Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftig medvind för Sabuni skakar om Liberalerna

Expressens politikreporter Tomas Nordenskiöld om partiledarstriden i Liberalerna.
Nyamko Sabunis framgångar i de medlemsomröstningar som hållits har chockat många i partiet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Enligt Nyamko Sabuni är det självklart att omröstningarna ska respekteras – men det tycker inte Erik Ullenhag. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyamko Sabuni har medvind inför avgörandet av partiledarstriden i Liberalerna. 

Hennes framgångar i de medlemsomröstningar som hållits har chockat många i partiet och redan i morgon fredag kan ett avgörande komma – när resultatet från Västsverige presenteras. 

Enligt Nyamko Sabuni är det självklart att omröstningarna ska respekteras – men det tycker inte Erik Ullenhag. 

Efter att resultaten från de lokala medlemsomröstningarna i partiet nu börjat trilla in står det klart att det många trodde skulle bli en promenadseger för Erik Ullenhag har förvandlats till en politisk rysare.

Och allt fler i partiet tror nu att en annalkande politisk storskräll kan stå för dörren. 

På tisdagen nominerade Liberalerna i Östergötland Nyamko Sabuni efter att det hållits en medlemsomröstning där som Sabuni vann överraskande stort, med 57 procent mot 38 procent för Ullenhag.

I Västernorrland, där flera ledande företrädare tagit ställning för Ullenhag och många därför utgick från att han skulle vinna, blev det också en klar seger för Nyamko Sabuni, som samlade 60 procent. 

På torsdagskvällen stod det klart att även Västmanland, Gävleborg och Norrbotten röstat för Sabuni. Liberalerna i Uppsala nominerar däremot Erik Ullenhag, med 58 procent av rösterna. 

På fredagen meddelade också Jönköping och Skaraborg att de har nominerat Nyamko Sabuni. Därmed har hon sju förbund bakom sig och Ullenhag ett.

Men det som framför allt skakat om partiet och förespråkarna för Erik Ullenhag är omröstningarna som hållits runtom i Stockholms län. 

Oväntat jämnt i Stockholm

Där hade man egentligen fattat beslut om att inte hålla någon medlemsomröstning, men en lång rad lokalavdelningar har ändå valt att låta medlemmarna tycka till. 

Överlag har det varit mycket jämnt i omröstningarna, men Stockholm skulle också vara Erik Ullenhags starka fäste. 

På Norrmalm i Stockholms innerstad blev det 57 röster för Ullenhag och 56 för Sabuni och samma jämna resultat blev det på Östermalm. Det framgår av en genomgång av partitidningen NU

På torsdagskvällen gick Stockholms stad ut och nominerade Ullenhag.

Samtidigt har Sabuni vunnit stort i många av länets kranskommuner, som i Österåker där Sabuni fick 85 procent och Värmdö, där hon fick 71 procent. 

– Att Nyamko vann så stort i Östergötland förvånande mig, men det jag blev jag ännu mer förvånad över är hur jämt det var i Stockholm. Jag och de flesta andra räknade med att det skulle rassla till rejält för Ullenhag i Stockholm, men så blev det inte, säger Mathias Sundin, tidigare riksdagsledamot och en känd partiprofil. 

Tung L-företrädare: ”Chockartat”

En annan tung företrädare beskriver resultaten som ”chockartat”. 

Totalt sett, om man lägger ihop resultaten som kommit in från hela landet, leder också Nyamko Sabuni med 387 röster mot 371 för Ullenhag enligt en beräkning från lunchtid på torsdagen som Expressen tagit del av. 

Under torsdagskvällen väntas en rad nya lokala röstningsresultat presenteras och bilden ute från landet är att Nyamko Sabuni har klar medvind utanför storstäderna. 

Men det är i praktiken Skåne, Stockholm och Västsverige som avgör partiledarvalet. 

Och i Stockholm, där Erik Ullenhag har starka anhängare i ledningen och där man alltså valt att inte hålla någon officiell omröstning, väntas man oavsett utfallet av de lokala omröstningarna nominera Erik Ullenhag. 

Västsverige kan avgöra

I Skåne däremot räknar de flesta med att Nyamko Sabuni vinner omröstningen. Därför riktas nu blickarna mot Västsverige, som är det näst största förbundet. 

För den som vinner där kommer – om utfallet blir som väntat i Stockholm och Skåne – att ha två av tre stora förbund bakom sig. Och flera Expressen talat med i partiet menar att utfallet i Västsverige mycket väl kan avgöra hela partiledarstriden. 

Samtidigt råder stor osäkerhet internt i partiet om hur avgörande medlemsomröstningarna ska vara. Enligt partiets stadgar är det ombuden på det extra landsmötet om två veckor som ska välja ny partiledare och medlemsomröstningarna är bara vägledande. 

Men att först låta medlemmarna tycka till för att sedan gå emot deras önskan kan bli svårt. Och här syns också tydliga tecken på en begynnande konflikt. 

Dels har de olika länsförbunden valt olika förhållningssätt, men inte heller de tre kandidaterna är överens om hur tungt de medlemmarnas röster ska väga. 

Sabuni: Respektera medlemmarna

Enligt Nyamko Sabuni är det självklart att medlemmarna måste respekteras. 

– Om medlemmarna vill en sak bör man lyssna och visa respekt för det. Det är det mest korrekta och demokratiska, säger Nyamko Sabuni.

– Från mitt perspektiv är det självklart: Om medlemmarna tydligt vill ha någon annan än mig, och valberedningen lägger fram den som huvudkandidat så kommer jag att respektera det, fortsätter hon.

Johan Pehrson är inne på samma linje, även om han betonar att omröstningarna bara är vägledande. 

– Jag tillhör dem som tycker att man ska ha stor respekt för medlemmarnas åsikter. Man bör lyssna på dem som valt att vara medlemmar i Liberalerna. De förtjänar att lyssnas på, säger han.

Och även han pekar på det tydliga utfallet i de resultat som än så länge presenterats.

– Det var kraftfulla utfall till hennes fördel. Det är mindre länsförbund men en viktig signal, som säkert kan påverka andra, säger han.

Ullenhag försiktig till resultatet

Erik Ullenhag är dock mer försiktig när han kommenterar hur utfallet av omröstningarna ska hanteras i partiet.

– Jag tror att en partiledarkandidat ska vara väldigt försiktig att lägga sig i hur medlemmarna väljer sin partiledare. Jag är inte den som ska ha åsikter om detta, säger han och fortsätter:

– Däremot tycker jag att det är spännande att det nu prövas rådgivande medlemsomröstningar och att det finns ett väldigt engagemang i partiet. Men hur man ska tolka dessa får man bestämma i varje länsförbund eller lokalavdelning själva. Börjar jag lägga mig i det brister jag fullständigt i mitt ledarskap.