Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Köp svenskt och strunta i all antikött"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I en uppmärksammad insändare menar Erika Sörengård att man ska få äta sin prinskorv och skinka utan att ha dåligt samvete. Hon har tröttnat på antikött-kampanjer inför jul.
Foto: Privat
Maria Sitell är dietist och menar däremot att vi äter för mycket kött i dag.
Foto: Olle Sporrong

Erika Sörengård, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende, tycker att man ska äta kött med gott samvete i jul.

I en insändare skriver hon att vi ska "strunta i all antiköttkampanj".

– Människan är byggd för att äta kött, säger hon.

"Strunta i veganerna" skriver Erika Sörengård, ordförande i Landsbygdspartiet oberoende, i en insändare till Länstidningen i Östersund.

Hon skriver att vegangrupper svämmar över tidningar med insändare vars syfte är att få andra sluta äta kött under julen. Själv tycker hon däremot att man ska äta korven, julskinkan och revbensspjällen med gott samvete i år.

Samtidigt understryker Erika Sörengård att folk får äta vad de vill, och följa den livsstil de behagar.

– Men då ska man tänka på att äta närproducerat och kanske inte dricka importerad soja.

Rekommenderar svenskt kött

"Köp svenskt och strunta i all antiköttkampanj", skriver Erika Sörengård i insändaren.

"Utan kor, grisar, får, getter och höns skulle det varken finnas veganer eller djurrättsaktivister. Ja, inga andra människor heller. Det är dessa djur som är grunden till hela vår kultur."

Enligt henne är det viktigt att äta kött.

– Det är jag helt övertygad om; vi behöver den proteinkällan. Människan är byggd för att äta kött. Men jag klankar inte ner på någon som inte äter kött. Skulle man titta på den svenska köttproduktionen är den väldigt klimatsmart.


LÄS MER: Agneta köpte "högrev" på Ica: "Ger jag inte ens till hunden"


Foto: Thomas Carlén

Dietist: Vi äter för mycket kött

Maria Sitell är talesperson för Brödinstitutet och dietist. Hon förklarar att vi äter för mycket kött i dag och för lite av annan mat som är bättre för klimatet.

– Det är helt klart att vi behöver protein, och proteinet i kött är av väldigt hög kvalitet. Men vi lever just nu som om vi hade fyra jordklot. Och vi behöver göra något åt hur vi äter, säger hon.


LÄS OCKSÅ: Kravet: All skolmat ska vara vegetarisk


Enligt Sitell beror 20 till 25 procent av klimatpåverkan på just maten.

– Ungefär 18 procent kommer från köttet. Det är klart att vi behöver byta ut våra proteinkällor, i längden håller inte det här för vårt klimat.

Bröd, mjölk, bönor och linser är bra alternativ som utgör höga proteinhalter i kombination med varandra och ger samtidigt ger väldigt låg mängd av växthusgasutsläpp, förklarar Maria Sitell.

– Det finns ingen anledning att sluta äta kött, men vi behöver äta både mindre och av rätt sort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.