Maria Ågren. Foto: - - / SMHIMaria Ågren. Foto: - - / SMHI
Maria Ågren. Foto: - - / SMHI

Körkortsuppgifter om miljontals svenskar tillgängliga för utländska dataexperter

Publicerad

Säkerhetspolisens förundersökning om Transportstyrelsens it-affär visar att miljontals svenskars körkortsdata varit enkla att komma åt för dataexperter i Tjeckien och Serbien.

Det skriver DN. 

Den 6 juli kom sanningen om varför Maria Ågren slutade som generaldirektör för Transportstyrelsen fram – hon utreddes för brott som kunde hota rikets säkerhet. 

Maria Ågren kom senare att dömas till böter för att ha gjort sekretessbelagda uppgifter tillgängliga för främmande makt i samband med en upphandling av myndighetens it-drift år 2015.  

Läs mer: Transportstyrelsens sparkade generaldirektör röjde sekretessbelagda uppgifter 

Nu skriver DN, som tagit del av Säpo:s förundersökning, att miljontals personuppgifter blev tillgängliga för utländska dataexperter. Detta sedan IBM, som fick ansvar för Transportstyrelsens it-drift efter upphandlingen, valt att förlägga verksamheten till länder i Östeuropa. 

De dataexperter som kunde hantera uppgifterna i Transportstyrelsens datasystem hade inte säkerhetskontrollerats – vilket reglerna kräver. 

En it-ansvarig på Transportstyrelsen säger i förhör att de "gav bort nycklarna till Kungariket". 

Skarp kritik från säkerhetskonsult

Säkerhetskonsulten Johan Wiktorin är mycket kritisk till hur it-affären genomfördes. 

– Det är häpnadsväckande att se bristen på säkerhetsanalys och hur it-säkerheten har viftats undan, säger säkerhetskonsulten Johan Wiktorin till DN.

Transportstyrelsen hanterar miljontals uppgifter om fordon – däribland polisens och militärens – samt om personuppgifter om alla landets körkortsinnehavare.  

Känsliga uppgifter om infrastruktur

Dessutom hanterar myndigheten data om infrastruktur i totalförsvaret. Det innebär bland annat att uppgifter om hur mycket tung trafik som vägar, broar och flygplatser i landet tål finns i myndighetens datasystem. 

Uppgifter som registrerats vid vägtullar finns också i Transportstyrelsens datasystem. Enligt DN innebär det att det bland annat går att spåra personer med skyddad identitet, efterlysta fordon samt se när och var värdetransporter kör. 

Oklart om riket säkerhet har skadats

Om rikets säkerhet har skadats – och i så fall hur – är oklart. Enligt DN finns yttrandet om detta från Säkerhetspolisen, polisens nationella operativa avdelning (NOA) och Försvarsmakten i förundersökningen – men dessa sidor har total sekretess.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag