Branden syns på långt håll. Foto: PRIVATBranden syns på långt håll. Foto: PRIVAT
Branden syns på långt håll. Foto: PRIVAT
Foto: GOOGLE MAPSFoto: GOOGLE MAPS
 Foto: GOOGLE MAPS

Kraftig brand rasar i Kroatien

Publicerad

Den våldsamma skogsbrand som uppstod i helgen längst adriatiska kusten i Kroatien och Montenegro uppges nu till stora delar vara under kontroll.

Semesterorten Split i Kroatien ligger nu täckt av rök, och i Montenegro uppges minst 100 turister ha tvingats evakuera.

– Vi har övergett husvagnar och allting och sitter med våra två små barn i bilen på väg mot Markaska, säger en svensk turist i Split.

Tidigare i år drabbades Kroatien av bränder och turisterna tvingades att fly.

Nu har ännu en brand brutit ut. Enligt Reuters bröt en skogsbrand ut längst med den adriatiska kusten i helgen – ett par kilometer från Split. 

– Vi kom till Split vid 17-tiden efter en utflykt till Dubrovnik. När vi kom till Split kunde vi se att det hade spridit sig, det var rök över hela Split. Vi försöker kolla på kroatiska nyheter, säger en svensk turist i området. 

"Har kallat in plan"

Även Jokka Flaming är på plats i Kroatien, på ön Brac som ligger tvärs över där det brunnit under måndagen, och har därifrån sett röken. 

– Branden är strax över en bergskulle, den har spridit sig så pass mycket att man kunde se det hit. Man har kallat in plan som släcker branden, säger han. 

– Vi är på tryggt avstånd men det ser väldigt dramatiskt ut. Rökdoften har vi redan känt, fortsätter han och berättar att de ska åka hem på lördag och då kommer behöva ta färjan över till Split. 

Planen är att de ska fråga en guide i morgon, tisdag, för att se om deras resplaner kan påverkas. 

– Vi har inte hört någonting. Vi kommer att fråga våran guide här i morgon. Det finns väldigt lite information om vad som händer. Vi frågade en bartender och det enda han sa är att det är smoke. Han visste inte heller vad det var, säger Jokka Flaming. 

Barnfamilj flydde lågorna

En svensk barnfamilj som bott i husvagnar på ett campingområde rapporterar vid 01 svensk tid att man utrymt området och är på väg mot säkerhet.

– Det är farligt. Vi tog våra pass och det viktigaste, men övergav vagnarna där, säger mamman.

Hon säger att informationen varit dålig och att man sett elden sprida sig mer och mer.

– Vi är på väg mot Makarska för att komma bort från all rök, det går inte att andas. 

På Facebook finns nu även möjligheten att markera sig som "säker" i området.

En person har avlidit

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en person ska ha dött i området, men det är i nuläget oklart om personen har dött till följd av branden eller en hjärtattack. 

På bilder kan man se hur brandmännen kämpar mot lågorna och hur man använder sig av flygplan för att få kontroll över lågorna. 

Enligt TUI så drabbas inte deras gäster av branden i nuläget. 

– Vi har inga kunder alla som drabbas. Vi har ett hotell i Split, det är så långt i från branden att de inte blir berörda, säger Linda Netterström vid TUI:s presstjänst. 

172 gäster från Norden

– Vi har totalt 45 nordiska gäster. Vi har närkontakt med myndigheter och gäster. Det vi vet i nuläget så berörs inte våra gäster alls, säger hon.

Inte heller Apollos gäster ska ha påverkats. 

– På sex olika hotell har vi haft 172 gäster från Norden. Vi har gått ut med sms och sagt att vi har servicetelefonen öppen. Det har inte varit någon oro och nu ska branden vara under kontroll, säger Ann-Sofie Olsson, presschef. 

https://twitter.com/AFP/status/887213466884296705

Branden har varit svår att kontrollera

Senare uppgifter gör dock gällande att lågorna inte verkar vara under kontroll. Reuters skriver att branden, som startade på söndagen, har spridit sig drygt 20 kilometer och runt 400 brandmän arbetar med att tämja elden. Ett flertal hus har brunnit upp och många erbjuder hem åt folk som blivit bostadslösa.

Grannlandet Montenegro är också drabbat av kraftiga skogsbränder. Landet har under tisdagen vädjat om hjälp från EU i det svåra släckningsarbetet, enligt AFP. 

Minst 100 turister ska ha tvingats evakuera kustområdet, skriver nyhetsbyrån AP.

Vid lunchtid på tisdagen uppger Kroatiens premiärminister att de skogsbränder som hotat turistorten Split nu är till största del under kontroll. Spridningsrisken har minskat av det allt mer vindstilla vädret, rapporterar AP.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag