Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet i parlamentet: ”I Guds namn, avgå!”

Johnson är pressad efter avslöjandet om partitopparnas fester under lockdown.
Foto: IAN VOGLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Johnson är pressad efter avslöjandet om partitopparnas fester under lockdown.
Foto: MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bilder från utfrågningen i parlamentet.
Bilder från utfrågningen i parlamentet.

Pressen på Boris Johnson ökar i samband med ”partygate”. 

Nu sitter han löst efter att ett dussintal parlamentsledamöter lämnat in ett misstroende mot premiärministern – och under onsdagseftermiddagen attackerades han under en utfrågning i parlamentet. 

– I Guds namn – avgå, sa partikamraten och förre ministern David Davis till Boris Johnson, rapporterar BBC

I maj 2020 var Storbritannien i lockdown. Inte fler än två personer från olika hushåll var tillåtna att umgås med varandra. 

Samtidigt höll Boris Johnsons stab en trädgårdsfest i den grönskande innergården vid 10 Downing Street, premiärministerns officiella kontor i London. På bilderna syns ett tjugotal medarbetare ur staben som minglar och dricker vin. 

Under tisdagen bad Boris Johnson officiellt om ursäkt för sitt agerande, men hävdar samtidigt att det aldrig hade skett om han förstod att arrangemanget bröt mot restriktionerna. 

Avgångskraven mot Boris Johnson i parlamentet

Under onsdagseftermiddagen frågades premiärministern ut i parlamentet där han fick ta emot rejäla salvor från politiska motståndare – både inifrån och utanför det egna partiet. 

– Jag har spenderat veckor och månader med att försvara premiärministern, inledde konservativa parlamentsledamoten och tidigare ministern David Davis sitt anförande i kammaren. 

– Men jag förväntar mig att våra ledare tar ansvar för de handlingar som de begår. Under gårdagen gjorde han motsatsen till det. Så jag påminner honom om ett citat som borde klinga bekant i hans öra, Leopold Amery till Neville Chamberlain: ”Trots det goda du har uppnått så har du suttit där för länge. I Guds namn – avgå”, sa David Davis till Boris Johnson.

Boris Johnson svarade på avgångskravet med att hävda att han inte kände igen citatet som är ett av de mest kända i brittisk politisk historia: 

– Jag vet inte vad han talar om. Jag vet inte vilket citat han hänvisar till. 

Parlamentsledamoten Ian Blackford från skotska nationalistpartiet menade att Boris Johnsons räddningsoperation ”Operation rädda storhunden” har gått i stöpet under veckan och att den nu kan kallas ”Operation hundmat”. 

– Premiärministern skrattar än en gång, skrattar åt den brittiska allmänheten. Premiärminister tar allmänheten för idioter, ingen tror honom. Kommer premiärministern till slut ta ansvar? Avgå, gå, premiärminister, sa han. 

Misstroendeförklaring riktas mot Johnson

Pressen ökar nu på Johnson efter att uppemot 20 parlamentsledamöter från det konservativa Torypartiet hotar med att lämna in ett misstroendevotum mot sin egen premiärminister.

Brittiska medier rapporterar om hemliga möten i parlamentet för att få fram 54 ledamöter som kan tänka sig ställa dig bakom misstroendeförklaringen. 

Enligt källor till the Daily mail tror högt uppsatta inom Torypartiet att det rör sig om ett 20-tal parlamentariker som ställt sig bakom försöket att få Johnson avsatt, men enligt en av ledamöterna bakom misstroendekravet kan det mycket väl vara över 54 ledamöter som efter premiärministerns utfrågning under onsdagen kommer att signera dokumentet. 

”Köttpajskuppen”

En av de ledande kuppmakarna sägs vara Alicia Kearns som representerar Rutland och Melton, varifrån den klassiska brittiska köttpajen ”Melton Mowbray pork pie” härstammar. Det har fått brittiska medier att döpa komplotten till ”köttpajskuppen”.

Under onsdagen kommer Boris Johnson frågas ut i parlamentet och den pressade premiärministern ska enligt Sky News kalla kabinettet till sig för i ett försök att förankra stödet för honom som partiledare och premiärminister. 

Premiärministern lättar restriktioner trots rekordsmitta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.