Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Priset för ministerns resa: 242 000 kronor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barn-, äldre- och jämställdshetsminister Åsa Regner (S).
Foto: Lisa Mattisson Exp
Statsminister Stefan Löfven kritiserade alliansregeringens användande av regeringsflyget när han satt i opposition. Men kort efter att han själv tillträtt som statsminister flög han till Visby för att tala på Hotell- och restaurangfackets, HRF, kongress.
Foto: Anna-Karin Nilsson

När dödsoffren i tsunamikatastrofen hedrades på tioårsdagen fanns minister Åsa Regnér (S) på plats i Thailand.

Ministern flög till landet med regeringsplanet, och stannade i mindre än ett dygn.

Kostnaden för resan landade på nästan en kvarts miljon kronor, skriver Aftonbladet.

Den 26 december i fjol uppmärksammades tioårsdagen av den stora tsunamikatastrofen 2004 vid en ceremoni i thailändska Phuket.

Barn-, äldre- och jämställdshetsminister Åsa Regnér (S) var den svenska regeringens representant på plats under ceremonin.

Tillsammans med en mindre stab bestående av en statssekreterare, två pressekreterare, ett kansliråd och en medarbetare vid Säpo flög ministern till Thailand i regeringsplanet dagen innan.

Mindre än ett dygn senare lyfte regeringsplanet i motsatt riktning, tillbaka mot Sverige.

Kostnaden för flygresan landade på nästan en kvarts miljon, 242 100 kronor.

"Värd pengarna"

Till Aftonbladet säger ministern att resan var värd pengarna:

– Jag tror att det var väldigt viktigt att regeringen närvarade vid den här ceremonin. Och jag vet att det var väldigt viktigt för anhöriga att vi var där. Jag tycker att det var väl använda pengar säger hon.

Ministern säger vidare att det var statsrådsberedningens bedömning som låg till grund för resan, och att hon utgår från att man vägt samman olika kostnader och ställt mot de flygtillgångar som fanns tillgängliga.

"Uppskattat av anhöriga"

– Det här är ett väldigt dyrt resmål under julhelgerna. Jag har inte de exakta jämförelseuppgifterna om vad andra plan skulle kosta. Eller om det fanns tillgång till resor. Men det var väldigt angeläget för regeringen att resa dit och jag vet att det var uppskattat av anhöriga, säger hon till Aftonbladet.

Under torsdagen rapporterades att regeringsplanet flugit mellan Arlanda och Bromma, en sträcka på 41 kilometer, vid sex tillfällen de senaste månaderna till en timkostnad på 10 800 kronor.

Statsminister Stefan Löfven kritiserade alliansregeringens användande av regeringsflyget när han satt i opposition. Men kort efter att han själv tillträtt som statsminister flög han till Visby för att tala på Hotell- och restaurangfackets, HRF, kongress.

När relationerna mellan Sverige och Saudiarabien behövde repareras skickade regeringen förre talmannen Björn von Sydow till Saudiarabien för att leverera två brev till den saudiske kungen Salman bin Abdul Aziz. Notan för den flygresan landade på 144 900 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.