På fredagsmorgonen hittade bonden två av sina kor liggande på isen i en hage. Foto: PrivatPå fredagsmorgonen hittade bonden två av sina kor liggande på isen i en hage. Foto: Privat

På fredagsmorgonen hittade bonden två av sina kor liggande på isen i en hage.

 Foto: Privat
En ko hade brutit ett ben och den andra kon två ben. Foto: PrivatEn ko hade brutit ett ben och den andra kon två ben. Foto: Privat

En ko hade brutit ett ben och den andra kon två ben.

 Foto: Privat
Skadorna var så allvarliga att kornas liv inte gick att rädda. Foto: PrivatSkadorna var så allvarliga att kornas liv inte gick att rädda. Foto: Privat

Skadorna var så allvarliga att kornas liv inte gick att rädda.

 Foto: Privat
På nyårsnatten skrämdes tolv kor i en hage utanför Ånge.På nyårsnatten skrämdes tolv kor i en hage utanför Ånge.

På nyårsnatten skrämdes tolv kor i en hage utanför Ånge.

Korna skrämdes av raketer – fick avlivas

Publicerad

På nyårsnatten skrämdes tolv kor i en hage utanför Ånge där man senare hittade spår av nyårsraketer.

Korna sprang in i en annan hage där det fanns is - och halkade.

Två kor bröt benen - men djurens liv gick inte att rädda.

– De skulle ha kalvat i april, säger Alice Hultin.

På ett lantbruk utanför Ånge tog nyårsnatten en sorglig vändning. På fredagsmorgonen hittade en bonde två av sina kor liggande på isen i en hage. Tolc kor hade rivit staketet och sprungit in i den andra hagen. En ko hade brutit ett ben och den andra kon två ben, rapporterar st.nu som först skrev om händelsen.

– När han kom dit på nyårsdagen hade korna rivit stängslet och lyckats ta sig in i en annan hage. Där var det lite halare och där hade de här två korna gått omkull. Men vi har inte sett några skador på någon annan, säger dottern Alice Hultin.

Tvingades avliva korna

Korna skulle ha fått kalvar i april. Men skadorna var så allvarliga att kornas liv inte gick att rädda - trots att hela familjen med hjälp av några grannar gjorde allt de kunde.

– De har liksom fläkt sig så bena har vridit rätt ut. De kunde inte kliva upp. Då ringde pappa till resten av familjen. Det var några grannar som kom ner och försökte stötta dem och få upp dem.

– Sen när vi bestämde att vi fick nödslakta dem såg man vilka skador det var på benen. De hade aldrig kunnat stå eller gått igen.

Kan ha skrämts av fyrverkerier

St.nu rapporterar att Ånge kommun nu mera har fyrverkeriförbud för djurens skull vilket innebär att man bara får smälla raketer fram till klockan ett. Men det hade inte respekterats där familjen har sina kor. En kort bit från hagen hittade familjen spår av fyrverkeripjäser som skjutits över hagen och ladan.

– Vi såg rester av raketer och de var en stege som de har stått och skjutit från. Över hela hagen och ladugården de har skjutit, säger Alice Hultin.

Lagt upp inlägg på Facebook

Alice berättar att allt var lugnt med djuren fram till klockan ett, men den tragiska olyckan hände efter det. Och grannar i närheten hade enligt Alice hört hur det smällde fram till halvtretiden.

Nu har Alice lagt upp ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon berättar om händelsen för att berätta hur viktigt hon tycker det är att visa hänsyn till djur och djurägare när man smäller raketer.

– Jag vet inte vad jag ska tycka. Det är helt orimligt. Onödigt. Det ska inte bli så här, säger Alice Hultin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag