Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kosovo portar Peter Handke

Foto: PELLE T. NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Kosovos regering har förklarat Peter Handke ”persona non grata”.

Nobelpristagaren får inte längre komma in i landet som han tidigare har besökt många gånger, rapporterar AFP.

Svenska Akademiens val av Nobelpristagare i litteratur har rivit upp gamla sår på Balkan.

Peter Handke har skrivit om Balkankrigen på 90-talet och har kritiserad för att ha tagit ställning för den serbiska sidan och för att ha förringat de krigsbrott som serberna begick i bland annat Srebrenica i Bosnien. När Serbiens och senare Jugoslaviens Slobodan Milosevic begravdes 2006 närvarade den österrikiske författaren, som också höll ett tal till Milosevic.

Prisutdelningen på tisdagen bojkottades av representanter för Albaniens, Bosniens, Kroatiens, Kosovos, Nordmakedoniens och Turkiets ambassader.

Och nu tar alltså Kosovos regering ytterligare ett steg.

– I dag har jag bestämt mig för att förklara Peter Handke som icke välkommen i Kosovo. Han är en persona non grata (...) Att förneka brott och stödja brottslingar är ett fruktansvärt brott, skriver Kosovos utrikesminister Behgjet Pacolli på Facebook.

Vill instifta pris i Handkes namn

Peter Handke har varit en återkommande gäst i den lilla serbiska enklaven Velika Hoca i Kosovo. Han har besökt orten åtminstone fem gånger och har donerat omkring en miljon kronor till det lilla samhället, enligt AFP.

På onsdagen portades Handke också från Bosniens huvudstad Sarajevo, där de regionala myndigheterna uppger att hans närvaro skulle kunna ”provocera fram känslor av ilska och förnedring hos krigets offer”.

Bland sina anhängare i Serbien hyllas däremot Peter Handke för att skildrat deras lidande under kriget och för att ha ifrågasatt bilden av serberna som krigets enda förövare. 

Den serbiska parlamentsledamoten Mirjana Dragas föreslog på onsdagen att ett människorättspris instiftas i Handkes namn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.