Skolverket ville ta reda på hur det påverkat gymnasieelevers slutbetyg att de fick övergå till distansundervisning i mitten av mars förra våren.
Jämförelser gjordes med avgångsbetyg från avgångsbetyg från gymnasieelever sedan 2016, rapporterar DN.
Då gjordes upptäckten: Avgångsbetygen hade höjts under pandemin.
Gåtan: Snittbetyget i matematik 3 ökade
Trots att både lärare och elever har uppgett att matematik är det ämne som är svårast att undervisa i och lära sig på distans var det i matematik 3 som betygen höjdes mest: till 10,1 poäng att jämföra med snittet från de fyra föregående årskullarna, 9,3 poäng.
I svenska 3 så blev snittet på förra vårens avgångsbetyg 13,9, att jämföra med snittet från de fyra tidigare åren på 13,7.
Samtidigt minskade andelen som fick icke godkänt, F, medan andelen som fick A, det högsta betyget, ökade, rapporterar DN.
”Man kan inte vara snäll bara för att det är en pandemi”
Ökningen kan inte förklaras med att förra årets årskull skulle vara särskilt studiebegåvade.
– Det finns inget i den tidigare betygsstatistiken som tyder på att årskullen 2020 skulle vara bättre än sina föregångare, säger Christina Sandström till DN.
Skolverkets misstanke är i stället att lärarna varit för generösa med betyg.
– Man kan inte vara snäll bara för att det är en pandemi. Då blir det orättvist. Det finns betygskriterier, och eleverna måste ju konkurrera med sina betyg i fortsatt utbildning och på arbetsmarknaden, säger Christina Sandström till DN.