Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig explosion på flygplatsen i Bryssel

Här är männen som jagas efter terrorattackerna i Bryssel.
Terrorister slog till mot flygplatsen och tunnelbanan - mitt i morgonrusningen.
Tunnelbanan som exploderade.
Flera kraftiga explosioner har skett i Bryssel under tisdagsmorgonen. Den här visar flygplatsen.
Här ägde explosionerna rum.
Ambulanser i Bryssel.
Foto: Laurent Dubrule / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Under den senaste veckan har Bryssel legat på den högsta terrorhotnivån i samband med att flera misstänkta terrorister har gripits eller dödats av polis.
Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
– Jag kände hur hela byggnaden flyttade på sig, säger Sky News medarbetare Alex Rossi.
Bilder visar skadade personer på flygplatsen.
Flygplatsen i Bryssel.
Foto: Francois Lenoir / REUTERS X01164
1 / 15

En svensk kvinna är allvarligt skadad efter terrorattentaten i Bryssel.

Minst 34 personer har dödats – och nu jagar polisen den vitklädde terroristen som syns på en övervakningsfilm och fortfarande befinner sig på fri fot.

Samtidigt tar terrororganisation IS på sig ansvaret för dåden.

Det var fullt med passagerare vid incheckningsdisken på flygplatsen Zaventem utanför Bryssel strax före klockan åtta på tisdagsmorgonen.

Men plötsligt bröts rutinljuden av en explosion, som drygt fem sekunder senare följdes av ytterligare en kraftig explosion – samtidigt som delar av taket började kollapsa och rasa ner över människorna i byggnaden.

Nu pågår en intensiv jakt på terroristerna som ligger bakom de blodiga attentaten.

Strax efter lunch hittades en kalasjnikov i avgångshallen på flygplatsen Zaventem - den belgiska tidningen Het Nieuwsblad rapporterade att polisen även hade hittat ett bombbälte som inte detonerade på flygplatsen.

Avslöjad av taxichauffören

Belgiska tidningen HLN berättade under tisdagskvällen hur det gick till när männen tog sig till flygplatsen.

De hämtades av en taxi på tisdagsmorgonen. Taxichauffören, som sedan körde männen till flygplatsen, noterade deras märkliga beteende då de vägrade låta honom lyfta in eller ut deras väskor ur bilen. Männen var samtidigt upprörda eftersom de hade beställt en extra stor taxi för sina fem resväskor, något de inte fick. På grund av detta fick de endast med tre av sina väskor till flygplatsen.

Efter terrorattentatet kopplade taxichauffören samman det märkliga beteendet med händelsen och efter att polisen hade släppt bilderna på terroristerna slog han larm. I samband med detta gav han dem adressen till det hus i Schaarbeek där han tidigare hade hämtat upp dem.

Det var i det huset som polisen senare under dagen fann en spikbomb, vapen, en misstänkt vätska samt en IS-flagga - saker som blev kvar eftersom taxin helt enkelt var för liten.

Sprang därifrån

På tisdagseftermiddagen publicerade belgisk polis den första bilden på vad som uppges vara de tre män som misstänks för terrorattackerna.

På bilden syns bland annat två mörkklädda män, men enligt belgiska medier rör det sig om de två självmordsbombare som troligtvis dog på flygplatsen.

Polisen har under tisdagen i stället jagat den tredje mannen. På bilden, tagen från en övervakningskamera, har han en vit tröja och han filmas när han drar en bagagevagn på flygplatsen. Enligt belgiska medier fick han panik när hans väska inte exploderade, varpå han lämnade platsen springandes i full fart.

Polisen vädjade under tisdagen om hjälp att identifiera honom, men under kvällen kom inga rapporter om att man hade lyckats hitta mannen.

Terrororganisationen IS tog under eftermiddagen på sig ansvaret för attentaten via sin nyhetsbyrå Amaq.

I ett uttalande varnade man även länder för vad som komma skall för de länder som sätter sig emot IS,

"Vad som väntar är värre och mer bittert" skrev man i uttalandet, som publicerades på såväl arabiska som franska.

