Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig resultatförbättring för Expressen Lifestyle

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Affärsområdet Expressen Lifestyle gör en vinst på 45 miljoner kronor för helåret 2020.
Foto: OLLE SPORRONG

Affärsområdet Expressen Lifestyle gör en vinst på 45 miljoner kronor för helåret 2020. Bakom resultatet ligger offensiv nyhetsjournalistik som lockat rekordpublik, uppskattade livsstilsmagasin som stärkt prenumerationsaffären och en annonsförsäljning som överpresterat mot marknaden.

– Alla medarbetare har gjort ett otroligt bra jobb under väldigt tuffa omständigheter, säger Klas Granström, affärsområdeschef och chefredaktör för Expressen.

2019 gjorde affärsområdet en förlust på 2 miljoner kronor i jämförbara siffror.

– Det är väldigt glädjande att Expressen Lifestyle levererar ett så starkt resultat för 2020 då både annonsintäkter och lösnummerintäkter drabbades hårt av pandemin, säger Anders Eriksson, vd för Expressen och Lifestylegruppen som utgör affärsområdet Expressen Lifestyle.

## I affärsområdets resultat ligger en vinst för Expressen på 18 miljoner att jämföra med en förlust på åtta miljoner året dessförinnan. 

## Magasinsverksamhetens resultat uppgår till 27 miljoner, en förbättring från sex miljoner.

## Totalt omsätter Expressen Lifestyle 1,6 miljarder. Året innan var den siffran 1,8.

Både Expressen och magasinen har drabbats av coronapandemin i form av minskade läsarintäkter och backande annonsförsäljning. Samtidigt har verksamheten drivits med lägre kostnader till följd av effektiviseringar hösten 2019 och våren 2020 samt ett kontinuerligt arbete med organisation och processer.

Klas Granström, affärsområdeschef och chefredaktör för Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

– Redan innan pandemin slog till gjorde vi ett stort arbete kring våra kostnader och det har hjälpt oss mycket under 2020. Men framförallt har alla delar av organisationen gjort ett fantastiskt jobb med att noggrant välja var de lagt sina resurser, det har varit nyckeln till framgången, säger Klas Granström.

Nyhetstidningen Expressens publik växte under 2020 till rekordnivå och är nu nära målet att bli Sveriges ledande digitala nyhetskälla, samtidigt som antalet digitala prenumeranter ökat till runt 120 000. Livsstilsmagasinen i affärsområdet har 2020 kraftigt minskat tappet i prenumerationsaffären och drivit utvecklingen mot mer digitala läsarrelationer.

Läsarintäkterna totalt sjönk på grund av minskande papperstidningsupplagor, men kompenserades delvis av kraftigt ökande digitala läsarintäkter i Expressen Lifestyles projekt för digitala prenumerationer.

– Under 2020 vann Expressen Premium ett globalt pris för bästa nya digitala prenumerationstjänst och växte i antal prenumeranter med över 70 procent. Vi ser en enorm potential både inom nyhets- och featurejournalistiken och kombinationen av dessa är bara vi som har, det ska vi utnyttja mer framåt, säger Klas Granström.

Expressen Lifestyle har stora delar av sin omsättning från annonsförsäljning och 2020 sjönk annonsintäkterna med mer än 100 miljoner. Men i en annonsmarknad som backat kraftigt har affärsområdet överpresterat mot konkurrenterna, både digitalt och i print, och sett en stor tillväxt inom tv-annonsering.

Anders Eriksson, vd för Expressen och Lifestylegruppen som utgör affärsområdet Expressen Lifestyle.
Foto: OLLE SPORRONG

– Utvecklingen av våra prenumerationsintäkter under året är både uppmuntrande och ytterst viktig inför framtiden, säger Anders Eriksson

2021 fortsätter Expressen Lifestyles arbete med att bygga den digitala läsaraffären, utveckla annons, effektivisera verksamheten och förvalta print. En förstärkning av den redaktionella Premiumverksamheten är påbörjad och nyligen aviserades en förändring i tryck och distribution som ska frigöra resurser och förbättra förutsättningarna för printförsäljningen. Samarbetet mellan nyhetstidningen och magasinen som startade under 2020 ska också förstärkas ytterligare under 2021.

Så gick det 2020

Expressen Lifestyle 2020 (2019), MSEK

Omsättning 1664 (1834)

Rörelseresultat 45 (-2)

I kommunikation kring årsresultatet 2019 framgick att Expressen Lifestyle gjorde en vinst om 15 MSEK. Då ingick tidningarna Privata Affärer och Kamratposten, som bidrog med 17 MSEK till affärsområdets resultat. Dessa titlar har nu flyttats till andra delar inom Bonnier News, varför det jämförbara resultatet för Expressen Lifestyle 2019 är en förlust om 2 MSEK. Vidare har Bonnier under 2020 löst in pensionsstiftelser i flera av koncernens dagstidningar. Detta ger en negativ engångseffekt på Expressen Lifestyles legalt redovisade resultat och är en fråga skild från verksamhetens utveckling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.