Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig brand i en moské i Eskilstuna

Fem personer skadades i branden som var anlagd enligt polisen.
Foto: Läsarbild
– Vi har fått förstärkning från strängnäs för att hjälpa till med släckningen. Som mest har fyra stationer varit inblandade i släckningsarbetet, säger David Hultman, räddningschef i beredskap Räddningstjänsten Eskilstuna.
Foto: Olle Sporrong
Eftersläckningsarbetet pågick för fullt under torsdagseftermiddagen.
Foto: Olle Sporrong
Vittnen har uppgett att de sett en person kasta in ett föremål i lokalen.
Foto: Olle Sporrong
Ett flertal lägenheter i samma byggnad rökskadades.
Foto: Olle Sporrong

Säkerhetspolisen söker efter "brottsaktiva individer och nätverk som är politiskt motiverade" efter det misstänkta moskéattentatet.

Samtidigt pågår polisens vittnesförhör för att få fram fler uppgifter om en eventuell gärningsman.

– Vi rubricerar det fortfarande som grov mordbrand, säger Roland Lindkvist vid polisen i Södermanland.

Larmet om branden inkom till polisen klockan 13.18 på juldagen och flera patruller skickades till Eskilstuna islamiska Dawa center, en moské som ligger på Norra brogatan i området Nyfors i Eskilstuna.

Rökutvecklingen var kraftig och moskén totalförstördes. I lokalen fanns det vid tidpunkten för branden mellan 15-20 personer varav fem skadades, enligt uppgifter från polisen. Men enligt vittnen som varit i moskén ska betydligt fler ha varit på plats.

Fem personer skadades i branden.
Foto: Läsarbild

Vid klockan 15.30 kunde polisen bekräfta att det rörde sig om en anlagd brand och inledde en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi har vittnesuppgifter på att någon ska ha kastat in någon form av föremål i lokalen och direkt därefter har det börjat brinna, personen ska sedan ha sprungit från platsen, säger Lars Franzell presstalesperson på polisen i Södermanland.

Enligt ett vittne syntes polisens tekniker under fredagen säkra spår uppe på taket till hyresfastigheten och plockade med sig ett föremål.

Enligt uppgifter till Expressen ska en person som befann sig inne i moskén ha sett en person med en flaska utanför moskén i samband med händelsen.

Fem skadade

Polisen har ännu inte kunnat bekräfta uppgifterna om att en okänd person kastat in ett föremål i lokalen - men det kan enligt polisen bero på att vittnen inte vill få sina namn registrerade i polisens förhörsloggar.

- Vad jag har förstått så är det precis det som hänt. De här första uppgifterna som kommit in har inte fastnat på förhör någonstans, men fortfarande så gäller det hastiga brandförloppet och ärendet är rubricerat som grov mordbrand, säger Roland Lindkvist, stationsbefäl vid polisen i Södermanland.

De personer som befann sig i moskén har kunnat ta sig ut ur lokalen när det började brinna, men flera vittnar om hur de panikartat lyckades fly från lågorna. 

Fem personer från moskén skadades och fördes till Mälarsjukhuset i Eskilstuna för vård. Enligt en kommuniké från sjukhuset som kom under eftermiddagen ska en person vara allvarligt skadad.

– Det rör sig om två rökskador, två sårskador och en person som har ådragit sig någon form av fraktur, säger Lars Franzell.

På fredagsmorgonen var läget oförändrat och polisen har inga uppgifter om att någon ska ha skadats svårt.

Foto: Olle Sporrong

– Det var ingen som var livshotande skadad, säger Lars Franzell.

Delar av Nyfors, där moskén ligger, spärrades under eftermiddagen av och flera ambulanser och räddningstjänst fanns på plats. Som mest arbetade fyra brandstationer med släckningsarbetet och man fick förstärkning från Strängnäs.

Helt utbränd

Byggnaden som moskén ligger i är ett lägenhetshus och boende i huset, samt i andra närliggande trappuppgångar evakuerades.

– Moskén är totalt utbränd och flera lägenheter har skadats av röken. Vissa av de boende har fått hjälp från tak och balkonger, säger David Hultman på Räddningstjänsten.

Flera boende vittnar om kraftig rökutveckling i trapphuset ovanför moskén.

Vid 18-tiden pågick fortfarande eftersläckningen på platsen men polisen hävde avspärrningarna.

Det fanns vid den tidpunkten inga misstänkta enligt polisens insatsledaren Henrik Lagerqvist på plats.

I första hand är det Eskilstunapolisen som utreder den misstänkta mordbranden, men Säpo kopplades in redan på torsdagen.

Presschef Sirpa Franzén berättar att de bistår med informationshämtning, framför allt genom sociala medier, andra medier och samarbetspartners.

– Det är både mot personkällor som vi jobbar med och mot brottsaktiva miljöer som vi följer sedan tidigare, säger Sirpa Franzén.

Säpo inkopplade

Säpo arbetar nu även på flera andra ställen i landet och tar "aktivt del av polisens utredning".

– Vi har ett långsiktigt arbete med att titta på brottsaktiva individer och nätverk som är politiskt motiverade. Vi matchar det mot den information vi har för att se om det kan hjälpa polisens arbete och ta utredningen framåt, säger Sirpa Franzén.

Säpo har sett att dådet kan vara politiskt motiverat.

– Vi ser att det skulle kunna vara så, därför vill vi inte vänta utan vi jobbar direkt med det här. Det finns inget som pekar mot det just nu och vi vill inte peka i någon riktning heller men det är en allvarlig brottslighet så vi gör vad vi kan, säger Sirpa Franzén.

Finns det någon hotbild mot andra moskéer och församlingslokaler i landet?

– Om det skulle det göra det och om vi har sådan kunskap så delar vi naturligtvis den informationen med berörda polismyndigheter för att de ska kunna vidta åtgärder gentemot församlingar. Men det är inget vi delar information om utåt.

Fanns det något hot riktat mot den här församlingen?

– Då är det på samma sätt där. Hade vi haft sådan information så lämnar vi vidare den informationen till polismyndigheten.

På fredagen har polisen inte gripit någon misstänkt.

Hur branden har uppstått och händelseförloppet är ännu inte klarlagt.

Polisen håller avspärrningarna på platsen och ska återuppta den tekniska undersökningen på lördagen.

Då ska även fortsatta förhör hållas.

– Vi har rekvirerat brandhundar som ska in på brandplatsen och se om de hittar någon brännbar vätska. Vi har inte hittat något vittne som kan vidimera uppgifterna om att någon kastat in något, säger Lars Franzell.


FOTNOT: Senare visade det sig att branden inte vart anlagd.

Vet du mer om händelsen?

Mejla, sms:a eller mms:a till 71717.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.