Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kopierar motioner från intresseorganisationer

Riksdagsledamöterna tjänar nästan 50 000 kronor i månaden.
Ändå orkar långt ifrån alla skriva sina motioner själva.
Var femte har kopierat material rakt av från intresseorganisationer, avslöjar SVT:s Rapport och Aktuellt.
Riksdagsmannen som folkets omutlige företrädare, blind för särintressen? Glöm det. Lobbyister och intresseorganisationer har under året lyckats få in sina formuleringar rakt av i ett 30-tal motioner. Till exempel har Cristina Husmark Pehrsson (m) ord för ord kopierat vad intresseorganisationen Privattandläkarna tycker om tandvårdsreformen. - Vi tar allt som vi tycker är bra. Men vi går ingens ärenden, säger hon till Rapport.

"Bra underlag"

Claes Västerteg (c) har använt sig av hotell- och restaurangbranschens ord. Inget problem, anser han. Han säger att han bara använt sig av ett "bra underlag". - Vad som är viktigt är budskapet som jag har med mig i min roll som familjeföretagare, säger han till Rapport. LO är den intresseorganisation som lyckats få in flest formuleringar hos riksdagsledamöter. Bland annat har socialdemokrater kopierat ur LO-förslag om arbetsmiljöinspektioner och skatteregler för företagare. Rapport och Aktuellt har avslöjat hur lobbismen blir riksdagspolitik genom att låta databasen Urkund gå igenom ledamöternas motioner. Urkund används normalt för att avslöja plagierade skolarbeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.