Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kors i Götene, vilken medeltidsskandal

Medeltidsbyn i Götene. Foto: Jan Wiriden
Jan Guillous Arn-trilogi satte Kinnekulle i Götene kommun på kartan.
Kommunpolitikerna byggde parken "Medeltidens värld".
Men drömmen blev en mardröm.
Parken floppade fullständigt och inte blev den mer populär efter att Bert Karlsson gjorde om den till lekland.
På några år har Götene kommun kastat 85 miljoner kronor i sjön och nu har pengarna tagit slut.

FAKTA

Götene kommun satsade 2007 på "Medeltidens värld".
Fyra år senare har parken kostat 85 miljoner kronor och alla utom Bert Karlsson ångrar satsningen.
VILKA?
Bert Karlsson, företagare, investerade pengar.
Miljardärer lockas till
Thailand
Abramovitj
i krig om
40 miljarder Kändisarna
köar för att
göra radio
Köpladorna
rena guld-gruvorna

Det var inte Jan Guillous idé. Men det var hans romantrilogi om tempelriddaren Arn Magnusson som i början av 2000-talet ­vägledde turister till Kinnekulle i Götene kommun i Skaraborg.
Långväga gäster vallfärdade plötsligt till den sömniga bygden och kommunpolitikerna i Götene förstod först ingenting. När Bo Bergsten, kommunstyrelsens dåvarande ordförande (KD) fick höra om tempelriddaren Arn Magnussons roll i det hela slukade han genast trilogin.
- Det var nån som sa, att det påstods att Jan Guillou hade skrivit en bok om Kinnekulle. Det visste vi inget om så vi fick läsa, säger Bo Bergsten.
Det började gå upp för honom och hans kollegor att Götenes framtid kanske låg i medeltiden. Inför premiären av den filmatiserade berättelsen om Arn - som spelats in på plats i Skaraborg med rekordbudget - hade en storslagen idé fötts. Man skulle anlägga en medeltidsvärld på Kinnekulle, full av kulisser från Arn-filmerna. För Svensk Filmindustri var det förstås påpassligt att få igen några av alla miljoner som satsats på den rekorddyra filmen genom att sälja rekvisitan.

I slutet av oktober gick satsningen igenom Götenes kommunfullmäktige, som sprudlade av optimism. Genom Arn-turismen skulle kommunen bli mindre beroende av den mejeri-industri som bygdens ungdom ändå inte ville jobba inom. Nu skulle den omtalade nya tjänstekonomin äntligen gry även i lilla Götene.
Samtidigt insåg man att Arn-vågen kanske inte skulle vara för evigt - att det var viktigt att smida medan järnet var varmt. Följaktligen var anläggningen inte ens halvklar när den sommaren 2008 invigdes med pompa, ståt, gycklare och besök från Arn-skådisen Joakim Nätterqvist. Parken såg ut som en byggarbetsplats. Och i den mån Arn Magnusson hade skapat en medeltidsvåg hade den börjat ebba ut sommaren 2008.
- Jag brukar säga att var hundrade idé och projekt är riktigt bra. Det här visade sig att det inte var riktigt bra. Det var en ganska dålig idé egentligen, säger Bo Bergsten i dag.
Första året blev en gruvlig besvikelse och det nästkommande året blev ännu värre - bara 9 000 betalande besökare kom 2009. Kommunen var tvungen att pumpa in fler och fler miljoner för att täcka förlusterna och betala räntorna på lånen man tagit. Kommunpolitikerna i Götene hade blivit som spelmissbrukare, som för att förtränga vidden av sina förluster var tvungna att ständigt satsa mer.
Inför 2010 gick Götene in med ytterligare 15,9 miljoner kronor. I samma veva dök Bert Karlsson från grannkommunen Skara upp, full av idéer för parken och anlitades som konsult. Medeltidens värld, som var tänkt att hedra Skaraborgs kulturarv, blev "Äventyrslandet", en glättig lekpark.
Kommunstyrelsens ordförande Bo Bergsten uttryckte sig lyriskt i en intervju med Expressen:
- Det är jätteintressant med någon som ser potentialen i anläggningen och har idéer. Det är väldigt mycket som går i linje med de planer som finns, sa han.
I dag har Bo Bergsten en annan bild av sin inställning.
- Vi var väldigt tveksamma till att lägga det på Bert Karlsson, minns han nu.
Bert Karlssons planer för anläggningen, som inkluderade en gigantisk hoppborg och en vattenpark, förde snarast tankarna till Skara sommarland, bara 9 kilometer bort, som Bert byggde men 1993 fick lämna ifrån sig i samband med ett konkurshot.
Oavsett vad Bert Karlsson ville uppnå i Götene så lyckades det inte.

