Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kostchef sa upp sig i protest mot skolmaten

Foto: Privat

Per Swärd, ansvarig för skolmaten i Flens kommun, har fått nog av besparingarna - och säger upp sig.

Han menar att kommunen dragit åt svångremmen för mycket.

– Det går inte att spara mer. Flen sticker ut i landstingets undersökning, många unga har svarat att de inte äter skolmaten, säger han till Expressen.se.

På måndag börjar Flens barn och ungdomar i skolan igen.

Men tjänstemannen som har ansvar för vilken mat de äter på lunchrasten kommer inte att vara där länge efter det.

Per Swärd, kostchef i kommunen sedan 11 år tillbaka har fått nog av osthyveln som svept över den kommunala skolmaten i tio års tid, något som Eskilstuna-Kuriren rapporterade om under fredagen.

På torsdagen sa han upp sig - efter att han inte längre kände att han kan stå för kvalitén på maten som serveras i kommunens skolmatsalar.

– Jag är en lojal tjänsteman och har försökt spara under tio års tid. Men till slut går det inte längre, säger han till Expressen.se.

Fick nog

Han menar att kvalitén och variationen på skolmaten hamnat på en nivå som han inte längre kan stå för.

Kritik som kommunen tillbakavisar.

– Jag anser att vi serverar god och näringsriktig kost som vi ska göra, men allt kan alltid bli bättre, säger Cecilia Vikström, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen till Eskilstuna-Kuriren.

Men kommunens försvar med att de fortfarande serverar näringsrik mat menar Per Swärd är en undanflykt.

– Att servera näringsriktig mat på en låg budget är inget problem. Men det handlar om att få med barnen på agendan, och jag märker ju att många inte kommer och äter. Flen sticker ut i landstingets undersökning, många unga har svarat att de inte äter skolmaten, säger han.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när en politiker efter ett möte i Barn- och utbildningsnämnden tydligt visade att det inte finns någon ambition att förstärka skolmatsbudgeten.

– Vad tror du? Det finns inga pengar, ska politikern ha sagt enligt Per Swärd.

Börjar i Skövde

Nu säger han upp sig från jobbet i Flen - och börjar på en liknande tjänst i Skövde i stället.

Det blir en tidsmässig och ekonomisk uppoffring.

– Jag kommer inte vidare i Flen. Det finns inget gehör för problemen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.