Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kor får VR-glasögon för att producera bättre mjölk

Lyckliga kor producerar mer mjölk, är bondens teori. Därför har de fått VR-glasögon.
VR-glasögonen är specialtillverkade för att passa kornas fysionomi. Foto: Ryska jordbruks- och matdepartementet
De ryska korna får ha på sig VR-glasögon – för att producera mer och bättre mjölk.Foto: Ryska jordbruks- och matdepartementet

Mjölkkorna utanför Moskva går runt i det gråslaskiga novembervädret. 

Men när de får på sig VR-glasögonen så ser de ett hägrande grönbete under en sommarsol. 

Det ryska jordbruksdepartementet ligger bakom experimentet – som de hoppas ska öka kvaliteten på kornas mjölk, rapporterar CNN.  

VR-glasögon förknippas oftast med tv- och datorspel, där spelaren hamnar i en virtuell verklighet i stället för att titta på en skärm. 

Just nu testar det ryska jordbruksdepartementet ett helt annat användningsområde för teknologin, rapporterar CNN. 

De ryska korna får ha på sig VR-glasögon – för att producera mer och bättre mjölk.Foto: Det ryska jordbruks- och matdepartementet

Veterinärer har varit med i utvecklingen av VR-glasögonen

Mjölkkor på en gård utanför Moskva får bära specialtillverkade glasögon som är anpassade för deras huvudstorlek och ögonens placering på sidorna av huvudet. Veterinärer och konsulter inom mjölproduktion har varit inblandade i designen. 

Syftet är ett få kor att producera mer mjölk, som dessutom håller en högre kvalitet. 

Studier har visat att miljön som mjölkkor befinner sig i påverkar hur mycket mjölk de producerar och vilken kvalitet mjölken håller. 

VR-glasögonen är specialtillverkade för att passa kornas fysionomi. Foto: Det ryska jordbruks- och matdepartementet / Det ryska jordbruks- och matdepartementet

Korna ska ha visat sjunkande ängslighet och ökat välbefinnande

Därför har tillverkarna av glasögonen velat skapa den ultimata, virtuella miljön för mjölkkor att röra sig i. 

När de får på sig VR-glasögonen ser de därför vidsträckta ängar under en sommarsol, rapporterar CNN

Jordbruksdepartementet har släppt ett pressmeddelande om projektet där de skriver att ett första test har visat en minskande ängslighet och ett ökande känslomässigt välbefinnande hos djuren. Det behövs dock ytterligare studier för att utreda hur VR-glasögonen påverkar mjölkproduktionen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.