Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftig jordbävning i Kalifornien

Skalvet pågick i närmare en minut
En jordbävning med magnitud 6,9 har inträffat i området Ridgecrest i USA. Foto: Google Maps
Mat rasade från hyllor i butiker, här i en Walmart-butik i Yucca Yalley. Foto: CHAD MAYES / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett hus har börjat brinna efter en misstänkt gasexplosion som kan ha orsakats av jordbävningen. Foto: CNN / CNN
Husbranden har startat i Ridgecrest, där jordbävningens epicentrum ska ligga. Foto: JESSICA WESTON / AP TT NYHETSBYRÅN

En jordbävning med magnitud 7,1 har inträffat i området Ridgecrest i delstaten Kalifornien i USA, enligt United States Geological Survey.

Det bara två dagar efter en jordbävning med magnitud 6,4 i Los Angeles-trakten.

– Det kan förmodligen bli så att det här skvalet sätter i gång ett skalv längre norrut eller söderut som kan bli större, säger seismologen Björn Lund. 

Jordbävningens epicentrum tros ligga i Ridgecrest i Kalifornien, USA.

Enligt United States Geological Survey, USA:s motsvarighet till svenska Lantmäteriet och Sveriges geologiska undersökning, ska lördagens skalv ha haft magnituden 7,1.

I nuläget finns inga uppgifter om skadade.

Styrkor rapporterar om en beredskapsnivå om ett eller mindre, skakningar har känts av, ingen skada”, skriver räddningstjänsten i LA på Twitter. 

Skalvet kommer bara två dagar efter en annan jordbävning med magnitud 6,4 som drabbade Los Angeles. Den tidigare jordbävningen hade sitt epicentrum vid Searles Valley, som ligger omkring 11 kilometer från Ridgecrest. 

Dagens jordbävning uppges vara den största på på över 20 år och har skapat mer än 1 400 efterskalv enligt forskare, skriver AP. 

911-systemet i Los Angeles fungerar bra. Förutom en ökning av samtal om inbrott har jordbävningen med 6,9 i magnitud inte påverkat vårt arbete. Vi tänker på befolkningen och räddningstjänsten i Ridgecrestområdet. Håll er säkra”, skriver Los Angeles-polisens kommunikationsavdelning på Twitter. 

Skvalet ska ha pågått i minst en halv minut och känts av i Las Vegas och Mexico, skriver AP.

Zachary Ross från California Institute of Technology, säger att antalet efterskalv kan vara något högre än genomsnittet, och att en jordbävning i den här storleken skulle kunna fortsätta producera efterskalv i flera år.

Seismologen Björn Lund om jordbävningen:

Största skalvet på 20 år

Från Los Angeles flygplats, LAX, rapporteras det att inga flyg ställs in eller försenas pågrund av jordbävningen.

Flygpersonal fortsätter att undersöka byggnaderna och landningsbanorna. Inga initiala rapporter om skador från jordbävningen”, skriver man på flygplatsens Twitter.

Enligt CNN började ett hus i Ridgecrest brinna strax efter den kraftiga jordbävningen. I nuläget tros branden ha uppstått på grund av en gasexplosion.

”Säkerhetsstyrkor har tillsatts för allmänheten runtom i LA för att säkra situationen och undersöka infrastrukturen efter den senaste jordbävningen nära Ridgecrest”, skriver Los Angeles borgmästare Eric Garcetti på Twitter. 

https://twitter.com/gmlggg/status/1147346263936925696

Linnea, 25: ”Jätteobehagligt”

25-åriga Linnea Hult som befinner sig i norra Hollywood märkte hur hennes hus plötsligt började skaka. Först kom ett litet skalv – sedan ett betydligt större.

– Den var mycket starkare än den i går. Den i går kändes det som det gungade, men med den här började hela lägenheten skaka. Jag har en spegel som skakade jättemycket, säger Linnea Hult.

Linnea Hult, 25, har aldrig upplevt en lika kraftig jordbävning förut. Foto: Privat / Privat

Hon och hennes rumskamrat ställde sig i en dörrkarm för att inte bli träffade om några möbler ramlade eller föll. När jordbävningen avtog efter någon minut sprang folk ut i korridoren och ropade till varandra.

– De kollade om alla var okej och så, säger Linnea Hult.

Hon fortsätter:

– Jag läste att vi kunde förvänta oss att det kan komma fler jordbävningar efter den där första, men jag tänkte aldrig att det skulle komma en till direkt. Att den kom nu var verkligen inget jag ville skulle hända. Det är jätteobehagligt.

Vittne om jordbävning i Kalifornien: ”Som om någon tog huset vi bor i och skakade om det”.

”Saker välte”

Linn Andersson, 25, som bor i västra Hollywood kände också av kraften från skalvet. 

– Det skakade så mycket att saker verkligen välte, bokhyllor och sådant, säger Linn Andersson.

Jordbävningen fick Linn Anderssons lägenhet att skaka. Foto: Privat / Privat

Efterskalven från torsdagens jordbävning har gjort att hon känt av flera skakningar, men ingen så kraftigt som dagens skalv.

– När det slutade gick vi ut och då träffade vi en äldre tant som bott här jättelänge och hon hade aldrig varit med om en så stark jordbävning förut, säger Linn Andersson.

Nu håller hon på att packa en väska för att vara redo att ta sig ut om fler skalv kommer.

– I går kändes det lite läskigt och obehagligt, men nu känns det värre. Vi är ju inte vana vid det här.

Viktor satt på Dodger Stadium när allting började skaka:

Hela arenan började skaka

Viktor Malmquist, 27, satt tillsammans med sina vänner på Dodger Stadium när allting plötsligt började skaka ordentligt. Inom några sekunder insåg tusentals vad som hände.

– Det är lite läskigt att jordens natur kan göra såna här grejer. Det är en märklig känsla, det känns som att stå på en båt fast man är i ett hus, säger han.

Viktor Malmquist, 27, Petter Johansson, 21, och Viktor Axelsson, 25, satt på Dodger Stadium när läktarna började skaka. Foto: Privat

Han säger att folk blev helt tysta när det började skaka och att stämningen dog ut. 

– Folk blev chockade och började röra sig mot utgången. Det är svårt att säga hur många, men uppåt 1000 personer började gå, säger han. 

Han säger att matchen fullföljdes och att många kom tillbaka när det lugnade ned sig. Men att det känns overkligt att ha varit med om två jordbävningar på lika många dagar.

– Vi var med om samma sak i går men den här höll i sig längre. I går låg vi sängen och trodde att vi var dumma eftersom huset började röra på sig, säger han. 

Över 50 procents chans för ännu en jordbävning i magnitud 6

Lucy Jones från Institute of Technolog's seismologi lab Kalifornien, säger att det inte vore överraskade om det kommer ett efterskalv med magnituden 6, rapporterar CBSnews.  

– Sannolikheten för en till jordbävning i magnituden 6 är över 50 procent, och runt 11 procents chans att det kommer en i storleksordning 7, säger Lucy Jones, till CBSnews. 

Uppåt 90 procent av invånarna saknar jordbävningsskydd

Enligt flera experter finns det en 99 procentig chans att en jordbävning i magnituden 6,7 eller högre kommer ske inom de närmsta 30 åren. 

Trots att en majoritet av invånarna i Kalifornien bor drygt fem mil från områden som är känsliga för jordbävningar - saknar uppåt 90 procent en jordbävningsförsäkring 2017, enligt en studie från försäkringsdepartementet i Kalifornien, rapporterar CBSnews

Det är alarmerande att bara tänka på ca 10% av bostäderna i Kalifornien har jordbävningsförsäkring, sa Glenn Pomeroy, VD för California Earthquake Authority. 

– Om torsdagens jordbävning hade skett under ett tätbefolkat område. Så är det troligt att Kalifornien skulle haft skador för flera miljarder dollar, säger han till CBSnews