Dödssiffran stiger – minst 1297 personer döda i Haiti

Kraftig jordbävning i Haiti – 724 döda.
Förödelsen är stor.
Foto: RALPH TEDY EROL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Förödelsen är stor.
Foto: RALPH TEDY EROL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Haitis premiärminister Ariel Henry säger att ”ödeläggelsen är enorm” och utlyser en månads undantagstillstånd.
Foto: RALPH TEDY EROL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vid skalv 2010 i Haiti med ungefär samma styrka dog upp till 300 000 människor.
Foto: RALPH TEDY EROL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RALPH TEDY EROL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
På denna karta ser man var skalvet skedde.
Foto: USGS HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CNN
Foto: CNN
1 / 13

En kraftig jordbävning med magnituden 7,2 drabbade Haiti på lördagen.

Minst 1297 människor har dött, enligt myndigheterna.

Haitis premiärminister Ariel Henry säger att ”ödeläggelsen är enorm” och utlyser en månads undantagstillstånd.

Sverige har fått en förfrågan om att skicka hjälp till landet.

– Vi har väldigt bra och välutbildade experter för detta, säger Patrik Jansson, chef för beredskapen MSB, till TV4 Nyheterna.

Jordbävningen inträffade ungefär åtta kilometer nordost om Petit Trou de Nippes på lördagsmorgonen, lokal tid. Myndigheterna meddelar att minst 1297 människor har dött.

Magnituden uppskattas till 7,2 enligt det amerikanska jordbävningscentret USGS.

– Jordskalvet har lett till enorm ödeläggelse i Grand'Anse, Nippes och i södra delen av landet, säger Haitis premiärminister Ariel Henry som har utlyst en månads undantagstillstånd efter skalvet.

Flydde sina hem

Nyhetsbyrån AP skriver att många personer i huvudstaden Port-au-Prince kände av skalvet och har flytt sina hem i rädsla för att byggnader ska kollapsa.

– Vi känner till att ett jordskalv har inträffat i Haiti i dag. Vår Stockholmsbaserade ambassad och honorärkonsulatet i Port-au-Prince bevakar utvecklingen. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar och vi har inga uppgifter om att svenskar skulle befinna sig på plats i Haiti, säger Sibel Missouri vid UD:s presstjänst. 

Omfattningen av skadorna är ännu inte kända. Bilder på sociala medier visar att sydvästra delen av Haiti nära skalvets epicentrum har drabbats särskilt hårt. Byggnader i städerna Jérémie och Les Cayes har rasat samman. I Jérémie har delar av stadens katedral rasat.

– Många hus har rasat, många människor sitter fast under rasmassorna, säger Widchell Augustin, 35, som bor i Les Cayes till New York Times. 

– Vi kan höra människor skrika under rasmassorna. Folk springer fram och tillbaka till sjukhuset, säger han.

Sverige skickar hjälp till Haiti

På Twitter visar bilder och filmer hur barn lyfts fram ur rasmassorna till synes oskadda.

TV4 Nyheterna rapporterar att svenska experter från MSB gör sig redo för att åka och hjälpa till i katastrofområdet.

– Vi har tagit emot förfrågningar från FN och EU om team och experter som åker ner och hjälper till, och vi har väldigt bra och välutbildade experter för detta, säger Patrik Jansson, chef för beredskapen MSB.

USA kommer också att skicka hjälp berättar landets president Joe Biden i ett uttalande.

”Vi skickar våra djupaste kondoleanser till alla som har förlorat någon de älskar eller fått se sitt hem bli förstört”, säger Biden, enligt CNN.

https://twitter.com/yntch0/status/1426571695238811654

Vaknade av att sängen skakade

Naomi Varneus, 34, som bor i Port-au-Prince, berättar för AP att hon vaknade av att sängen skakade.

– Jag vaknade och hade inte tid att sätta på mig skorna. Vi upplevde jordbävningen 2010 och allt jag kunde göra var att springa. Sedan kom jag ihåg att mina två barn och min mamma fortfarande var kvar inne. Min granne gick in och sa till dem att gå ut. Vi sprang ut på gatan, säger hon.

https://twitter.com/MirrorBreaking_/status/1426542515382099981

Jordbävningen kändes även på andra öar i Karibien som Cuba och Jamaica.

– Alla är mycket rädda. Det är åratal sedan vi hade en sådan stor jordbävning, säger Daniel Ross på Kuba till Reuters och berättar att hans möbler skakade.

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1426532190742011906

Vid jordbävningar och efterskalven 2010 med ungefär samma magnitud dog mellan 220 000 och 300 000 människor och flera hundratusen skadades.

Skalvet kommer samtidigt som Haiti befinner sig i en djup politisk kris sedan landets president Jovenel Moïse mördades den 7 juli.

”Inte efter förväntningarna”

Margareta Wahlström, tidigare FN:s katastrofhjälpsamordnare, säger till Expressen TV, att ”alla minnen från den enorma förstörelsen efter den förra jordbävningen nu kommer tillbaka”.

– Människors utsatthet är enorm. Haiti är det fattigaste landet i Latinamerika och ständigt utsatt för kriser. Nu upprepas det tio år efter förra jordbävningen, säger hon.

Hon säger att stora ekonomiska och politiska resurser har investerats efter förra jordbävningen, ”men det har inte riktigt gått efter förväntningarna”.

– Haiti är på många sätt bättre rustat i dag, men samtidigt befinner sig landet i en stor politisk kris så frågan är hur regering och myndigheter kommer att leda Haiti ur den här krisen, säger Margareta Wahlström.

Efterskalv i månader

Efter jordbävningen ska totalt 16 nya efterskalv ägt rum. Det senaste med en magnitud av 5,8. Enligt seismologen Björn Lund är det inte oväntat att den fattiga önationen drabbas av ytterligare en jordbävning: 

– När man har haft en stor jordbävning som ändrar spänningsfältet i jordskorpan så finns alltid risken för nya skalv, säger han till Expressen TV.

Björn Lund tror att efterskalven nu kommer att avlösa varandra under en längre tid. 

– Det kommer fortsätta i veckor, kanske månader, med fortsatt skalvaktivitet i området. 

Han förklarar att den här jordbävningen är något kraftigare än den 2010, men att den samtidigt drabbar ett mindre tättbefolkat område. Det finns dock risk för att sprickzonen rör sig ytterligare och hotar andra samhällen på ön, enligt Björn Lund.

Så är Haiti rustat för naturkatastrofer • Lärdomarna från 2010

Jordbävning i Haiti

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.