Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig jordbävning i Turkiet: Över 5000 döda

Björn Lund om jordbävningarna i Turkiet: ”Så stort att man knappt kan kalla det efterskalv”.
En jordbävning med en magnitud på 7,8 skakade Turkiet och Syrien under natten mot måndag.
Foto: VOLKAN KASIK/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN
Människor står kring en kollapsad byggnad i Pazarcik i södra Turkiet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Stora skador i Azmarin, Syrien.
Foto: GHAITH ALSAYED / AP TT NYHETSBYRÅN
Otaliga hus har rasat samman efter den kraftiga jordbävningen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En stor räddningsinsats pågår för att rädda människor som sitter fast i rasmassorna i Diyarbakir.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från Turkiet.
Foto: REFIK TEKIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Foto: GHAITH ALSAYED / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Dödstalet efter den kraftiga jordbävningen i södra Turkiet stiger för varje timme. 

Över 21 000 personer i Turkiet och Syrien har dött efter skalvet som inträffade natten mot måndag, skriver CNN. Över 11 000 är skadade bara i Turkiet. 

EU har aktiverat sin civilskyddsmekanism och situationen beskrivs som ”katastrofartad”. Bara i Turkiet uppges fler än 2 800 byggnader ha kollapsat.

– Jordbävningen är den största katastrofen sedan 1939, säger president Erdogan enligt Reuters.

Vid lunchtid skakades Turkiet av ett stort efterskalv på magnituden 7,7. 

Skalvet som inträffade vid 02.17 svensk tid hade en magnitud på 7,8 enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Andra källor uppmätte jordbävningen till alltifrån 7,4 till 7,9.

Epicentrum var drygt tre mil utanför den turkiska provinshuvudstaden Gaziantep, med långt över en miljon invånare, i sydöstra delarna av landet.

https://datawrapper.dwcdn.net/ja2yf/1/

Sammanslagna myndighetssiffror visar att fler än 21 000 personer mist livet, enligt AFP.

Ännu fler rapporteras skadade och det pågår en massiv räddningsinsats för att rädda människor som sitter fast under rasmassorna. Videor som publicerats i sociala medier visar totalförstörda byggnader i flera städer i sydöstra Turkiet – fler än 2 800 byggnader uppges ha kollapsat bara i Turkiet. 

– Jordbävningen är den största katastrofen sedan 1939, säger president Erdogan som hänvisar till jordbävningen i Erzincanprovinsen som skördade över 30 000 liv.

De flesta av dödsfallen kommer från den turkiska sidan. Minst 3 300 personer har omkommit i Syrien enligt landets myndigheter. Flera tusen har skadats. Situationen beskrivs som ”katastrofartad” av landets civilförsvar. 

En läkare i gränsstaden Atmeh säger till AP att de ”fruktar att dödsfallen är i hundratal” i de rebellkontrollerade områdena. Hela stadsdelar uppges ha kollapsat i området.

Gazianteps guvernör Davut Gül uppmanar invånarna på Twitter att hålla sig utomhus.

”Åk inte bil. Skapa inte köer på huvudvägarna. Överbelasta inte telefonsystemet”, skriver guvernören enligt turkiska CNN.

JORDBÄVNINGEN I TURKIET – DET VET VI

■ En jordbävning med magnitud 7,8 har ägt rum 33 kilometer utanför Gaziantep i sydöstra Turkiet och 26 kilometer från staden Nurdagi. Skalvet skedde klockan 02.17 svensk tid – 04.17 turkisk tid – natten till måndag.


■ Över 5000 personer har dött i hårt drabbade Turkiet och Syrien enligt lokala myndigheter. Hundratals är skadade och sitter fast under rasmassorna. Även Libanon, Jordanien, Israel och Cypern har känt av skalvet. 


■ Turkiet har begärt akuthjälp från EU har aktiverat sin mekanism för civilskydd. USA har utlovat hjälp och har aktiverat USAID, den federala myndigheten för utrikeshjälp. Fler länder uppges ha hjälpinsatser på väg.


■ UD har ingen information om drabbade svenskar, enligt presstjänsten. Däremot är ett 10-tal skrivna i drabbade områden. UD räknar också med att 100-200 svenskar befinner sig där. 


■ Vid 11.24 svensk tid kommer rapporter om ett stort efterskalv med en magnutid på 7,7, enligt seismologicentrum EMSC. Det nya skalvet uppges ha inträffar cirka 10 mil nordost om det första epicentrum. Ett större efterskalv inträffade också elva minuter efter huvudskalvet, med en magnitud på 6,7.

https://twitter.com/kci2013/status/1622484940939051008?s=20&t=44NrldkuPNtnu-1wTViS6A
Människor försöker rädda personer som är fast i sina lägenheter i Pazarcik i södra Turkiet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Skalvet kändes även i Libanon, Jordanien, Israel och på Cypern. Enligt nyhetsbyrån AP skakades byggnader i Beirut och människor flydde människor ut på gatan.

Det finns ännu inga uppgifter om skadade eller döda svenskar i nuläget, enligt svenska UD. Men man uppger att det finns många svenskar i de drabbade områdena i Turkiet. 

”I nuläget är cirka 400 personer registrerade på svensklistan för Turkiet. Ett 10-tal är registrerade i något av de drabbade områdena. Generalkonsulatet i Istanbul bedömer att antalet svenskar i dessa områden sannolikt är högre, uppskattningsvis 100–200 personer.”

Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter och uppdaterar reseinformation löpande på Sweden Abroad.

Ambassaden i Beirut uppskattar att antalet svenskar i Syrien är mycket begränsat. Endast ett 10-tal personer är registrerade på svensklistan för Syrien.

EU:s krisskydd aktiverat

Turkiet har begärt akuthjälp av EU, enligt landets krismyndighet, och team från åtta länder uppges vara på väg. EU har aktiverat sin mekanism för civilskydd, skriver Janez Lenarcic, EU-kommissionär för krishantering, på Twitter.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan skriver i ett officiellt uttalande från Vita huset att USA är ”djupt oroade” efter dagens kraftiga jordbävning i Turkiet och Syrien. President Biden har aktiverat USAID, den federala myndigheten för utrikeshjälp. 

Totalt 45 länder har erbjudit sin hjälp enligt president Erdogan. 

Statsminister Ulf Kristersson har skrivit på Twitter att han är bedrövad över att så många mist livet i den kraftiga jordbävningen.

”Mina tankar går till offren och deras närstående. Mina djupaste kondoleanser till Erdogan”. 

Han skriver också att Sverige som EU:s ordförandeland kommer erbjuda sitt stöd. 

Även utrikesminister Tobias Billström uppger att Sverige arbetar med att koordinera EU:s ansträngningar och att han är i dialog med Turikets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och med Syrien.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1622499315473072129?s=20&t=2FTdUMyie4_L45a8hCFGMw

Under måndagseftermiddagen går kung Carl Gustaf ut med ett officiellt uttalande:  

”Drottningen och jag skickar våra djupaste kondoleanser efter den fruktansvärda jordbävningen i sydöstra Turkiet. Vi vill uttrycka våra sympatier till offrens familjer och till Turkiets befolkning. Våra tankar är med de skadade och alla dem som drabbats av den ofattbara förstörelsen orsakad av jordbävningen.”

”Allt bara skakade”

Svenske Jonathan Wyssbrod befinner sig i staden Sanliurfa, bara 15 mil från hårt drabbade Gaziantep, för att besöka en familjemedlem. Han berättar för SVT hur de tog skydd vid första skalvet.

– Vi ställde oss under dörrkarmarna, men det gick inte att stå utan att hålla i sig, säger han till kanalen.

Theo Tiknaz befinner sig i Alanya i sydvästra Turkiet. 

– Vi vaknade av en rejäl jordbävning, huset skakade, säger han till SVT.

TV: Huset rasar – fångas på film

Allt faller till golvet i butiken • Husras fångat på film • Se filmerna på förödelsen.

Seismologen: Hus kan lyfta

Seismologen Björn Lund säger till Expressen att jordbävningar av den här magnituden är väldigt ovanliga på land och kan ge katastrofala konsekvenser. 

– Man får hus att i stort sett lyfta från marken, säger han. 

– Det är en mycket stor jordbävning. Så här stora jordbävningar har vi inte särskilt ofta. Kanske två per år, men då inträffar de ofta till havs. Det är väldigt sällsynt att de sker på land, där det bor många i närheten. 

Turkiets läge är särskilt utsatt. Landet ligger på en egen tektonisk ”mikroplatta” som trycks upp mot den eurasiska plattan västerut av de afrikanska och arabiska plattorna, beskriver seismologen. 

– Den här jordbävningen skedde på en spricka som är 20 mil lång, säger han. 

Det har skett flera stora skalv i landet genom tiderna, varav ett av de mest katastrofala skedde i Izmit år 1999 med en magnitud på 7,6.

– Där såg vi ju väldiga skador, då dog tyvärr 17 000 människor. Vi får hoppas att det inte blir så illa efter nattens jordbävning, säger Björn Lund.

https://twitter.com/AlArabiya_Eng/status/1622477421805985795https://twitter.com/haberkent23/status/1622463935126421505?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1622463935126421505%7Ctwgr%5Eb9c2f1f4a566d7cb604597b317fe930b4283b4e9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dailymail.co.uk%2Fnews%2Farticle-11716971%2FAt-10-people-dead-Turkey-earthquake-buildings-collapse-windows-shatter.html

2 000 år gamla slottet raserat efter jordbävningen

Delar av Gaziantep-slottet ligger på gatan.

Kusliga bilderna från Turkiet – allt börjar skaka

Bilder från staden Gaziantep när jordbävningen inträffade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.