Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kontroversiell högerman kan bli Israels nya kungamakare

Det slutgiltiga resultatet väntas komma under onsdagen.
Avigdor Liberman röstar tillsammans med sin hustru Ella. Foto: XINHUA
Benjamin Netanyahu – Israels mångåriga premiärminister. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / EPA / TT
Benny Gantz är Netanyahus huvudutmanare. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT

TEL AVIV. Valet i Israel blev en rysare.

Svaret på frågan Netanyahu eller Gantz kan bli Liberman.

Avigdor Liberman, ledare för ett litet högerparti kan bli kungamakare och bestämma vem som blir premiärminister – och han vill se en bred regering.

En bitter valkamp slutade i oavgjort. Med liten övervikt för Benny Gantz, den gamle ÖB:n och oppositionsledaren som med sitt mittenparti Blåvitt utmanade premiärminister Benjamin Netanyahu och dennes högerparti Likud.

När vallokalerna stängde klockan 22 lokal tid gav alla de tre stora tv-kanalernas vallokalsundersökningar en lätt fördel till Gantz, 60. Varken han eller Netanyahu, 69, får majoritet. I stället får Avigdor Liberman, 61, ledare för det lilla högerpartiet Yisrael Beiteinu (Israel vårt land), en nyckelroll.

Den kontroversielle politikern har i alla år befunnit sig långt ute på högerkanten. Nu har han positionerat sig i mitten.

Bred regering

– Det enda alternativet är en bred regering med Blåvitt, Likud och Yisrael Beteinu, sade Liberman sent på tisdagskvällen.

– Landet behöver en bred regering. Vi är i kris säkerhetsmässigt, ekonomiskt och socialt, sade han och uppmanade landets president att omedelbart kalla partiledare till överläggningar om en sådan regering.

Liberman har krävt en bred regering under hela valrörelsen och nu får han av allt döma möjlighet att tvinga fram en sådan.

”Kvällens viktigaste tal”

– Kvällens viktigaste tal, sade en politisk kommentator i Israels Kanal 12.

Enligt vallokalsundersökningarna får Libermans parti 8–10 mandat av de 120 i parlamentet, knesset. Varken Netanyahus högerblock med nationalistiska och religiösa partier eller Gantz mitten/vänsterblock får egen majoritet, de måste ha hjälp av Liberman.

Men det är så jämnt att inga bestämda slutsatser kan dras innan alla röster räknas. Vallokalsundersökningar har visat fel tidigare i Israel, där Netanyahu ofta tagit hem spelet när de verkliga resultaten börjat komma in. Bilden lär inte klarna förrän natten till onsdagen, kanske ännu senare på onsdagen.

Spekulationer om revolt

De flesta ledande politikerna teg när undersökningarnas resultat publicerades. Flera har tidigare blivit brända av för tidiga ”segertal”. Men kommentatorer spekulerar om möjliga scenarion, bland dem samlingsregering med både Likud och Blåvitt.

Det skulle bli lättare att bilda en sådan bred regering om Netanyahu försvann, alltså om Likud bytte partiledare. Han hotas av tre korruptionsåtal som kan bli verklighet om några veckor. Gantz har sagt att han inte tänker sitta i samma regering som en åtalad Netanyahu.

Det förekommer spekulationer om att en sådan revolt mot ledaren redan är på väg i Likud, men ledande Likudpolitiker förnekar bestämt.

”Netanyahu ende kandidaten”

– Benjamin Netanyahu är och förblir Likuds ende kandidat till posten som premiärminister. När de verkliga röstsiffrorna publicerats ska vi tillsammans med våra bundsförvanter arbeta för att bilda en stabil regering, säger utrikesminister Yisrael Katz.

Också finansminister Moshe Kahalon försäkrar att Netanyahu sitter säkert som partiledare.

– Likuds ledare är premiärminister Benjamin Netanyahu. Han är vår ende kandidat att fortsätta som premiärminister, säger han.

Hoppade av högerblocket

Avigdor Liberman var den som spräckte Netanyahus tilltänkta regering i våras. Han har tidigare samarbetat nära med Netanyahu i många år – bland annat som utrikes- och försvarsminister i dennes regeringar – men hoppade av högerblocket efter valet i april. Detta i protest mot de ortodoxt judiska partiernas maktställning.

Dessutom finns djupa personliga motsättningar mellan Liberman och Netanyahu.

Avigdor Libermans antireligiösa inställning har gett honom nya väljare. Hans främsta krav är att ultraortodoxa judiska män ska göra värnplikt; i dag är många av dem frikallade på grund av religiösa studier som kan fortsätta långt upp i 40-årsåldern. 

Detta är en mycket het fråga i Israel där de flesta unga män gör militärtjänst i tre år och sedan repmånader. Kvinnor gör två år.

Bor på Västbanken

Liberman invandrade till Israel 1978 från dåvarande sovjetiska Moldavien och bor i bosättningen Nokdim på Västbanken. 

Han har genom åren gjort en rad extrema och hårdföra uttalanden, ofta riktade mot palestinier och Israels arabiska grannar. 2001 föreslog han att Israel skulle bomba Aswandammen i Egypten, 2015 sade han att ”illojala” arabiska invånare i Israel ”förtjänade att få sina huvuden avhuggna med yxa”.

Den israeliska mitten och vänstern, som tidigare haft Liberman som hatobjekt, hoppas nu att han ska hjälpa dem till makten. Benny Gantz talar öppet uppskattande om den tidigare så kontroversielle politikern.

– Liberman är en potentiell partner. Det går att samarbeta med honom trots åsiktsskillnader, sade Gantz på ett valmöte.