Inför säsongen 2010 talade Bert Karlsson om långsiktiga förhoppningar på 100 000 besökare men bara 22 000 betalande gäster dök upp. Den hoppborg som Bert Karlsson byggde och kommunen förband sig att hyra för 800 000 kronor årligen i 20 år - ett sätt att komma runt en sedan länge sprucken investeringsbudget - möttes inte av "det sug" man hoppats på, står det i ekonomirapporten från juli 2010.
Trots nya miljonförluster slöt Götene kommunfullmäktige - i stället för att låta parken gå i konkurs - i december 2010 ett avtal med ett konsortium med Bert Karlsson i spetsen som skulle arrendera anläggningen i tio år.
- Det händer saker när Bert är med, sa centerpartisten Håkan Gustafsson till Expressen.
Och nog hände saker.

Men kanske inte på det sätt han tänkt sig.
Konsortiet sprack snabbt och kvar som ensam arrendator var Bert Karlsson och hans olika bolag. Enligt Karlsson berodde misslyckandet i hög grad på den "negativa inställning" som bland annat lokalpartiet Götenes framtid spred kring projektet.
- Det är inte lätt att få in massa starka människor i ett projekt som detta, jag tog sådana som var intresserade. Det blev ­jättemycket problem tack vare den här negativa inställningen som hela tiden fanns. Politikerna förgiftade projektet, säger Bert Karlsson.
Sommaren 2011 blev ännu en katastrofsäsong. Anläggningen var i dåligt skick, flera byggnader läckte in vatten, och ­besökarna svek. I augusti var Bert Karlsson ändå fortfarande hoppfull.
- Nu måste vi göra som Obama, samla alla parter och sikta mot samma mål. Jag känner mig som Obama, sa han till ­Expressen i slutet av augusti.
Göteneborna är visserligen samlade, men inte i optimism inför parken utan i sitt gränslösa hat för densamma. Det vittnar inte minst insändarsidan i Lidköpings tidning om, den svämmar över av ilskna brev om parken som till dags dato kostat ­invånarna ungefär 85 miljoner kronor.
Och ännu dyrare kommer det att bli. Även helt stillastående kostar parken Götene kommun minst fyra miljoner kronor per år i lån och räntekostnader.
Avtalet med Bert Karlsson har inte inneburit någon större besparing. Han har bara betalat arrende för en enda månad, 100 000 kronor, och vill nu dra sig ur avtalet. Som trumfkort i förhandlingarna har han två markbitar mitt inne i parken, som styckar av anläggningen på ett olyckligt sätt. Men parken skulle inte precis vara lättsåld, även om markfrågan blev löst.

Kommunens plan var att sälja "Medel­tidens värld" omgående efter invigningen. Inte ens då fanns seriösa spekulanter, och intresset har knappast ökat i takt med att det tragiska dramat fortlöpt. Bert Karlsson är ändå optimistisk. Han är den enda, förutom Götene kommun, som investerat i projektet. Han säger sig ha förlorat omkring 2,5 miljoner, men tror ändå att utvecklingen kan vända.
- Det finns jättemånga kommunala satsningar som gått åt skogen men sedan blivit en bra affär. Här finns det bra förutsättningar. Det är bara att hitta rätt koncept och rätt person som vill satsa lite, säger han.
Finns det då överhuvudtaget några vinnare på kommunens parkäventyr, utom möjligen de lokala näringslivspersoner som haft högavlönade uppdrag i företagets ledning?
Det skulle väl vara Anders Månsson och hans parti Götenes framtid, det enda parti som röstade emot satsningen.

- Som det låter nu kanske vi kan ta över hela kommunen i nästa val, säger han.
I nästa års kommunbudget fattas 18 miljoner kronor. Kommunstyrelsen har bland annat föreslagit att lägga ner den kommunala musikskolan.
- Hade jag vetat vad jag vet i dag hade jag aldrig tagit beslutet om att starta Medeltidens värld, säger Kenth Selmosson, ordförande i kommunstyrelsen (S).

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!