Kopierar motioner från intresseorganisationer

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagsledamöterna tjänar nästan 50 000 kronor i månaden.
Ändå orkar långt ifrån alla skriva sina motioner själva.
Var femte har kopierat material rakt av från intresseorganisationer, avslöjar SVT:s Rapport och Aktuellt.
Riksdagsmannen som folkets omutlige företrädare, blind för särintressen? Glöm det. Lobbyister och intresseorganisationer har under året lyckats få in sina formuleringar rakt av i ett 30-tal motioner. Till exempel har Cristina Husmark Pehrsson (m) ord för ord kopierat vad intresseorganisationen Privattandläkarna tycker om tandvårdsreformen. - Vi tar allt som vi tycker är bra. Men vi går ingens ärenden, säger hon till Rapport.

"Bra underlag"

Claes Västerteg (c) har använt sig av hotell- och restaurangbranschens ord. Inget problem, anser han. Han säger att han bara använt sig av ett "bra underlag". - Vad som är viktigt är budskapet som jag har med mig i min roll som familjeföretagare, säger han till Rapport. LO är den intresseorganisation som lyckats få in flest formuleringar hos riksdagsledamöter. Bland annat har socialdemokrater kopierat ur LO-förslag om arbetsmiljöinspektioner och skatteregler för företagare. Rapport och Aktuellt har avslöjat hur lobbismen blir riksdagspolitik genom att låta databasen Urkund gå igenom ledamöternas motioner. Urkund används normalt för att avslöja plagierade skolarbeten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag