Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Koranbränningen skakar regeringssamarbetet

Chang Frick betalade Rasmus Paludans ansökan om demonstrationstillstånd.
Foto: Terje Pedersen/TT
Tomas Nordenskiöld och Viktor Barth-Kron hör ni varje vecka i Expressens podcast ”Politikrummet”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kopplingen mellan Sverigedemokraterna och koranbränningen utanför turkiska ambassaden har påmint borgerligheten om varför SD inte kan sitta i regeringen.

– På ett sätt vore det väldigt tacksamt för svensk del att lyfta fram bilden där Chang Frick poserar i mössa med ryskt emblem och säga titta, det var en rysk påverkansoperation. Samtidigt pekar ju spåren i så fall tillbaka in i det egna regeringsunderlaget, säger Viktor Barth-Kron i Expressens podd ”Politikrummet”.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/58-att-satta-eld-pa-ett-regeringsunderlag&theme=spaceblack

Sveriges relation till Turkiet gick från dålig till usel när den dansk-svenske provokatören Rasmus Paludan eldade en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm i lördags.  

Det är inte bara Nato som står på spel – protesterna från flera muslimska länder har varit massiva och inom regeringen finns en oro för att svenska företag ska drabbas av bojkott. Krav om detta har redan lyfts från sunnimuslimernas högsta lärosäte i Kairo som manar till global bojkott av svenska varor. 

I kulisserna rör sig SD-kopplade Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idag och programledare i SD:s webb-tv-kanal Riks, som betalat Paludans ansökan om demonstrationstillstånd. 

– Hela den här alternativ-media-sfären som SD har är något som man från Moderaterna och borgerligheten ser med stor skepsis på, säger Tomas Nordenskiöld i ”Politikrummet”.

Hård prövning för samarbetet

Känslan för några veckor sedan var att samarbetet mellan SD och regeringspartierna skulle fördjupas – att argumenten för att hålla SD utanför regeringen fallit. Men nu är bilden en helt annan. 

När Kristersson har markerat mot koranbränningen och beskrivit den som respektlös, har Jimmie Åkesson på sitt håll kritiserat vad han och SD ser som undfallenhet mot islamism.

– Moderater jag har pratat med i regeringskansliet säger att informationen till SD brustit. Man tar delvis på sig det här. Att man skulle fått SD och Jimmie Åkesson att förstå allvaret, vad som höll på att ske. Istället skapades en konflikt mellan det ledande regeringspartiet och dess samarbetsparti. Det var direkt skadligt, säger Tomas Nordenskiöld.

Nu hotas alltså både Natomedlemskapet och svensk export.

– Skulle Finland meddela i sommar att de trots allt väljer att gå vidare utan Sverige in i Nato är det ett oerhört hårt bakslag för Ulf Kristersson och regeringen, säger Viktor Barth-Kron.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/58-att-satta-eld-pa-ett-regeringsunderlag&theme=spaceblack

Paludans svar på turkiska ilskan: ”Inte som jag tänkt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.