Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftig jordbävning
utanför Japans kust

Boende längs den japanska kusten uppmanas att evakuera till högre terräng.

En jordbävning med en magnitud på 6,9 på richterskalan inträffade vid Japans kust utanför Fukushima vid 06-tiden på tisdagsmorgonen lokal tid.

En tsunamivarning utfärdades men bara mindre vågor slog in mot kusten.

– Evakuera till högre terräng. Det är tsunamivarning vid Fukushima. Försök att evakuera, uppmanade en programledare i japanska tv-kanalen NHK.

– Det var ganska obehagligt. Varningslarmen satte i gång, huset knakade och skakade, säger Expressens utsände Said Karlsson på plats i Japan.

Larmet kom vid 06-tiden på tisdagsmorgonen lokal tid, klockan 22 svensk tid.

Jordbävningen inträffade vid nordöstra Japans kust, cirka sex mil utanför Fukushima, på drygt 10 kilometers djup, enligt US Geological Survey.

Tsunamivarningar

En tsunamivarning utfärdades i Fukushimaområdet, samt i regionerna Aomori, Iwate, Miyagi, Ibaraki och Chiba. Upp till tre meter höga vågor befarades kunna slå in mot land men det kom inga rapporter om kraftiga vågor mot kusten.

Invånarna längs Fukushima uppmanades att evakuera omedelbart till högre terräng. Boende varnades för att närma sig stränder vid kusten.

– En tsunami har upptäckts 20 kilometer utanför kusten och väntas komma närsomhelst, sa en programledare i NHK.

Senare sänktes tsunamivarningarna av myndigheterna.

Flera skadades

Större skakningar i marken kändes i Fukushima och i Tokyo.

Kärnkraftverken i Fukushima påverkades inte, enligt NHK, men kylsystemet vid reaktor tre i Fukushima Daini fick avbrott innan det kunde startas om igen efter 1,5 timme.

En man i Fukushima skadade foten efter jordbävningen, en brand bröt ut i en kemfabrik i Iwaki och i Yabuki skadades en kvinna i huvudet och fördes till sjukhus.

Expressens utsända: Huset skakade och knakade

Expressens utsände Said Karlsson befann sig tio mil från Fukushima.

– Det var ganska obehagligt. Varningslarmen satte i gång, huset knakade och skakade. Det var en ganska kraftfull jordbävning. På tv upprepade de att alla som befann sig vid kusten skulle ta sig så långt bort som möjligt. Man är väldigt väl förberedd, det finns varningssystem och rutiner för det mesta. Folk är ganska vana, säger han.

Vid jordskalvet 2011 vid Fukushima dog nästan 16 000 personer. Då uppmättes det största skalvet till 9,0 på richterskalan och flera explosioner i reaktorer vid Fukushimas kärnkraftverk utlöste radioaktiva utsläpp.