Konys offer berättar om terrorn

Publicerad

Den uppmärksammade dokumentärfilmen om Joseph Kony har mött hård kritik.

Men krigsherrens offer vill inget hellre än att han ställs inför rätta.

- Världen vet att vi har problem, varför kan de bara inte lösa det, säger Raphael, som höggs i huvudet med en yxa av Konys armé, till New York Times.

En 30 minuter lång film som syftar till att den ugandiske krigsherren ska ställas till svars för de grymma brott som han anklagas för har setts av miljontals människor de senaste dagarna.

Joseph Kony är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen och han misstänks ha kidnappat 30 000 barn de senaste 26 åren och gjort dem till soldater eller sexslavar.

Den uppmärksammade filmen, som har spridits av organisationen Invisible Children, har fått kritik för att vara missvisande, för att antyda att afrikanska länder inte kan lösa sina egna problem utan hjälp från västvärlden och för att vara okritisk mot Ugandas armé.

Intervjuat Konys offer

Men för de som har utsatts för Joseph Konys terror är det viktigaste att han grips så snabbt som möjligt.

Journalisten Lisa Shannon besökte 2010 Demokratiska republiken Kongo och träffade offer för Joseph Konys rebellarmé Herrens motståndsarmé, LRA. Hon skriver nu i New York Times om vittnesmålen hon hörde.

Flera vittnen berättar att den kongolesiska armén blockerade den enda vägen ut ur staden under en attack från LRA så att tusentals civila hindrades från att fly.

"Få bort LRA"

Modeste var en som tvingades stanna och såg sin dotter dö.

– Det är inte rätt. Soldaterna borde vara i frontlinjen och försvara oss. Men soldaterna var längst bak och vi var längst fram när LRA kom. Vår regering bryr sig inte om att folk dödas av LRA, säger han.

Alexander förlorade flera barn och barnbarn och tvingades springa naken genom en skog medan LRA-soldater sköt efter honom.

– Vi behöver inte plasthinkar och kläder. Vi hade ett bra liv tidigare. Få bort LRA, säger han.

Raphael såg en person dödas av LRA och skadades själv allvarligt av en yxa i huvudet.

– Världen vet att vi har problem, varför kan de bara inte lösa det, vädjar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag