Köpte stulen bil av bilfirma i Malmö

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pers Audi A3 visade sig vara stulen. Bilden på bilen är en annan sorts Audi.
Foto: Marcus Engström

Per i Häljarp ville häva sitt bilköp eftersom bilen visade sig vara stulen. 

Men bilfirman i Malmö vägrar ta tillbaka bilen trots att Allmänna reklamationsnämnden givit Per rätt, skriver Helsingborgs Dagblad.

För två år sedan köpte Per en Audi A3 från en bilfirma i Malmö. Men ett halvår senare blev han kallad till polisstationen i Landskrona där man meddelade honom att bilen var stulen. Den hade enligt uppgift i HD två olika chassinummer varav det ena stämde med registreringsbevist.

Kallades till polisstation

 Per fick lämna sin bil på platsen men kontaktade dagen efter firman som sålt bilen till honom för att få häva köpet. Men bilfirman vägrade gå med på det och samtidigt fick Per gå billlös i nio månader innan polisen återlämnade bilen till honom, skriver HD.

 Polisutredningen kunde inte påvisa om bilförsäljaren känt till att bilen var stulen vid försäljningstillfället men Per ville ändå häva köpet eftersom bilen nu var i dåligt skick efter att ha stått i en fuktig lada under utredningstiden.

 Men bilfirman vägrade. 

Rätt i ARN

 Då bestämde sig Per för att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Och förra veckan fick han besked om att han har rätt att häva köpet eftersom bilfirman sålt en felaktig vara till honom, skriver HD.

 På bilfirman anser man att det är bilprovningens fel att det inte upptäcktes att bilen var stulen och att man köpt in den god tro.

 Men enligt en jurist på Konsumentverket kan man inte skylla på Bilprovningen i det här läget, det är helt enkelt upp till näringsidkaren att kontrollera vad det är man säljer, skriver HD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.