Anders Hermansson bor i en villa i Linghem, strax utanför Linköping. I höstas beslutade familjen att investera i en braskamin för att bli kvitt den dyra eluppvärmningen. Kaminen kostade 60 000 kronor men nu riskerar pengarna att hamna i sjön. Kommunen vill se över och minska kamineldningen i tättbebyggda områden. Om grannar tycker röken är obehaglig så begränsas eldandet till max två gånger i veckan.
- Vi går direkt på pumpen så fort en granne tycker att det luktar röklukt, det känns ju ganska godtyckligt, säger Anders.
"Fruktansvärda kostnader"
Nu har han och grannarna startat en namninsamling mot kommunens förslag.
- Hela det här bostadsområdet här ute är ju uppbyggt kring eluppvärmning. Flera har ju gått över till att börja elda för att sänka sina kostnader.
Några av de boende har redan börjat klaga på eldandet i Linghem. Om kommunen går på deras linje kan familjen tvingas dra på elelementen igen.
- Det är ju fruktansvärda kostnader, vi hade en förbrukning på upp mot 30 000 kilowatt när vi värmde upp huset med el.
"Det ska inte vara inpyrt"
Men enligt kommunen är brasuppvärmningen ett stort problem.
- Vi kan inte ha en situation med vissa bostadsområden som är inpyrda i rök. Det ger upphov till mycket problem med rök och farliga partiklar, säger Lennart Berggren, ledamot i miljönämnden.
Enligt kommunen måste det vara en ordentlig olägenhet för att man ska gripa in.
Hur mycket rök får det vara?
- Jag vet inte riktigt, men det ska inte vara inpyrt i alla fall, säger Lennart Berggren.
Om en månad räknar miljönämnden med att fatta ett beslut.