrotningshotade indiska pansarnoshörningen – har inte undsluppit de stigande vattennivåerna.

– Noshörningarna och andra djur söker antingen skydd på högt belägna artificiellt skapade platser, eller tar sig över motorvägen till andra högt belägna områden, säger Jukti Borak på nationalparken.

Det är inte bara översvämningar som gör livet till en plåga för delstatens människor och djur. Sedan januari har fler än 160 personer dött av japansk hjärnfeber, en infektion som sprids via myggor.

Det rapporterar Reuters.

En indisk pansarnoshörning vadar genom vattenmassorna.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En indisk pansarnoshörning vadar genom vattenmassorna.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arten är utrotningshotad.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Naturkatastrofer som exempelvis översvämningar, stormar och värmeböljor behöver inte ha en direkt koppling till klimatförändringarna – men enligt en rapport från World Meterological Organisation (WMO) har dessa typer av extremväder femdubblats sedan 1970-talet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.