Polisnärvaron var hög framför allt i Schaarbeek under tisdagskvällen. Man hade spärrat av ett stort område i anslutning till ortens järnvägsstation, och flera personer kunde på grund av detta inte komma hem.

Senare under natten släpptes dock avspärrningarna, och trötta invånare kunde således ta sig hem till sina bostäder.

Svenskar skadade

Enligt UD skadades tre svenskar skadades i terrordåden. Av dem är en svensk kvinna medvetslös och allvarligt skadad. Hon vårdas enligt uppgift till Expressen på ett sjukhus nära flygplatsen, och anhöriga till kvinnan meddelar att det inte ser bra ut.

Under eftermiddagen genomfördes flera kontrollerade sprängningar av misstänkta föremål på olika platser, bland annat ett paket på flygplatsen och ett misstänkt fordon på boulevard Général Jaques.

En svensk man som Expressen har varit i kontakt med berättar att han och ytterligare en svensk var på väg uppför en rulltrappa mot incheckningen när explosionen inträffade. Då befann de sig så nära att de nåddes av splittret från bomben. Skadorna ska vara lindriga.

– Vi blev i princip nedblåsta och slog kullerbyttor ned för rulltrappan, säger han.

Svenskarna togs om hand och blev omplåstrade och sydda av sjukvårdspersonal, men kunde sedan lämna platsen.

Bomber fyllda med spik

Strax efter klockan åtta på tisdagsmorgonen skedde två explosioner på flygplatsen i Bryssel. Här ser man hur det ryker.
Explosionerna skördade många offer. Här från flygplatsen.
Explosionerna var självmordsattacker.
Förödelse på flygplatsen Zaventem.
Foto: No Credit / STELLA PICTURES
Tunnelbanesystemet stängdes av i Bryssel efter att en bomb exploderade på Maalbeeks tunnelbanestation.
Foto: No Credit/Epp / /ALL OVER PRESS E-PRESS PHOTO.COM
Vid 09-tiden kommer larm om ytterligare en explosion, denna gång på tunnelbanan Maalbeek. Den här bilden från händelsen visar en helt utbränd tunnelbanevagn.
En tunnelbanevagn töms här i Bryssel.
Foto: Evan Lamo / AP TT NYHETSBYRÅN
En skadad person förs till ambulans efter attacken i tunnelbanan.
Foto: Virginia Mayo / AP TT NYHETSBYRÅN
Säkerheten skärptes även i Belgiens grannländer.
Foto: Michael Probst / AP
Brandenburger Tor i Berlin upplyst i den belgiska flaggans färger. Även Eiffel Tornet lystes upp i svart, gult och rött.
Foto: Markus Schreiber / AP TT NYHETSBYRÅN
Tre dagars landssorg är utlyst i Belgien.
Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
1 / 11

Minst 14 personer uppges ha dött och 92 personer har skadats i samband med explosionerna på flygplatsen, uppger flera belgiska medier.

Marc Decramer är direktör på sjukhuset Gasthuisberg som vårdar elva patienter efter attackerna i Bryssel. Han berättar att patienternas skador talar för att bomberna var fyllda med småspik, rapporterar HLN.

– De flesta av offren som har överlämnats till oss är drabbade av frakturer, brännskador och djupa sår från glassplitter och spikar, som bomberna tydligt ska ha varit fyllda med, säger han.

En dryg timme senare, strax efter klockan nio på morgonen, skakades även tunnelbanestationen Maalbeek i centrala Bryssel av flera explosioner.

Bilder visar hur minst en av tunnelbanevagnarna är fullständigt utbränd efter explosionen.

"De brottade ner personer"

Minst 20 personer dödades i tunnelbanan uppger Bryssels borgmästare Yvan Mayeur och över 100 personer ska vara skadade. Sammanlagt innebär det att 34 personer har omkommit och mer än 200 personer har skadats i samband med dagens terrorattentat.

Belgiska myndigheter försatte under tisdagen Bryssel i högsta beredskap för terrorhot. Stadens invånare uppmanades att hålla sig inomhus samtidigt som EU-parlamentet har evakuerats.

