En stor läcka gör att Köpings kommun är utan vatten. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS/Magazin24.seEn stor läcka gör att Köpings kommun är utan vatten. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS/Magazin24.se

En stor läcka gör att Köpings kommun är utan vatten.

 Foto: FREDRIK KLEVENHAUS/Magazin24.se
Köping, Kolsva och Munktorp drabbades till en början. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS/Magazin24.seKöping, Kolsva och Munktorp drabbades till en början. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS/Magazin24.se
Köping, Kolsva och Munktorp drabbades till en början. Foto: FREDRIK KLEVENHAUS/Magazin24.se

Köping utan vatten efter en stor läcka

Publicerad

Köpings kommun är utan vatten efter att en stor läcka tömt hela vattentornet.

Sjukvården i kommunen tvingas nu ställa in sin verksamhet – och beredskapen har höjts till katastrofläge.

– Operationer ställs in och akuta fall måste ledas om, säger Kjell Nylund, pressansvarig på landstinget i Västmanland.

Det första larmet om läckan kom in vid 00:47, och vid 03-tiden på söndagsnatten blev Köping, Kolsva och Munktorp i Västmanland utan vatten. En huvudstam i vattentornet ska då ha börjat läcka, enligt polisen förmodligen på grund av kylan. Hela tornet ska ha tömts på vatten, enligt lokaltidningen VLT.

Enligt Köping kommun arbetar tekniska kontoret med att åtgärda problemet med full styrka. Det är däremot oklart när kommunen har vatten igen.

Vid 04.30-tiden på måndagsmorgonen hade Kolsva fått vatten igen.

Men läget är fortsatt akut på andra håll. På förmiddagen beslutade landstinget – därmed också sjukvården i Köping – att stoppa all sin verksamhet under dagen. Samtidigt höjdes beredskapen till katastrofläge.

– Vi valde att gå upp i katastrofläge för att det var så pass allvarligt. Sen har man möjlighet att sänka beredskapen, säger Kjell Nylund, pressansvarig på landstinget i Västmanland.

Ställt in vattentank

Nylund fortsätter:

– Det gäller Köping, vi har ett sjukhus där. All planerad verksamhet har ställts in. Operationer, besök på mottagningar och så. Så alla patienter kommer få en ny tid.

– I övrigt har vi ställt in en vattentank utanför sjukhuset. Men ett sjukhus behöver mycket vatten, så det räcker bara till de patienter som redan ligger där. Ambulanstransporter kommer gå till Västerås.

Utöver sjukhus påverkas även tandläkarmottagningar, skolor och äldreboenden.

– Det ska inte vara någon som har drabbats på något allvarligt sätt, säger Nylund vid 10.30.

Målsättningen är enligt att läckan ska vara lagad till klockan 14.

– Vi ersätter tre meter av 400 millimeterröret, och när det är färdigt kan vi börja fylla nätet, säger Christer Nordling, teknisk chef i Köpings kommun, till VLT.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag