Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräftgång för Löfven – Alliansen är störst

Alliansen är det största blocket enligt Demoskop. Anna Kinberg Batras Moderaterna tappar däremot något till 25,5.
Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON
Stefan Löfvens Socialdemokraterna hänger kvar kring 25 procent.
Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
"Det är valdagen som spelar roll", säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

S hänger kvar kring 25 procent och det går fortsatt ner för Miljöpartiet som får sin lägsta siffra sen oktober 2008.

Samtidigt är alliansen fortsatt det största blocket.

Det visar Expressens och Demoskops väljarbarometer för maj.

– Det är givetvis inte en siffra som jag är nöjd med, säger Carin Jämtin, S, partisekreterare.

De rödgröna partierna fortsätter krympa. I maj skulle S, MP och V samla endast 38 procent av rösterna om det vore val i dag, det enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer.

De senaste krisveckorna i Miljöpartiet där bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades avgå den 18 april kan ha påverkat siffrorna negativt, menar Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

– Även om de enskilda nedgångarna är relativt små för regeringspartierna innebär MP-affärerna att dyrbar tid och energi förloras. Både S och Mp har sedan tidigare en nedåtgående trend och försökte nu åstadkomma en nytändning. Det stannar upp och kraften går helt åt till ren krishantering, säger han.


LÄS ÄVEN: Inget hinder för byte av bara ett språkrör


Miljöpartiet når med 5,1 procent sin sämsta siffra sedan oktober 2008.

– Att Miljöpartiets nedgång inte blir mer dramatisk efter turbulensen i april, då språkrörens förtroendenivåer dök ned på en bottennivå, kan spegla att MP nu är nere på så pass låga nivåer att det till större del börjar vara kärnväljare som återstår, säger Santesson.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin hade hellre sett högre siffror.

– Det är givetvis inte en siffra som jag är nöjd med. Det är valdagen som spelar roll och till dess ska vi ha höjt vårt förtroende genom att fortsätta utveckla den svenska modellen, se till att jobben blir fler och att välfärden stärks.

V utmanar MP

Samtidigt når Vänsterpartiet, som har kongress i helgen, 8 procent - en mindre uppgång sen tidigare.

– Vänsterpartiet har sakta men säkert börjat stärka sin ställning och ser ut att bli en vinnare när regeringspartierna får problem. Positionen utanför regeringen blir alltmer tacksam, där de kan utöva visst inflytande men ändå vara friare i sin kritik, säger Peter Santesson.

Peter Santesson
Foto: Izabelle Nordfjell

Nu utmanar Jonas Sjöstedt Miljöpartiet och siktar på att blir Sveriges bästa klimatparti - under kongressen väntas partiet anta ett ekologiskt ekonomiskt program.

– Jag tycker att de ska se det som en utmaning. Varje parti måste ta klimatfrågan på allvar. Vi kommer ägna en stor del av den här kongressen åt att ta fram ett program för att ställa om Sverige.

M tappar uppgången

Allianspartierna får sammantaget 41,7 procent - Moderaterna tappar den tidigare uppgången, men är fortfarande Sveriges största parti.

M-ledaren Anna Kinberg Batra tar siffrorna med ro:

– Mätningar kommer och går. Det är valdagen som räknas. Men det stora i flera mätningar nu är missnöjet med regeringspartierna där det syns att regeringen har stora interna problem och framför allt inte kan lösa Sveriges utmaningar, säger hon.

Enligt Demoskop har Moderaternas tapp sannolikt bidragit till Sverigedemokraternas uppgång.

– SD hämtar nu upp en del av förra månadens nedgång, och här kan det röra sig om en viss återhämtning från M som de tappade till tidigare, säger Peter Santesson.

Inga av mätningens förändringar är dock statistiskt säkerställda.


LÄS ÄVEN: Valberedningen vill avsätta MP-språkrören

Undersökningen

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Undersökningsperiod: 26 april-3 maj 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer, slumpmässigt utvalda.

Antal genomförda intervjuer: 1 254.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statistiskt säkerställd.

Partierna kommenterar

Anders Wallner, MP, partisekreterare

Det tyder på att våra sympatisörer trots en turbulent tid fortfarande tror på våra värderingar och vårt politiska projekt, det hållbara samhällsbygget. KD ligger under spärren och M backar. Jag tror att regeringspartierna har alla möjligheter att öka under mandatperioden och få fortsatt förtroende efter nästa val. Vi behöver nu sätta fokus på vårt samhällsbygge, våra investeringar i jobb, klimat och skola.

Jonas Sjöstedt, V, partiledare

Det känns bra. Vi har varit väldigt stabila. Vi har sett att vi kunnat göra välfärden bättre i våra förhandlingar med regeringen samtidigt som vi är tydliga där vi tycker olika, som till exempel Vattenfalls kolgruvor eller vapenexport.

Carin Jämtin, S, partisekreterare

För vår del är förändringen i den här mätningen liten, men det är givetvis inte en siffra som jag är nöjd med. Det är valdagen som spelar roll och till dess ska vi ha höjt vårt förtroende genom att fortsätta utveckla den svenska modellen, se till att jobben blir fler och att välfärden stärks. Samtidigt hanterar regeringen migrationsfrågan på ett ansvarsfullt sätt och kortar vägen till arbete för människor som har kommit hit. Det är vägen framåt.

Maria Arnholm, L, partisekreterare

Liberalerna befinner sig mitt i ett språng med utvecklad politik, nytt namn och ny logotype. Nu när liberala värden är mer utmanade än på mycket länge behövs det ett parti som slåss för individens fri- och rättigheter.

Tomas Tobé, M, partisekreterare

Moderaterna hade ju en stark uppgång i förra mätningen och nu går vi tillbaka, men jag konstaterar att vi fortsatt är Sveriges största parti. Den långtgående utvecklingen är ju att Moderaterna och alliansen har skaffat sig ett övertag i opinionen, och det bekräftas ju även i den här mätningen. Det är en signal om att väljarna känner att Sverige är på väg åt fel håll och det är ju en möjlighet för Moderaterna och alliansen att fortsätta att växa i opinionen. Vi kommer att fokusera på ordning i ekonomin, fler enkla jobb och att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus.

Sverigedemokraterna

Vi kommer inte att kommentera detta. Det har varit lite små rörelser nu fram och tillbaka den sista tiden, men vi känner inte att det är något som vi vill kommentera, säger Felix Byström på SD:s pressjour.

Acko Ankarberg, KD, partisekreterare

Vi är fortsatt på en låg nivå. Det visar på att vi måste vara ihålliga och skapa en långvarig relation med väljarna för att få deras förtroende. Det tar tid. Alliansen är ett bättre alternativ än sittande regering enligt undersökningen. Men alliansen kan inte luta sig tillbaka och förlita sig på tidigare års gemensamma politik. I stället måste vi var och en vässa förslagen så de svarar mot dagens problem och utmaningar. Vi måste också vara beredda att bilda regering när den dagen kommer.

Michael Arthursson, C, partisekreterare

Centerpartiet ökar rejält och ligger klart över valresultatet. Med Annie Lööf i spetsen visar vi på ansvar och handlingskraft för fler jobb, bättre integration och stabil ekonomi. Sverige behöver ett starkt Centerparti som alternativ till en svag rödgrön regering som har säckat ihop totalt. Alliansen leder tvåsiffrigt över regeringspartierna, men behöver bli ännu starkare för att leda Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.