Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Korna skrämdes av raketer – fick avlivas

<p>På fredagsmorgonen hittade bonden två av sina kor liggande på isen i en hage.</p>Foto: Privat
<p>En ko hade brutit ett ben och den andra kon två ben.</p>Foto: Privat
<p>Skadorna var så allvarliga att kornas liv inte gick att rädda.</p>Foto: Privat
<p>På nyårsnatten skrämdes tolv kor i en hage utanför Ånge.</p>

På nyårsnatten skrämdes tolv kor i en hage utanför Ånge där man senare hittade spår av nyårsraketer.

Korna sprang in i en annan hage där det fanns is - och halkade.

Två kor bröt benen - men djurens liv gick inte att rädda.

– De skulle ha kalvat i april, säger Alice Hultin.

På ett lantbruk utanför Ånge tog nyårsnatten en sorglig vändning. På fredagsmorgonen hittade en bonde två av sina kor liggande på isen i en hage. Tolc kor hade rivit staketet och sprungit in i den andra hagen. En ko hade brutit ett ben och den andra kon två ben, rapporterar st.nu som först skrev om händelsen.

– När han kom dit på nyårsdagen hade korna rivit stängslet och lyckats ta sig in i en annan hage. Där var det lite halare och där hade de här två korna gått omkull. Men vi har inte sett några skador på någon annan, säger dottern Alice Hultin.

Tvingades avliva korna

Korna skulle ha fått kalvar i april. Men skadorna var så allvarliga att kornas liv inte gick att rädda - trots att hela familjen med hjälp av några grannar gjorde allt de kunde.

– De har liksom fläkt sig så bena har vridit rätt ut. De kunde inte kliva upp. Då ringde pappa till resten av familjen. Det var några grannar som kom ner och försökte stötta dem och få upp dem.

– Sen när vi bestämde att vi fick nödslakta dem såg man vilka skador det var på benen. De hade aldrig kunnat stå eller gått igen.

Kan ha skrämts av fyrverkerier

St.nu rapporterar att Ånge kommun nu mera har fyrverkeriförbud för djurens skull vilket innebär att man bara får smälla raketer fram till klockan ett. Men det hade inte respekterats där familjen har sina kor. En kort bit från hagen hittade familjen spår av fyrverkeripjäser som skjutits över hagen och ladan.

– Vi såg rester av raketer och de var en stege som de har stått och skjutit från. Över hela hagen och ladugården de har skjutit, säger Alice Hultin.

Lagt upp inlägg på Facebook

Alice berättar att allt var lugnt med djuren fram till klockan ett, men den tragiska olyckan hände efter det. Och grannar i närheten hade enligt Alice hört hur det smällde fram till halvtretiden.

Nu har Alice lagt upp ett uppmärksammat inlägg på Facebook där hon berättar om händelsen för att berätta hur viktigt hon tycker det är att visa hänsyn till djur och djurägare när man smäller raketer.

– Jag vet inte vad jag ska tycka. Det är helt orimligt. Onödigt. Det ska inte bli så här, säger Alice Hultin.