Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig jordbävning i Melbourne: ”Värsta skalvet på 200 år”

Kraftigaste skalvet i Australien på 200 år.
Jordbävningen är den kraftigaste på 200 år i Australien.
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT
Det finns ännu inga rapporter om personskador, men de materiella skadorna är relativt omfattande.
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT
En husfasad som rasat i Melbourne.
Foto: JAMES ROSS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jordskalvet tros vara det kraftigaste som inträffat i Australien på 200 år.
Foto: JAMES ROSS / AP TT NYHETSBYRÅN

En kraftig jordbävning inträffade i sydöstra Australien under natten mot onsdagen.

Magnituden på någonstans mellan 5,8 och 6,0 är den kraftigaste i Australien på 200 år

Små jordbävningar inträffar titt som tätt i Australien. Men de når sällan en magnitud på mer än 2,5. Natten mot onsdagen skakades Melbourne om rejält – och inte bara det. Skalvet, som uppmättes till åtminstone 5,8 och hade sitt epicentrum i Mansfield, omkring en timme nordost om Melbourne, kändes av i såväl Sydney som Tasmanien.  

– Om de preliminära beräkningarna stämmer så är det förmodligen den kraftigaste vi har haft i Melbourne på 175-200 år, säger Dr Januka Attanayake vid University of Melbourne, till the Guardian.

– Om det är magnitud 6,0 så handlar det om den första på hundratals år. Det här är den första med den magnituden som jag har sett under min livstid och förmodligen har det inte inträffat på flera generationer, fortsätter han.

På skidorten Mount Buller, omkring 15 mil från Melbourne, fångades skalvet på övervakningskamera. Skidåkarna i backen får svårt att ta sig ner – men allt gick bra. ”Inga laviner, vi är okej och fortsätter åka”, står det i skidortens tweet.

https://twitter.com/mtbuller/status/1440481827039301640?s=20

Efterskalv i månader

Enligt Attanayake kan efterskalv märkas av i månader efter jordbävningen. Fem sådana har redan kunnat uppmätts, men de flesta kommer sannolikt att vara så små att de inte märks av.

Skakningarna började vid kvart över nio på morgonen, lokal tid. Det var tillräckligt kraftigt för att byggnader skulle skaka och att tegelstenar skulle falla ner på gatan i centrala Melbourne.

Märktes i morgon-tv

Tim Mcdonagh äger ett hamburgerställe i en fastighet i centrala Melbourne. Bilder visar hur en stor hög med tegelpannor rasat ner på gatan.

Som tur var jobbade ingen anställd i restaurangen.

– Om det inte var lockdown nu skulle någon ha varit därunder, säger Tim Mcdonagh till The Guardian och pekar mot förstörelsen.

Skakningarna fångades också i direktsänd morgon-tv, med värdarna Michael Rowland och Tony Armstrong.

https://twitter.com/BreakfastNews/status/1440461207572398091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1440461207572398091%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Faustralia-news%2Flive%2F2021%2Fsep%2F22%2Faustralia-covid-updates-live-coronavirus-melbourne-lockdown-protests-nsw-daniel-andrews-gladys-berejiklian-scott-morrison

Det finns ännu inga rapporter om personskador, men totalt har det kommit 46 rapporter om skadade byggnader.

Australiens premiärminister Scott Morrison befinner sig för närvarande i USA och kommenterade därifrån händelsen.

– Än så länge har vi inga rapporter om allvarliga skador eller något värre. Det är mycket bra nyheter, säger han men tillägger att har skapat mycket oro.

Omkring 35 000 hushåll drabbades av ett tillfälligt strömavbrott. Bland fastigheterna som blev av med strömmen fanns också ett sjukhus, men där fanns en backuplösning.

Siri väcktes av jordskalv i Västerbotten: ”Rejäl smäll”

Skalvet 12 september uppmättes till 2,7 på richterskalan: ”Man blir lite rädd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.