Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Korruption skakar CDU – två toppar avgår

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
De avgår efter anklagelser om att ha tagit emot stora summor pengar för att ha förmedlat statliga upphandlingar.
Georg Nuesslein ur CDU:s bavariska systerparti CSU
Foto: HAYOUNG JEON / EPA
Nikolas Löbel, parlamentsledamot för tyska kristdemokraterna, CDU.
Foto: Jörg Carstensen / TT NYHETSBYR¿N

Två tyska toppolitiker avgick på söndagskvällen efter anklagelser om att ha tagit provision på upphandlingar av munskydd.

Tillsammans har de tjänat närmare nio miljoner kronor på att förmedla upphandlingar.

– Det äcklar mig att mina kolleger utnyttjat skattepengar och krisen för att berika sig själva, säger Dennis Rhode, ledamot för tyska socialdemokraterna, till Bild.

Nikolas Löbel, 34, är parlamentsledamot för tyska kristdemokraterna, CDU, och anklagades i veckan för att ha profiterat på upphandlingar av munskydd till de tyska förbundsstaterna. Han ska genom provision på intäkterna gjort sig en hacka på motsvarande 2,5 miljoner kronor.

Själv menar han att han agerat i egenskap av privatperson.

– Det har inget att göra med mitt parlamentariska mandat, sa han i ett tidigare uttalande enligt Bild. 

Avgår med omedelbar verkan

På söndagskvällen avgick han som ledamot i kristdemokratiska Angela Merkels regering. Han avgår med omedelbar verkan och kommer inte att ställa upp i det federala valet i september, skriver Reuters. 

Löbel kommenterar avgången med att han ”vill undvika fortsatt skada” på tyska kristdemokraterna.

Ytterligare en konservativ parlamentsledamot avgick i fredags av liknande skäl. Då gällde det Georg Nuesslein ur CDU:s bayerska systerparti CSU. Han anklagas för att ha tagit emot sex miljoner kronor genom ett konsultföretag för att ha förmedlat en upphandling mellan en munskyddsförsäljare och den tyska staten. Nuesslein förnekar brottsliga anklagelser.

”Det äcklar mig”

– Det äcklar mig att mina kolleger utnyttjat skattepengar och krisen för att berika sig själva, säger Dennis Rhode, ledamot för tyska socialdemokraterna SDU, till Bild.

Munskyddsskandalerna riskerar att spä på kritiken mot den tyska regeringen, bestående av CDU och SDU, som anses svaja i pandemihanteringen och som har kritiserats för en saktfärdig vaccinering av befolkningen.

Hallengrens omdiskuterade svar om munskydd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.