Kraftig explosion vid frisör – 20 bilbränder

Explosion vid frisör – flera bilar i brand
Ett tjugotal bilar har brunnit på flera platser runtom i Märsta under natten.
Foto: Utryckning UPPSALA
Ett tjugotal bilar har brunnit på flera platser runtom i Märsta under natten.
Foto: Utryckning UPPSALA

Något har detonerat vid en frisörsalong i Märsta under natten mot måndagen. 

– Någonting har detonerat vid entrén till en frisörsalong där, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisen. 

Räddningstjänsten är på plats i området efter att flera bilbränder brutit ut under natten. 

– Det här är inte jättevanligt direkt, säger Hans Eriksson, larmoperatör vid Storstockholms brandförsvar. 

Det var klockan 01.49 som polisen fick flera larm om en kraftig smäll i Märsta. När man kom fram till platsen kunde man konstatera att någonting detonerat i anslutning till en frisörsalong. 

– Vi fick flera samtal. Det tycks vara så att någonting har detonerat vid entrén till en frisörsalong där, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisen. 

Räddningstjänsten har varit på plats med elva räddningsfordon.
Foto: Privat
Räddningstjänsten har varit på plats med elva räddningsfordon.
Foto: Privat

Polis och räddningstjänst har tidigare under kvällen befunnit sig på plats i området då flera bilar börjat brinna i centrala Märsta, Tingvalla och Valsta. 

Sammanlagt har omkring tjugo bilar brunnit på de tre platserna – nästan samtliga är helt utbrända. 

Något har detonerat i anslutning till en frisörsalong i Märsta.
Foto: Utryckning UPPSALA

– Vi är på plats och försöker släcka bilarna. Som det är nu har vi lämnat över explosionen till polisen så får de tillkalla oss om vi behövs, säger Hans Eriksson, larmoperatör vid Storstockholms brandförsvar

Bombgruppen kallas in 

Det är sammanlagt elva räddningsfordon som finns på plats i Märsta, varav två cirkulerar i området för att säkerställa att inga fler bilbränder dyker upp. 

– Vi är ganska många på platsen. Det är något som är lurt. Att det börjar brinna så här på en och samma ort är inte speciellt vanligt, säger Hans Eriksson. 

Omkring tjugo bilar har brunnit under natten.
Foto: Privat

Polisen har nu spärrat av området kring frisörsalongen. Man har även upprättat en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse samt skadegörelse genom brand. 

– Vi har även kallat in Nationella bombgruppen som kommer att åka dit för att göra en undersökning, säger Sylvia Oldin. 

Ingen har rapporterats skadad i samband med nattens händelser. Inte heller finns någon frihetsberövad eller misstänkt i samband med detonationen eller bilbränderna. 

– Det finns några vittnesuppgifter om folk som ska ha varit i rörelse i området men det är ännu väldigt initiala uppgifter, säger Sylvia Oldin. 

Vid 4-tiden på måndagsmorgonen uppger räddningstjänsten att samtliga bilbränder nu är släckta och man har avvecklat sig från platsen. 

– Vi har blåst av vårt arbete nu och lämnat platsen. Det är släckt och klart på alla ställen så det verkar som att det lugnat ner sig nu, säger Hans Eriksson vid Storstockholms brandförsvar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.