Trots detta vågade flera personer sig ut och på place de la Bourse i centrala Bryssel samlades flera personer i en spontan manifestation för fred och tolerans.

Sverige höjer inte terrornivån

Alla flyg till och från Bryssel är nu inställda och flygplatsen i Bryssel kommer under morgondagen att vara stängd. Beredskapen har även höjts på flygplatser i Paris, Frankfurt och London - och svensk polis förstärker även sin närvaro på svenska flygplatser.

Svenska myndigheter sänkte nyligen nivån för terrorhot i Sverige. De har i nuläget inga planer på att höja nivån.

– Det är ju chefen för Säkerhetspolisen som bestämmer terrorhotsnivån och såvitt jag förstått så har man än så länge inte bestämt att höja den, säger Anders Ygeman.

Belgiske premiärministern Charles Michel höll en presskonferens vid lunchtid på tisdagen med anledning av den akuta situationen.

– Vad vi fruktade skulle ske har inträffat.  Vi har blivit fegt och våldsamt attackerade, säger han.

Grep misstänkt terrorist

Under den senaste veckan har Bryssel legat på den högsta terrorhotnivån i samband med att flera misstänkta terrorister har gripits eller dödats av polis. Det mest uppmärksammade fallet var när Salah Abdeslam, misstänkt för inblandning i terrordåden i Paris förra året, greps under fredagen.

Den svenske EU-parlamentarikern Fredrick Federley befann sig under dagen mitt i terrorns Bryssel.

– Det ringde konstant i min telefon under morgonen och jag kontrollerade min mejlbox regelbundet för att se om det kom någon rekommendation om säkerhetsläget. Planen är att jag ska åka hem till Sverige på onsdag morgon, men jag vet inte ens vilket skick flygplatsen är i, sade han i samband med attackerna.

Fakta: Terrordåd den senaste tiden

Turkiet, 19 mars: Minst fem personer dödas och 39 skadas när en självmordsbombare detonerade en bomb på gågatan Istiklal i Istanbul. Extremistgruppen Islamiska staten (IS) pekas ut för dådet.

Turkiet, 13 mars: 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget, i Ankara. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

Elfenbenskusten, 13 mars: Beväpnade män öppnar eld mot strandgäster på turistorten Grand-Bassam. 16 personer dör och nordafrikanska terrorgruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) tar på sig dådet.

Irak, 25 februari: Minst 70 personer dödas i en attack mot en marknad i Sadr City. IS har sagt sig ligga bakom dådet.

Turkiet, 17 februari: En bilbomb i Ankara dödar närmare 30 människor och skadar ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tar på sig dådet och hotar med fler attacker.

(Källa: TT)

Detta har hänt

# Kort efter klockan 8 sker en eller flera explosioner på flygplatsen Zaventem. Belgiens hälsominister uppger att 14 personer ska ha dött och 92 personer ska ha skadats.

# Vid 09-tiden kommer larm om ytterligare en explosion, denna gång på en tunnelbanevagn vid stationen Maalbeek. Bryssels borgmästare Ivan Mayeur anger 20 dödsoffer och 106 döda personer.

# Rädslan för fler dåd är stor. All kollektivtrafik i staden har stoppats och de boende uppmanades under tisdagen att hålla sig inomhus. Flera viktiga officiella funktioner, däribland det belgiska parlamentet, utrymdes. Även telefonnätet påverkades, och människor uppmanas att sms:a i stället för att ringa för att telefonnätet inte ska överbelastas.

# Polis och militär har varit inblandade i en omfattande genomsökning av staden, framför allt i området Schaarbeek där terroristerna ska ha uppehållit sig under den senaste tiden. Under natten hade dock inga personer gripits.

# Minst tre svenskar skadades lindrigt på flygplatsen. Utrikesdepartementet har bekräftat att en kvinna skadades allvarligt i samband med attacken. Hon är nu inlagd på sjukhus och anhöriga hemma i Sverige är oroliga för hennes skull.

# Flygplatsen kommer under morgondagen att vara helt stängd och den militära närvaron där har under dagen varit hög.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.