Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig brand i Perssons hus

Boende i fastigheten fick utrymmas i samband med storbranden.
En kraftig brand rasade i morse i Göran Perssons grannport i Gamla stan i Stockholm. Stora delar av 1600-talshuset förstördes.
De boende i kvarteret - däribland många riksdagsledamöter - fick evakueras.
En storbrand härjade på förmiddagen i ett fyravåningshus på Lilla Nygatan 2 i Gamla stan i Stockholm. Branden började i en lägenhet och spred sig upp till husets tak. Larmet kom klockan 08.30. Kort därefter kämpade uppemot 50 brandmän från tre stationer för att släcka elden. Branden var fullt utvecklad och riskerade att sprida sig till närliggande Lilla Munkbron. Fastigheterna på Lilla Nygatan 2 och 4, och Munkbron 11, 15 och 17 fick enligt polisens presstalesman evakueras.

Rökskadades

- En hyresgäst rökskadades och en polis skadades av en nedfallande sten, säger Berit Wahlgren, informatör på Stockholms brandförsvar. En brandman fördes senare till sjukhus efter att ha ramlat ner från en stege. Enligt Expressen.se:s reporter Mikael Werneholm på plats var räddningsarbetet massivt. - Det kommer nya räddningsfordon hela tiden och byter av, säger han. Vid klockan tolv var branden nästan under kontroll och eftersläckningsarbetet kunde påbörjas. Räddningstjänsten söker efter glödhärdar med hjälp av IR-kamera.

Persson inte där

53 riksdagsledamöter har bostäder i kvarteret - däribland förra statsministern Göran Persson. Han behövde dock inte evakueras. - Han befinner sig inte i sin riksdagslägenhet, säger Göran Perssons pressekreterare Peter Akinder till Expressen.se. Även socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson har en lägenhet i området. - Hon befinner sig inte hemma, utan är på väg till ett budgetsammanträde, säger hennes pressekreterare Mychèle Östman. Centerpartisten Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet, sov i sin övernattningslägenhet i huset natten till i dag: - Jag gick hemifrån vid halv åtta eftersom jag hade späckat schema. Tänk om det hade hänt i natt. Nu får jag se över utrymningsvägarna, säger Kenneth Johansson.

Måste saneras

Riksdagens säkerhetschef Göran Forsell begav sig snabbt till brandplatsen: - Hela vår fastighet är utrymd, men nu verkar branden vara under kontroll, säger han och fortsätter: - Våra lägenheter är rökskadade och måste saneras innan ledamöterna kan flytta in igen. Vi ska diskutera nu hur lång tid det kan ta. Hela Munkbron har stängts av för biltrafik och förblir avstängd till tidigast klockan ett.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.