Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig ökning av drogbeslag

Störst är ökningen när det gäller kokain.Foto: Colourbox
– Vi har tagit mer cannabis och mer kokain under de här sex månaderna än vad vi gjorde under hela 2019, säger Charlotte Svensson, chef för Tullverket.Foto: TULLVERKET

Tullverkets beslag av droger har ökat under pandemin trots inreseförbud och stängda gränser.

– Vi har tagit mer cannabis och mer kokain under de här sex månaderna än vad vi gjorde under hela 2019, säger Charlotte Svensson, chef för Tullverket, till Ekot.

Störst är ökningen när det gäller kokain. Tullverket har beslagtagit 130 kilo kokain från 15 mars till 15 september, jämfört med 26 kilo under samma period förra året.

Tullverket tror att utvecklingen dels beror på att myndigheten har vuxit, dels på att narkotikasmugglingen flyttat över till godstransport.

– Eftersom persontrafiken i stort sett upphörde i mars, så har vi kunnat koncentrera oss på godsflödet. För det flödet, varutransporter, har fortsatt gå. Och det har gett resultat, säger Charlotte Svensson till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.