Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Körkortslöst vårdbiträde totalkvaddade hemtjänstbil

Hemtjänstbilen fick lösas in och hamnade på skroten efter olyckan.
Foto: Försäkrings AB Göta Lejon

Premium: Nu har det hänt igen.

En av hemtjänstens bilar totalkvaddades och fick nyligen köras till skroten efter att ett vårdbiträde utan körkort backat in i en husvägg.

– Efter förra gången har vi självklart informerat, men mer än det ser jag inte att vi kan göra, säger Monika Bondesson, hemtjänstchef i Göteborg.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

I januari förra året var det en körkortslös undersköterska vid hemtjänsten i Göteborg som missade högerregeln och körde rakt in i sidan på en lokaltrafikbuss.

Händelsen skedde bara några månader efter att en annan undersköterska i stadens hemtjänst dömts för att ha kört bil i arbetet – utan körkort – under ett halvårs tid. 

I en granskning som Expressen gjorde förra året kunde vi visa hur körkortslös personal återkommande körde hemtjänstens bilar. 

– Man måste hitta ett sätt så att ingen kör utan körkort, sa dåvarande ordföranden i äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborg, Elisabet Lann, KD, då. 

Men nu har det alltså hänt igen.

I Expressens granskning i våras kunde vi berätta om hur en gravid kvinna var nära att bli påkörd.
Foto: Polisen

I början av november skulle ett vårdbiträde backa ut tjänstebilen från parkeringen framför hemtjänstcentralen. 

Av någon anledning tappade hon kontrollen över fordonet och backade rakt in i husväggen mitt emot. Enligt polisrapporten fick en av de två hemtjänstkollegerna som satt som passagerare i bilen en bruten tand, medan den andra klagade över ryggsmärtor.

Misstänkte drogratfylla

Själva situationen fick polisen att misstänka både alkohol- och drograttfylla hos den av de tre i bilen som sa sig ha kört.

Resultaten visade sig negativa och snart kröp det fram att den som först uppgav sig ha kört bilen inte alls hade gjort det. I stället var det hennes kollega som saknade körkort.

Nu har hemtjänstbiträdet som körde bilen avskedats medan kollegan som försökte täcka upp för henne fått en skriftlig varning.

Kommunens utredning visar att det var kollegan med körkort som kvitterade ut bilnyckeln på hemtjänstcentralen, men sedan lät den körkortslöse köra. 

Därmed kringgicks också de rutiner som finns om vilka som får kvittera ut bilar.

Monika Bondesson är Göteborgs stads chef för hemtjänsten.
Foto: Västra Götalandsregionen

– Man får inte framföra fordon utan körkort och här är det ett ansvar man har som medborgare att faktiskt följa Sveriges lag, säger Monika Bondesson, hemtjänstchef i Göteborg. 

Hon menar att det inte är så mycket mer för dem att göra än att informera personalen, då det var en anställd med körkort som kvitterade ut bilen.

– Vi arbetar med detta på våra enheter. I hela vårt arbete arbetar vi på att man ska följa både lagstiftningar och de rutiner och riktlinjer vi har. Det är ett pågående arbete och här måste man som medborgare själv veta att man inte får framföra fordon i Sverige utan körkort.

Hur många inom hemtjänsten kan det finnas som kör i tjänsten utan körkort, men där olyckor inte skett än?

– Frågar du mig är det min förhoppning att det inte är någon, säger Monika Bondesson.

Dyr historia

Händelsen kan nu bli en dyrbar historia för det körkortslösa hemtjänstbiträdet. Hon blir inte bara av med jobbet utan har också polisanmälts av kommunen.

Då hon saknade körkort gäller inte heller stadens försäkringar vilket gör att hon nu riskerar få krav från Göteborgs stad på deras kostnader. Enligt en tidig beräkning som det kommunala försäkringsbolaget Göta Lejon gjort landar kostnaden efter inlösen av bilen på 106 720 kronor. 

Vårdbiträdet har avböjt att kommentera.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Hon är nog mer förälskad i hans miljarder än i honom

Premium: Ingen verkar så mån om att gifta sig som Rupert Murdoch

Hockeypanelen: Så slutar semifinalerna i SM-slutspelet

Premium: HOCKEYPANELEN: Så slutar semifinalerna i SM-slutspelet

”Gudfadern” bakom Lidl: ”Kräver absolut lojalitet”

Premium: Historien och kritiken bakom miljardimperiet • Grundaren Dieter Schwarz, 83, lever i det fördolda