Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) under tisdagens presskonferens. Foto: Alexander Donka
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) under tisdagens presskonferens. Foto: Alexander Donka

Kraftiga branden dominerar politiken

Publicerad

Skogsbranden i Västmanland dominerar nu inrikespolitiken.

Försvarsminister Karin Enström (M) och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) är på plats och höll under tisdagseftermiddagen presskonferens.

Samtidigt är Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på väg.

Och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson vill köpa in brandflyg i stället för JAS-plan.

S-ledaren Stefan Löfven anländer under tisdagseftermiddagen till Norberg och säger till tidningen Aftonbladet att partiet tagit beslut om att "pausa valrörelsen" i det drabbade området.

Samtidigt meddelar statsrådsberedningen att statsminister Fredrik Reinfeldt löpande får information om utvecklingen med anledning av storbranden via regeringens kriskansli.

Reinfeldt har själv inga planer på att åka till det drabbade området - eftersom den ansvarige ministern Karin Enström redan är där.

Hon anlände på tisdagseftermiddagen och höll vid 14-tiden en presskonferens tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

- Staten har ju alltid ett övergripande ansvar och det är ett av skälen till att jag och Karin åker dit, för att se om det är något ytterligare som regeringen kan bistå med, sade Erlandsson, som också ville framföra ett tack och sitt beröm "till alla som bistår de drabbade" med "berömvärda insatser".

- Och samtidigt uppmana våra myndigheter att vara på tårna så att inte ytterligare skador orsakas på vare sig människor, djur eller hus och hem.

Bildt sågar MP

Tidigare på tisdagen kallade Miljöpartiet till presskonferens med anledning av branden. Där meddelade språkröret Åsa Romson att partiet kräver att miljarder till nya Jas-plan i stället används till att förstärka beredskapen för extremt väder och naturkatastrofer.

Flera politiker har via sociala medier kommenterat skogsbranden i Västmanland. Bland dem utrikesminister Carl Bildt - som sågade Miljöpartiets förslag:

"Sverige har aldrig haft brandbekämpningsflygplan. Nog bättre med europeisk samordning av resurserna. Bättre för alla."

Lööf uppmanar att hjälpa

Centerledaren Annie Lööf uppmanar via partiets hemsida partimedlemmarna att hjälpa de drabbade som befinner sig inom riskområdet.

- Mitt djupaste deltagande och sympati går till de drabbade i området kring branden. Det är enorma och ovärderliga insatser som görs av frivilliga och boende i området just nu för att hjälpa de drabbade. Det är en fruktansvärd vånda att inte bara tvingas lämna sitt hem utan också i värsta fall sina djur. Jag är övertygad om att många människor vill hjälpa till och göra en insats, säger Annie Lööf.

Partikamraten, IT- och energiminister Anna-Karin Hatt, skriver på Twitter:

"Måtte vinden mojna och regn komma så att branden i Sala kan hejdas. Ofattbara ekonomiska och känslomässiga värden går nu upp i rök."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag