Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säljaren ångrade husaffären – misstänks ha mördat mäklare

Så rapporterade Expressen i samband med händelsen i november förra året.
Mannen i 70-årsåldern misstänks ha skjutit ihjäl en jämnårig man i Växjö.
Foto: CARL CARLERT / CARL CARLERT TT NYHETSBYRÅN

Den misstänkte 73-årige mördaren hade varit högt uppsatt tjänsteman inom offentlig förvaltning. 

Nu åtalas han för att ha skjutit ihjäl en fastighetsmäklare i Växjö med jaktvapen – efter att ha varit missnöjd med en fastighetsaffär. 

– För offret var det här en helt vanlig husförsäljning för fem år sedan. För den misstänkte är det något helt annat, säger åklagare Emma Berge. 

Det var en kväll i november förra året som polis och ambulans larmades till det annars lugna villaområdet i Växjö. 

I nära anslutning till sin bostad hade en fastighetsmäklare i 70-årsåldern skjutits ihjäl med två skott på sin egen farstukvist.

– Målsäganden var ensam hemma när det ringde på dörren. Han öppnade och utanför stod den misstänkte med ett jaktvapen i en sopsäck, beskriver åklagaren Emma Berge vid en pressträff.

Vapnet var ett kombivapen, som kunde laddas med både både hagelskott och kula.

Träffade hjärtat

Enligt åklagaren var avståndet till offret mindre än två meter. Första skottet träffade i bröstkorgens högra sida. Det andra och dödande skottet träffade hjärtat.

Efteråt flydde 73-åringen i sin bil från platsen. 

21 timmar senare greps den misstänkte vid campingen i Tingsryd. I fordonet hittades ett jaktvapen, men det aktuella mordvapnet hade kastats i sjön Mien söder om Tingsryd. 

I bilen fanns också den misstänkte mördarens egen bekännelse nedtecknat i ett kollegieblock. Över flera fullskrivna block beskrev han sin ilska mot mäklaren. 

Där stod, bland annat: 

”Ser ingen lösning. Skjut NN? (mäklaren) - inburad”. 

– Han såg bara två vägar framåt, det ena var att själv dö i bilen. Det andra var att utkräva hämnd på mäklaren och sedan ta sitt straff för det, säger Emma Berge.

Den 73-årige mannen hade tidigare sålt sin fastighet och anlitat den aktuelle mäklaren för affären.

Ångrade sig

Men i samma stund affären genomförts hade säljaren ångrat sig.

– Ur alla dessa tankar kom mannen bara fram till att allt var mäklarens fel. Det ska sägas att det aldrig är en mäklare som tvingar någon att sälja sitt hus. Men mannen ångrade affären och hakade bara upp sig på detta, säger Emma Berge.

Enligt polisutredningen fanns ett tydligt hämndmotiv för gärningen.

– Han har berättat vad han gjort och varför, säger åklagaren.

Enligt Emma Berge hade det före mordet dock inte varit någon konflikt mellan den misstänkte mördaren och mäklaren. Parterna hade inte heller haft kontakt med varandra.

– Offret hade inte en aning om vad som väntade när det ringde på dörren, säger åklagaren.

Den 73-årige misstänkte mördaren valde att slå till mot mäklaren exakt på femårsdagen av försäljningen.

Han berättar själv i förhör hur han den aktuella dagen befann sig i sina hemtrakter. Besvikelsen var stor över hur han kunnat lämna alltihop.

På vägen mot Växjö bestämde sig den misstänkte sedan för att hämnas mot mäklaren.

Men han gjorde först ett stopp på Biltema och köpte en svart mössa. Allt registrerades i butikens övervakningskamera en timme före dådet.

Den misstänkte mördaren på Biltema, bara en timme före mordet.
Foto: Polisen

Enligt Emma Berge hade 73-åringen varit en väl fungerande person före husförsäljningen.

– Sedan gick det bara utför. Han bodde antingen i bilen eller på hotell.

Flera av grannarna blev på olika sätt vittnen till delar av det aktuella händelseförloppet i villakvarteret. Två av grannarna såg när den misstänkte sedan lämnade villaträdgården, en annan hur han körde i väg i bil. En fjärde försökte utföra livräddande åtgärder innanför ytterdörren.

Mordet skedde i ett lugnt villaområde.
Foto: JENS CHRISTIAN

Vården kontaktade aldrig polisen 

Den misstänkte mördaren hade tidigare haft en framgångsrik karriär inom offentlig förvaltning. 

Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid undersökningstillfället, och inte heller bedöms ha begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. 

Men den misstänktes advokat Johan Bäckström har begärt att rättsliga rådet ska komma med ett yttrande över det rättspsykiatriska utlåtandet, skriver Smålandsposten. 

Enligt tidningen har mannen vid flera tillfällen sökt hjälp för sitt psykiska mående. Vården kontaktade aldrig polisen om mannen, som hade licens för flera vapen. Nu har en förundersökning om tjänstefel inletts kring vårdens agerande, skriver Smålandsposten. 

Kvällsposten/Expressen har sökt mannens advokat för en kommentar.. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.