Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tsunamivarning efter jordbävning i Chile

En tsunamivarning är utfärdad efter ett stort jordskalv utanför Chiles kust.Foto: Privat
"Vi kände hur huset började skaka kraftigt. Det höll på i nära fem minuter", berättar Rebecka Lindqvist som är i Chile tillsammans med sambon SebastianFoto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: CNN Chile
Foto: CNN Chile
Foto: Luis Hidalgo
Skalvet inträffade utanför Chiles kustFoto: NOAA's National Weather Service
1 / 10

En kraftig jordbävning som uppmätte 8,3 på richterskalan skakade Chile på onsdagsnatten.

Minst fem personer är döda, uppger landets president Michelle Bachelet enligt CNN. Samtidigt nådde tsunamivågor på över fyra meter kusten och en miljon människor evakuerades på grund av jordskalvet.

– Efter det stora skalvet har det kommit säkert 30 efterskalv på mellan 4 och 7 på richterskalan. Det skakar hela tiden, det går inte att sova, säger Claudio Pena, 36, från Sundbyberg som är på semester och befinner sig i kuststaden Viña del Mar.

Utanför den chilenska huvudstaden Santiagos kust uppstod en kraftig jordbävning under natten mot torsdag svensk tid.

Skalvet höll på i fem minuter och fick byggnader att svaja medan folk sprang ut på gatan i panik, uppger El Dia. Flera starka efterskalv följde varav det starkaste låg på magnituden 7,0. Tsunamivarning utfärdades efter jordbävningen i Chile, Peru och Hawaii.

– De kommer fortsätta i dagar och veckor, men de kommer minska i både antal och storlek hela tiden. Men det kan fortfarande komma kraftiga efterskalv, som kan bli allvarliga, säger seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

"Hade tur som satt i bilen"

Claudio Pena från Sundbyberg är på semester i Chile. När jordbävningen slog till satt han i en bil mellan huvudstaden Santiago och kuststaden Viña del Mar.

– Jag hade tur som satt i bilen. När jag tittade ut så såg jag folk ute på gatan. Många av dem, speciellt kvinnor, grät, berättar han i telefon från Viña del Mar.

Vad tänkte du i det här läget?

– Man blir bara rädd, man vill att det ska sluta så fort som möjligt. Man är van vid jordbävningar i Chile, men de brukar vara högst i någon minut. Det här var för mycket, det var ungefär fyra minuter. När vi närmade oss Viña del Mar kom det sms med tsunamivarningar.

Claudio Pena följer nyhetssändningar på tv om jordbävningen och alla efterskalv. Han befinner sig hos släktingar. Hustrun och en son är kvar i Sverige.

Här syns var jordbävningen hade sitt epicentrum strax utanför Chiles kust

Han har en vecka kvar på semestern.

Det går inte att sova på grund av efterskalvens skakningar.

Hur mår du efter det som har hänt?

Rebecka Lindqvist och sambon Sebastian är Chile där den kraftiga jordbävningen har ägt rum.

– Man blir lite orolig, man vill att det ska sluta. Efter en så här stor jordbävning tar det kanske en vecka eller två till att alla efterskalv och skakningar är över.

Svenska Rebecka bor i Viña del Mar

På samma plats befinner sig Rebecka Lindqvist.

– Vi kände hur huset började skaka kraftigt. Det höll på i nära fem minuter och jag blev riktigt nervös när jag förstod att det var ett större skalv.

Rebecka Lindqvist från Kristinehamn har bott i Viña del Mar med sin sambo Sebastian Cruz i två år. Hon berättar att det ofta inträffar mindre skalv, som uppmäter 3–4 på richterskalan. Omkring klockan åtta på onsdagskvällen började det skaka rejält hemma hos Rebecka och Sebastian som bor i centrum en bit från stranden.

– Jag trodde först att det var ett vanligt, litet skalv, säger hon. Men när jag förstod att det var ett stort skalv blev jag nervös.

Köpcenter evakuerades efter tsunamivarning

Rebecka berättar att de såg genom fönstret hur människor i ett köpcenter intill började evakuera centret och samlas utanför på gatan.

– På nyheterna gick man snabbt ut med en tsunamivarning och vi kunde då se hur folk började röra sig uppåt mot kullar och berg, säger hon. Jag har ringt runt till mina vänner och arbetskamrater som bor närmare kusten och erbjudit dem att komma hit till oss eftersom vi inte är i riskområdet för tsunamin.

Hon berättade att det i en stad närmare skalvets epicentrum, Coquinbo, kom in stora vågor. Detta bekräftas av Reuters som rapporterar om tsunamivågor på upp till fyra och en halv meter.

– Det har varit ett tiotal efterskalv också men nu har det lugnat ner sig, berättar Rebecka.

8,3 på richterskalan

Amerikanska Geological Survey uppmäter skalvet till 8,3 på richterskalan, vilket räknas som en stor jordbävning som kan orsaka mycket allvarliga skador och stora tsunamivågor.

– Skalvet är väldigt nära kusten, vilket är att en mindre vattenmängd som berörts av skalvet och därmed borde det bli mindre tsunamivågor. Efterskalven är mer bekymmersamma än tsunamivågorna, säger Reynir Bödvarsson.

Epicentrum för jordskalvet ska ha varit 256 kilometer nordväst om Santiago. Chile är ett av de mest jordbävningsdrabbade områdena i världen och 2010 omkom fler än 500 personer i en jordbävning med magnituden 8,8. 220 000 hem förstördes då. Även den starkaste jordbävningen som någonsin registrerats skedde i Chile 1960. Över 5 000 personer dog i skalvet som uppmättes till 9,5.

Seismologen Reynir Bödvarsson säger att efterskalven är mer bekymmersamma än tsunamivågorna.Foto: Roger Vikström

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.