Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kontroversiella valen i den nya regeringen

Efter många om och men blev Magdalena Andersson vald till Sveriges första kvinnliga statsminister. Nu ska hon leda en enpartiregering.
Annika Strandhäll var en av de största överraskningarna i Magdalena Anderssons nya regering.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman har successivt fått tyngre roller sedan han tvingades avgå under it-skandalen på Transportstyrelsen 2017. Först gruppledare, sedan energiminister och nu integrations- och migrationsminister.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Annika Strandhäll har gjort sig känd som en stridbar debattör i sociala medier.
Foto: OLLE SPORRONG
Statsminister Magdalena Andersson presenterade flera nya namn på tisdagen.
Foto: DUYGU GETIREN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson och Anders Ygeman.
Foto: OLLE SPORRONG

Integration och klimat är två profilfrågor som statsminister Magdalena Andersson vill lägga särskilt fokus på.

Och hon har valt två kontroversiella S-profiler att ansvara för frågorna – Annika Strandhäll och Anders Ygeman.

– Det kommer bli en stökig valrörelse, båda de två är röda skynken för högern. Det manar verkligen till strid, säger Kalle Sundin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

En av flera skrällar i Magdalena Anderssons nya regering var beslutet att utse Annika Strandhäll till miljö- och klimatminister. Strandhäll har en bakgrund som socialminister och tidigare fackförbundsordförande, men saknar en tydlig grön profil.

Miljöpartiet, som tidigare ansvarade för rollen, har valt personer med stor erfarenhet av frågorna. Men Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola, poängterar att ministrar sällan annars är experter på sina områden från början.

– Annika Strandhäll är en bred politiker med tidigare regeringserfarenhet. Det har spekulerats mycket om att hon skulle bli jämställdhetsminister, eftersom hon är ny ordförande för kvinnoförbundet, men jag tycker det var rätt att ge henne en tyngre post. Klimatet är en viktig framtidsfråga, säger hon.

MP-profilen positiv till Strandhäll

Strandhäll har samtidigt gjort sig känd som en stridbar debattör och kontroversiell profil på Twitter. En annan som har erfarenhet av att reta upp politiska motståndare är Miljöpartiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt. Han ser inte Strandhälls roll som agitator som något negativt.

– Det kan skapa en extra politisk nerv i de här frågorna, och det är bra om vi kan ha en större och mer aktiv klimatdebatt. Det behöver svensk politik.

Han tycker att Strandhäll är ett spännande val.

– Jag har höga förhoppningar och ser fram emot att samarbeta. Jag tycker att man som minister måste vara en bra chef och ha en tydlig kompass, och något annat har jag inte att säga om henne. Sakfrågorna kommer hon att lära sig.

Det är ganska kort om tid?

– Det är kort om tid men det finns ett skickligt departement under henne som kommer vara behjälpligt. Jag är inte orolig för Strandhälls del, däremot är jag rädd för att Socialdemokraterna kommer sakta ner arbetet i miljö- och klimatfrågor, till exempel genom att bygga ut Arlanda.

Firade med tårta

Lorentz Tovatt befarar också att S-regeringen kommer fatta ett ”förhastat beslut” i frågan om slutförvaret av kärnavfall. Den tidigare miljöministern Per Bolund har dröjt med ett besked, vilket har lett till att L och SD hotat med en misstroendeomröstning.

– Vi har en väldigt oseriös opposition i Sveriges riksdag som försöker driva fram detta på ett förhastat sätt. Det är en svår situation, säger Lorentz Tovatt.

Han var en av flera miljöpartister som firade med tårta efter beslutet att lägga ner Bromma flygplats, vilket retade upp oppositionen som senare agerade i riksdagen för att stoppa nedläggningen. Kalle Sundin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys, varnar Annika Strandhäll för liknande jippon.

– Det blev ett klassiskt exempel på hur Miljöpartiet har misslyckats med att vara en samlande kraft i klimatarbetet. Även om det kanske var rätt beslut så är det någons arbetsplats som stängs. En socialdemokratisk miljö- och klimatminister måste signalera att politiken rör sig bort från grön symbolpolitik som plastpåseskatt och flygskam, och göra omställningen främst till en fråga om industri, sysselsättning och välfärd. Sedan är det bra att Annika Strandhäll har en konfliktvilja, det behövs i valrörelsen, säger Kalle Sundin.

Viktiga profilfrågor

Även Anders Ygeman får en ordentlig befordran av Magdalena Andersson. Han går från att vara energiminister till den nyinrättade rollen som integrations- och migrationsminister vid sidan av Morgan Johansson på justitiedepartementet. Även Johansson får utökat ansvar i den kombinerade rollen som justitie- och inrikesminister.

Utöver klimat och välfärd är integration och kriminalitet viktiga profilfrågor för den nya statsministern.

– Nu gör Magdalena Andersson något som Socialdemokraterna har värjt sig från att göra tidigare. Det är första gången en socialdemokratisk ledare så tydligt gör kopplingen mellan integrationsproblemen och kriminaliteten i samhället. Och det kan bero på att samarbetet med MP har varit i vägen, säger den S-märkta statsvetaren Marja Lemne.

Ygeman har klättrat tillbaka i politikens toppskikt efter att ha tvingats avgå som inrikesminister 2017 i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen. Muf-ordföranden Matilda Ekeblad är en av flera kritiska röster i sociala medier:

”När Anders Ygeman var inrikesminister senast fick vi transportstyrelseskandalen. När han blev energiminister fick vi elkris. Undra vad han ska hitta på härnäst”, skriver hon på Twitter.

Enligt Kalle Sundin på Katalys är Magdalena Andersson högst medveten om att Strandhäll och Ygeman kan betraktas som kontroversiella val.

– Hon vet om att det här är två stridbara personer som är röda skynken för högern. Det är klart att det är medvetet att inte backa från dem, säger han.

"Jag avser att bilda en socialdemokratisk regering" säger S-ledaren
Helena Gissén kommenterar Magdalena Anderssons regeringsbildning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.