Efter den otäcka olyckan har hundarna fått komma hem till Frankrike igen. Foto: Frida DoggsenEfter den otäcka olyckan har hundarna fått komma hem till Frankrike igen. Foto: Frida Doggsen
Efter den otäcka olyckan har hundarna fått komma hem till Frankrike igen. Foto: Frida Doggsen
En jeep med ett specialbyggt hundsläp åkte in i mitträcket på E4 utanför Norrköping den 29 april. Foto: BJÖRN PERSSON/WIGHSNEn jeep med ett specialbyggt hundsläp åkte in i mitträcket på E4 utanför Norrköping den 29 april. Foto: BJÖRN PERSSON/WIGHSN
En jeep med ett specialbyggt hundsläp åkte in i mitträcket på E4 utanför Norrköping den 29 april. Foto: BJÖRN PERSSON/WIGHSN
Frida Doggsen, 25, och övriga familjen bestämde sig för att köra ner hundarna. Foto: PrivatFrida Doggsen, 25, och övriga familjen bestämde sig för att köra ner hundarna. Foto: Privat
Frida Doggsen, 25, och övriga familjen bestämde sig för att köra ner hundarna. Foto: Privat
Bilen och släpet de körde hem hundarna med. Foto: Frida DoggsenBilen och släpet de körde hem hundarna med. Foto: Frida Doggsen
Bilen och släpet de körde hem hundarna med. Foto: Frida Doggsen

Körde hem strandade hundar - till Frankrike

Publicerad

De 25 franska hundarna var strandade i Sverige efter att deras släp trasades sönder på E4.

Då grep familjen Doggsen in – och skjutsade jyckarna de 250 milen hem.

– De är tillbaka i Frankrike nu, säger Frida Doggsen, 25.

Den otäcka olyckan inträffade på E4 utanför Norrköping i onsdags kväll.

En jeep kolliderade med mitträcket efter att dess släp, med 25 stycken siberian huskys, hade börjat vingla på vägen.

Släpet blev totalkvaddat – samtliga av de tuffa slädhundarna klarade sig utan en skråma.

Bärgningsfirman ringde hundpensionatet Doggsen Center, i Simonstorp några mil från Norrköping, och frågade om de hade lust att hämta de 25 hundarna som stod bundna i en skog.

– Vi lastade in dem i vår specialbyggda hundtransport och i vår bil. Sedan fick hundarna vara uppstallade på vår gård, säger Frida Doggsen, som tillsammans med sin mamma och hennes man driver familjeföretaget.

Men hur det franska paret, som hade varit på träningsläger med hundarna i Norrland, skulle kunna få hem djuren var knäckfrågan.

Efter kontakt med parets franska försäkringsbolag fick familjen Doggsen frågan: Skulle de kunna tänka sig att köra hundarna hem till Sydfrankrike i den specialbyggda transporten?

Så blev det.

– Klockan elva på fredagsförmiddagen hade vi lastat in hundarna och Janne Doggsen, min mammas man, påbörjade den 250 mil långa resan till södra Frankrike.

Efter några rastpauser för de fyrfota passagerarna kunde ekipaget rulla in i Frankrike under lördagen och började sent under kvällen närma sig destinationen nära gränsen mot Spanien.

Varför bestämde ni er för att acceptera det här mödosamma uppdraget?

– Vi tyckte riktigt synd om paret. De hade ingen aning om hur de skulle kunna ta sig tillbaka till gården där de hade ett 20-tal hundar ytterligare att ta hand om.

Doggsen är ju ett lite speciellt efternamn...

– När vi startade företaget bestämde vi oss för att byta efternamn till Doggsen, hundar är vårt liv och det är ett namn som fastnar. Innan hette vi Johansson, Karlsson och Nilsson, säger Frida Doggsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag