Vid 11.40-tiden fick polisen in larm om en kraftig smäll på Brännkyrkagatan på Södermalm i Stockholm.

Vid 11.40-tiden fick polisen in larm om en kraftig smäll på Brännkyrkagatan på Södermalm i Stockholm.

Kraftiga smällen var fumlig handverkare

Publicerad

Polisens nationella insatsstyrka spärrade av en gata i centrala Stockholm efter att en kraftig smäll hörts.

En av polisens farhågor var terror.

Enligt Aftonbladet var det dock inget annat än en fumlig hantverkare.

Vid 11.40-tiden fick polisen i Stockholm in larm om en kraftig smäll på Brännkyrkagatan på Södermalm. På plats hade minst en fönsterruta krossats och man skickade direkt vanliga patruller till platsen. De följdes snabbt ut av den nationella insatsstyrkan i full utrustning med hjälmar och skyddsvästar, samt ambulans och räddningstjänst.

– Man har hört en kraftig smäll där. Det är ett trasigt fönster i området. Vi undersöker sakta och metodiskt vad som kan ha hänt, berättar Albin Näverberg vid Stockholmspolisen om händelseförloppet.

– Man vet aldrig vad det kan röra sig om och det är mycket som ska kollas upp. Om någon kommit till skada eller om det finns risk för det, i städer kan det finnas gas, och även så kallad terror skulle kunna ligga bakom, fortsätter han om varför polisen drog i gång den massiva insatsen.

Förtegna om vad som hänt

– Vi går fram med tankar på säkerhet, inget annat, säger Albin Näverberg.

Enligt boende i byggnaden som Expressen pratat med spärrades hela två fastigheter av, och poliserna var mycket förtegna om vad som hade hänt.

– När jag kom hem var det fullt av poliser här. Jag frågade om jag fick gå in men det fick jag inte. De berättade inte vad det var som hade hänt, säger en person som bor i huset.

Men nu har bilden klarnat upp.

Tappade borrmaskin

Aftonbladet skriver att en annan person som larmade polisen berättat att den sett "en man i ett fönster i bar överkropp med ett pistolliknande föremål i handen". Utöver en vanlig smäll eller terror ska polisen ha befarat gisslandrama. När insatsstyrkan väl slog till mot lägenheten visade det sig däremot vara något helt annat.

Mannen med det pistolliknande föremålet var i själva verket en hemmafixare med en borrmaskin. Under sitt arbete i hemmet hade han vinglat till och tappat borrmaskinen, som i sin tur krossade en fönsterruta och störtade ner i ett plåttak. Det var då smällen hördes.

Uppgifterna är inget som bekräftas av polisen.

Rör sig inte om något brott

Att det var så det hade gått till var däremot inget de chockade personerna i närheten uppfattade.

– Vi hörde en rejäl smäll och såg att ett fönster krossats. Så vi ringde polisen. Vi visste ju inte vad det var, det kunde vara vad som helst, säger en av personerna som larmade polisen i samband med smällen.

Polisen, som tidigare utredde händelsen som en detonation, har helt lagt ner fallet. Flera internationella medier, däribland brittiska Daily Mirror och The Independent, rapporterade om händelsen med en bild som leksakshandlaren James Gill tog.

– Jag tror inte att det var något, säger han till Expressens team på plats på Brännkyrkagatan.

Och Stockholmspolisens Eva Nilsson konstaterar:

– Det rör sig inte om något brott.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag