Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byggkran fick monteras ner – efter stor rasrisk

Kraftig vattenläcka ligger bakom – Elin Jönsson rapporterar från platsen.
Vattnet forsade ut på gatan mitt i Stockholm.Foto: Läsarbild
Räddningstjänsten på plats.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avspärrningar i centrala Stockholm.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kranen riskerar att välta. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På söndagskvällen uppstod en kraftig vattenläcka vid Norrlandsgatan i centrala Stockholm. En 58 meter hög byggkran som stod i närheten riskerade att välta på grund av den försvagade marken.

Nästan hela jättekranen har nu monterats ned, och ett område har spärrats av medan läckan stoppas.

Vattenläckan uppstod mitt i Stockholm city under söndagskvällen. En kran vid en byggarbetsplats i närheten hade sina stödben på gatan, och riskerade att välta på grund av förändringarna i marken runtomkring. Byggnaderna i närheten av läckan utrymdes och området spärrades av.

– Man har gjort bedömningen att det finns en risk att kranen kan rasa om man stänger av vattnet och vägen kollapsar för att den är underminerad. Det svåra som man håller på att ta ställning till är om man stänger av vattnet, är det så underminerat att det rasar eller är det vattnet som håller själva vägen uppe?, säger Per Pettersson, ledningsoperatör vid Räddningscentralen Mitt. 

Jättekranen har monterats ned.Foto: Elin Jönsson
Område har spärrats av medan läckan stoppas.Foto: Elin Jönsson

”Vägde ju ett antal ton”

Det beslutades att kranen skulle monteras ned, och vid 09-tiden höll man på med de sista delarna av kranen. 

– Bottencementblocken från kranen ska nu lyftas ner på Norrlandsgatan. Den vägde ju ett antal ton och var 58 meter hög. Armen var 60 meter lång, säger Johan Winsnes, medieansvarig vid Storstockholms brandförsvar.

Under natten stängdes Klaratunneln, och på måndagen var det fortsatt avspärrat på Norrlandsgatan mellan Jakobsbergsgatan och Hamngatan. Stockholm vatten ska nu åtgärda vattenläckan på plats.

Gick inte att gå på gatan

Det har inte uppstått några personskador och inga skador på några fastigheter eftersom dagvattenbrunnarna klarade av att svälja vattnet.

– Det har inte blivit som det blev i Vällingby att det läckt in i en massa fastigheter, säger Christer Wahlström, ledningsoperatör på räddningscentralen. 

På natten var det ännu mer vatten på gatan.

– Jag var på väg hem och vi kom inte in, det var avspärrat på vår gata. Vi frågade en person i räddningstjänsten som sade att det var en stor vattenläcka. Vi fick inte gå upp på Norrlandsgatan utan vi blev nerfösta mot Strandvägen. Men där är det så mycket vatten att där gick det inte att gå, sa Christofer som då befann sig vid platsen.

Byggkranen kan här ses över gatan.Foto: Läsarbild

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

TV: Polisens avspärrning satt i butiksdörren där Susanne jobbar

Lyftkran riskerade att välta efter kraftig vattenläcka: ”Så sårbart”

TV: Översvämning på hela gatan – se bilden från platsen

Översvämning på hela gatan – se bilden från platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.