En anhållen för mordbrand i moské

Natten mot tisdagen började det brinna kraftigt i moskén i Vivalla i Örebro.
Foto: Läsarbild
Räddningstjänsten har under natten försökt förhindra elden från att sprida sig.
Foto: Läsarbild
Moskén förstördes i branden.
Foto: KICKI NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kraftig brand bröt ut i moskén i Vivalla i Örebro natten mot tisdag. 

Polisen har gripit en person misstänkt för mordbrand, uppger man på en presskonferens. Det är en man i 20-årsåldern. Polisen misstänker inga politiska motiv i nuläget.

Enligt moskéns vaktmästare ska en maskerad man ha varit inne i lokalerna innan det började brinna.

– Mannen hotade vaktmästaren. Sedan rullade han ut papper i bönesalen innan det började brinna, säger Hassan Montagui, vice ordförande vid kulturcentret i Örebro.

Det var vid 02-tiden natten mot tisdagen som räddningstjänst och polis fick in larm om en brand i moskén i Vivalla i Örebro. Ett stort pådrag skickades till platsen. Vid 09.30-tiden hade branden lugnat ner sig något men tre enheter från Nerikes brandkår befann sig fortfarande kvar på platsen.

– Halva byggnaden är totalförstörd och de rasade delarna brinner fortfarande, säger Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Han fortsätter:

– Det ryker även kraftigt från en ventilationslucka på taket och vi håller på att undersöka vad som hänt.


Släckningsarbetet vid moskén fortsatte med full styrka under tisdagseftermiddagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ännu vid 14.30 jobbade räddningstjänsten med fullt manskap, 15 brandmän från tre stationer på platsen.

– Branden är inte under kontroll än. Vi lyfter på plåttak och försöker hindra branden från att sprida sig mer, säger Kjell Haglund.

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Polisen: En misstänkt man sitter anhållen nu

Vid en presskonferens i Örebros polishus under tisdagsförmiddagen uppger polisen att en person sitter anhållen misstänkt för moskébranden.

– Vi har en person anhållen som har varit anhållen i sin frånvaro och som greps nu på morgonen, klockan 09.10 här i Örebro. Det är en man född 1997 som nu är anhållen misstänkt för mordbrand, säger Bo Andersson, polisområdeschef i Örebro, och fortsätter:

– I nuläget ser vi inte några politiska eller religiösa motiv till det här brottet, och polisen avstår från alla spekulationer om motivbilder.


Polisområdeschefen Bo Andersson (mitten) samt lokalpolischef Annika Laestadius och utredningschef Lars Bergman vid presskonferensen i Örebros polishus.
Foto: TT

Örebropolisens utredningschef Lars Bergman uppger att man satt in alla tillgängliga resurser i utredningsarbetet. Brandplatsen är avspärrad och polisens tekniker är redan ute för att påbörja sitt arbete där det är möjligt med tanke på hettan från brandhärden.

Man har även sökt med spårhundar i området.

– Polisen jobbar brett och vi är intresserade av tips om händelsen, säger Lars Bergman.

Branden är mycket omfattande.
Foto: Läsarbild

LÄS MER: Lägenhetsbrand på Lidingö – man påträffad inne i lägenheten 


Stiftelsen Örebro moské bildades 2007 och moskén har i dagsläget tusentals besökare varje månad. Den är sunni-inriktad och medlemmarna är av cirka 25 olika nationaliteter.


Vaktmästaren hotades av en maskerad man

Enligt Hassan Mountagui, vice ordförande vid kulturcentret i Örebro, har vaktmästaren som stängde moskén på måndagskvällen observerat en maskerad man i lokalerna senare på natten. 

Inkräktaren ska ha samlat ihop pappersrullar i bönesalen och i handen ska han ha haft en flaska med brännbar vätska.

– När vaktmästaren frågade vad mannen höll på med blev han hotfull. Vaktmästaren gick då och ringde polisen, och under tiden började det brinna i lokalerna, säger Hassan Mountagui.

Polisen har inte kunnat bekräfta om den gripne 20-åringen är samma person som ska ha setts av vaktmästaren i moskén.

– Det är något som får komma fram under utredningen, säger Anders Sjöberg, presskommunikatör.

Är det aktuellt att gripa fler misstänkta?

– Inte i nuläget, nej.


Hassan Mountagui, vice ordförande vid kulturcentret i Örebro, uppger att moskén utsattes för hot förra året när någon kastade in en flaska. Då började det dock inte brinna.
Foto: Privat

Hassan Mountagui uppger vidare att moskén i Örebro hotats tidigare, för cirka 1,5 år sedan.

– Någon kastade in en flaska i moskén, men den gången började det inte brinna, säger vice ordföranden.

Vittne: Flera av imamerna stod och grät öppet

Ett vittne som kom till platsen i Vivalla vid 02.30-tiden på tisdagsmorgonen berättar att det då brann ordentligt i moskén.

– Det var stora kraftiga lågor och brinnande saker flög omkring så man fick flytta sig flera gånger, säger vittnet som själv är muslim och har besökt moskén flera gånger.

Han fortsätter:

– Mycket folk kom till platsen och jag såg flera av imamerna som stod och grät öppet.

Moskéns ordförande: "Det är hemskt"

Örebro moskés vd Jamal Lamhamdi säger till SVT Nyheter att många av Örebros 20 000 muslimer söker sig till moskén varje dag. Nu måste man hitta en tillfällig samlingslokal i samarbete med kommunen.

– Jag vet inte vad jag skulle göra det kändes inte bra alls, det är hemskt, vi trodde att det skulle aldrig hända i Örebro, även om det varit försök tidigare. Men vi har klarat oss, men det är en sorglig dag för oss alla muslimer.

När det ljusnat samlades bedrövade moskébesökare vid de nerbrunna lokalerna.

– Jag kan inte tro när jag ser med mina ögon, säger Abdul Rahman Nour till P4 Örebro. 

–  Den här moskén brukade jag komma till och hela familjen brukar komma hit. Det är som en samlingsplats för alla familjer.Branden i moskén i Vivalla i Örebro utreds som mordbrand.
Foto: Läsarbild

Polisen uppgav på tisdagsmorgonen att södra delen av moskén är helt nedbrunnen, en mellandel är skadad och norra delen är relativt intakt.


Räddningsarbetet kommer att pågå en bra bit in på tisdagen.
Foto: Läsarbild

Räddningstjänsten räknar med att släckningsarbetet kommer att pågå en bra bit in på tisdagen. När det svalnat på platsen kommer en teknisk undersökning att genomföras.


https://www.facebook.com/kenneth.epost/posts/10154967554607338?pnref=story

Kenneth Nilsson, S, ordförande i kommunstyrelsen i Örebro kommenterar moskébranden i ett inlägg på Facebook.

"Jag blir kall i hela kroppen av det här. Det är inget mot vad de drabbade människorna i Vivalla känner", skriver kommunalrådet.

Svenska kyrkan i Örebro har utryckt sitt stöd för den muslimska församlingen i Vivalla, och under tisdagen hjälpte man till vid platsen och bjöd drabbade på kaffe.


https://www.facebook.com/svkorebro/photos/a.264072723611822.71016.200893939929701/1722399751112438/?type=3&theater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.