Sveriges relation till Turkiet gick från dålig till usel när den dansk-svenske provokatören Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i lördags.
Det är inte bara Nato som står på spel – protesterna från flera muslimska länder har varit massiva och inom regeringen finns en oro för att svenska företag ska drabbas av bojkott. Krav om detta har redan lyfts från sunnimuslimernas högsta lärosäte i Kairo som manar till global bojkott av svenska varor.
I kulisserna rör sig SD-kopplade Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idag och programledare i SD:s webb-tv-kanal Riks, som betalat Paludans ansökan om demonstrationstillstånd.
– Hela den här alternativ-media-sfären som SD har är något som man från Moderaterna och borgerligheten ser med stor skepsis på, säger Tomas Nordenskiöld i ”Politikrummet”.
Hård prövning för samarbetet
Känslan för några veckor sedan var att samarbetet mellan SD och regeringspartierna skulle fördjupas – att argumenten för att hålla SD utanför regeringen fallit. Men nu är bilden en helt annan.
När Kristersson har markerat mot koranbränningen och beskrivit den som respektlös, har Jimmie Åkesson på sitt håll kritiserat vad han och SD ser som undfallenhet mot islamism.
– Moderater jag har pratat med i regeringskansliet säger att informationen till SD brustit. Man tar delvis på sig det här. Att man skulle fått SD och Jimmie Åkesson att förstå allvaret, vad som höll på att ske. Istället skapades en konflikt mellan det ledande regeringspartiet och dess samarbetsparti. Det var direkt skadligt, säger Tomas Nordenskiöld.
Nu hotas alltså både Natomedlemskapet och svensk export.
– Skulle Finland meddela i sommar att de trots allt väljer att gå vidare utan Sverige in i Nato är det ett oerhört hårt bakslag för Ulf Kristersson och regeringen, säger Viktor Barth-Kron.
https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/58-att-satta-eld-pa-ett-regeringsunderlag&theme=spaceblack