Polischefen: ”Ren tur att ingen avlidit”

Polisen om explosionen i centrala Helsingborg.
Polisen på plats på morgonen efter explosionen.
Foto: Lars-Olof Strömberg
Polisen på plats på morgonen efter explosionen.
Foto: Lars-Olof Strömberg
Foto: Lars-Olof Strömberg

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för den kraftiga explosionen i centrala Helsingborg tidigt på tisdagsmorgonen.

En bil som stannade till vid fastigheten strax före händelsen är just nu polisens heta spår i jakten på gärningsmännen.

– Vi ser det hela som en ytterst allvarlig händelse. Det är ren tur att ingen kommit till skada eller avlidit, säger polischefen Karim Ottosson.

Det var klockan 04.10 som larmet om den våldsamma explosionen nådde SOS. Larmet kom från flera personer.

Explosionen hade inträffat på Södra storgatan där flera byggnader blivit skadade och fått fönster krossade. 

Bland de drabbade verksamheterna finns en restaurang, en gymnasieskola och flera hotell. Även Mariakyrkan som ligger mittemot det aktuella kvarteret fick flera av sina unika glasmålningar skadade.

”Ren tillfällighet”

Vid 12-tiden höll polischefen Karim Ottosson en presskonferens på platsen utanför det skadade kvarteret.

Han betecknade det som rena tillfälligheter att ingen kommit till skada eller avlidit till följd av explosionen.

– Vi har i nuläget ingen misstänkt eller gripen i ärendet. Men vi jobbar för fullt både på platsen och med utredningsåtgärder, sa Karim Ottosson.

Polisens heta spår just nu är ett fordon som synts stanna till vid en av restaurangerna. Bilen ska ha kommit norrifrån med en eller flera personer. Någon ska sedan ha klivit ur bilen och lämnat något på platsen och sedan försvunnit därifrån. 

– En stund därefter sker explosionen, säger Karim Ottosson.

Polisen har under det inledande spaningsarbetet tömt flera övervakningskameror i området. Man har också knackat dörr och förhört vittnen.

Vädjar om hjälp

Nationella bombskyddet finns fortfarande på platsen, liksom polisens tekniker. Senare under eftermiddagen hoppas polisen kunna häva avspärrningarna.

– I nuläget har vi ingen uppfattning om bakgrunden till händelsen. Men ofta är det konflikter mellan individer som ligger bakom, säger Karim Ottosson.

Han vädjar om hjälp från allmänheten med uppgifter som kan lösa fallet.

Under tisdagen finns stärkt polisbevakning både vid det aktuella kvarteret och vid Helsingborgs Central, som en trygghetsskapande våtgärd.

Den drabbade gymnasieskolkan har under dagen fått omlokalisera sin verksamhet. Under dagen skulle eleverna skriva nationella prov men enligt skolans kommunikationschef skulle proven inte påverkas av händelsen.

I mitten av oktober förra året skedde en liknande sprängning, mot en populär nattklubb på Bruksgatan, ett par hundra meter från nu aktuella plats.

Även den gången orsakade explosionen stor förstörelse. Ingen person kom dock till skada. Den händelsen har polisen inte lyckats binda någon gärningsperson till. 

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.