Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig höjning av skolbetyg: ”Lärare har varit för generösa”

Anna Ekström (S) höll pressträff om höstens skola.
När gymnasieeleverna övergick till distansundervisning förra våren höjde de plötsligt sina slutbetyg avsevärt, rapporterar DN.
Foto: MARTINA HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Särskilt elever i friskolor fick höjda betyg.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

När gymnasieeleverna övergick till distansundervisning förra våren höjde de plötsligt sina slutbetyg avsevärt, rapporterar DN. 

Särskilt elever i friskolor fick höjda betyg. 

– Den troliga förklaringen är att lärare har varit för generösa, säger Christina Sandström, enhetschef vid Skolverket, till DN. 

Skolverket ville ta reda på hur det påverkat gymnasieelevers slutbetyg att de fick övergå till distansundervisning i mitten av mars förra våren. 

Jämförelser gjordes med avgångsbetyg från avgångsbetyg från gymnasieelever sedan 2016, rapporterar DN. 

Då gjordes upptäckten: Avgångsbetygen hade höjts under pandemin. 

Gåtan: Snittbetyget i matematik 3 ökade

Trots att både lärare och elever har uppgett att matematik är det ämne som är svårast att undervisa i och lära sig på distans var det i matematik 3 som betygen höjdes mest: till 10,1 poäng att jämföra med snittet från de fyra föregående årskullarna, 9,3 poäng. 

I svenska 3 så blev snittet på förra vårens avgångsbetyg 13,9, att jämföra med snittet från de fyra tidigare åren på 13,7. 

Samtidigt minskade andelen som fick icke godkänt, F, medan andelen som fick A, det högsta betyget, ökade, rapporterar DN. 

”Man kan inte vara snäll bara för att det är en pandemi”

Ökningen kan inte förklaras med att förra årets årskull skulle vara särskilt studiebegåvade. 

– Det finns inget i den tidigare betygsstatistiken som tyder på att årskullen 2020 skulle vara bättre än sina föregångare, säger Christina Sandström till DN. 

Skolverkets misstanke är i stället att lärarna varit för generösa med betyg. 

– Man kan inte vara snäll bara för att det är en pandemi. Då blir det orättvist. Det finns betygskriterier, och eleverna måste ju konkurrera med sina betyg i fortsatt utbildning och på arbetsmarknaden, säger Christina Sandström till DN. 

Senaste nyheterna med Expressen TV 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.