Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Amanda, 26, kände hur hotellet började skaka

Efter skalvet har en tsunamivarning utfärdats, rapporterar Reuters.
Jordbävningen inträffade mellan Kuba och Jamaica.
Runaway Bay precis efter jordbävningen.Foto: Privat / Privat

En kraftig jordbävning, med magnitud 7,7, har inträffat söder om Kuba och nordväst om Jamaica.

Efter skalvet utfärdades en tsunamivarning, rapporterar Reuters. Varningen hävdes några timmar senare enligt AFP.

– Det känns lite läskigt att gå ut nu, säger Amanda Stavgren, 26, som är på plats vid Runaway Bay i Jamaica.

Enligt US Geological Survey – USA:s motsvarighet till Lantmäteriet och Sveriges geologiska undersökning – hade jordbävningen magnituden 7,7. 

Dess centrum ska ha upptäckts 125 kilometer nordväst om Lucea i Jamaica och 140 kilometer sydväst om Niquero på Kuba. Epicentrumet beräknas ha varit grunt – bara 10 kilometer under ytan, rapporterar ABC News.

Drygt två timmar senare kommer rapporter om ett efterskalv vid Caymanöarna med magnitud 6,5.

Till följd av det första, mycket kraftiga skalvet, har en tsunamivarning utfärdats för Jamaica, Kuba och Caymanöarna. 

Farliga tsunamivågor från den här jordbävningen kan uppstå inom 300 kilometer från epicentrumet vid Jamaicas, Caymanöarnas och Kubas kust”, skriver det internationella tsunamiinformationscentret i ett uttalande, enligt Reuters. 

Enligt The Independent kan vågor på uppemot en meter slå mot länderna, men också mot Honduras, Mexiko och Belize. Varningen hävdes dock några timmar senare.

Svenska Amanda: ”Allt började skaka”

Svenska Amanda Stavgren, 26, från Stockholm befinner sig i Runaway Bay i Jamaica. Hon och hennes pojkvän stod i lobbyn på deras strandhotell då allting började skaka.

– Det var jätteläskigt när allt började skaka. Det skakade så mycket, både golvet, taket, väggarna och lamporna, säger Amanda Stavgren.

Amanda Stavgren var på sitt hotell i Runaway Bay, Jamaica, när allt började skaka.Foto: Privat

I början förstod hon inte vad som hände, eftersom hon inte varit med om en jordbävning förut. Men när hotellpersonalen började reagera kom insikten.

– När de reagerade och sa att den var stark blev man ju rädd, säger Amanda Stavgren.

Efter skalvet har Amanda och hennes pojkvän tagit sig till deras hotellrum. Hittills har de inte fått så mycket information om läget, förutom från sitt flygbolag.

– Vi har fått sms från Ving om att man ska hålla sig borta från stranden och att det är tsunamivarning. Men vi har inte fått så mycket annan information. Vi bor ju ändå precis vid havet så vi håller oss inne. Som tur är ligger vårt rum på sjätte våningen, säger Amanda Stavgren.

Hon fortsätter:

– Det känns lite läskigt att gå ut nu. Många har gått tillbaka till sina rum och det är inget folk på stranden längre, men det är några vid poolen.

Byggnader skakade i Miami

Den jamaicanska tidningen Jamaica Observer skriver att skalvet kändes i flera sekunder och över hela ön. Flera företag ska ha rått sina anställda ta sig ut när jordbävningen började.

Belkis Guerrero, som arbetar vid ett katolskt kulturcentrum i Santiago, Kuba, kände också av skalvet.

– Vi satt alla på stolar och kände hur stolarna rörde på sig. Vi hörde oljuden när allt flyttade runt, säger hon till AP.

Samtidigt rapporterar NBC att skalvet fick byggnader att skaka även i Miami i USA. Flertalet människor ska ha evakuerats från drabbade byggnader när skalvet tog vid.

Det är ännu oklart om människor eller byggnader skadats vid händelsen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

TV: Här är några av dagens största utrikesnyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.