Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig brand i skola – allmänheten varnades

Branden i Borlänge började strax efter midnatt.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Borlänge.

En kraftig brand hotade att förstöra Tjärnaängskolan i Borlänge natten till fredagen. 

Flera enheter från räddningstjänsten arbetade med att släcka branden – och lyckades till slut stoppa spridningen med hjälp av en grävmaskin.

– Vi har grävt av hela byggnaden på ett strategiskt ställe, och lyckats hejda brandspridningen, säger Johan Nordin, inre befäl vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

Polisen utreder händelsen som grov mordbrand.

Det var strax efter midnatt som larmet om branden kom in. Den började i anslutning till skolans idrottshall och spred sig sedan till resten av byggnaden. 

En stor insats drogs i gång på platsen, med räddningsstyrkor från Borlänge, Falun och Gagnef.

– Där är cirka nio enheter från räddningstjänsten och en ambulans, säger Patrik Svensson, teamledare på SOS Alarm.

Ingen person ska ha skadats i branden.

Misstänkt mordbrand i Borlänge

Rökutvecklingen var så stark att ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades under natten och allmänheten varnades.

”Röken ligger över centrala Borlänge. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar fönster och ventilation”, stod det i meddelandet.

Flera enheter från räddningstjänsten arbetade med att släcka branden.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Branden hotade ett tag att sprida sig till hela skolbyggnaden och även andra kringliggande hus Men vid klockan 04.30 uppgav räddningstjänsten att den var under kontroll.

– Vi har tagit dit en grävmaskin som har hjälpt oss att riva delar av byggnaden. Vi har grävt av hela byggnaden på ett strategiskt ställe, och lyckats hejda brandspridningen, säger Johan Nordin.

Misstänkt grov mordbrand

Den del där branden började har helt förstörts av branden och räddningstjänsten räknar med att vara kvar under hela förmiddagen för att arbeta med eftersläckning.

E16, som går förbi skolan, stängdes av en tid under natten och trafiken leddes om. Även polisen var på plats med flera patruller för att spärra av runt branden.

– Det har inletts en förundersökning gällande grov mordbrand, säger Jan Matérne.

Han fortsätter:

– Vi misstänker att den är anlagd.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.