Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kontrollen borde ha kommit igång tidigare"

Förre integrationsministern Erik Ullenhag medger att det var stora brister gällande etableringslotsarna. Men i det stora hela var reformen bra, säger han. Foto: Lisa Mattisson Exp

Den förre Integrationsministern Erik Ullenhag (fp) förstår att den nya regeringen nu lägger ner lotsverksamheten.

Men han tycker att Arbetsförmedlingen borde ha utfört bättre kontroller.

– Ytterst är det ju regeringen som har ansvaret för hur en myndighet fungerar, men kontrollen borde ha kommit i gång tidigare, säger Erik Ullenhag.

”Vi genomför nu den största förändringen av svensk integrationspolitik på 25 år. Märkligt att Socialdemokraterna vill bromsa reformen. Den etableringsreform som träder i kraft den 1 december är tydligt inriktad på att nyanlända snabbt ska få jobb och lära sig svenska”.

Så skrev Erik Ullenhag i en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter i december 2010.

I dag drygt fyra år senare har en stor och viktig del av hans och alliansregeringens reform havererat och Arbetsförmedlingen sade upp alla kontrakt etableringslotsföretagen. Senare meddelade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att man ska driva lotsverksamheten vidare i egen regi.

I dag förstår Erik Ullenhag beslutet, men han är kritik mot Arbetsförmedlingen.

– Tanken med det ersättningssystem som byggdes upp var om lotsarna var framgångsrika så skulle deras ersättning bli högre. I systemet fanns också en ansvarsuppföljning som låg på Arbetsförmedlingen och det kom inte i gång tillräckligt bra.

Han fortsätter:

– Ytterst är det ju regeringen som har ansvaret för hur en myndighet fungerar, men kontrollen borde ha kommit i gång tidigare, säger Ullenhag.

När Expressen redovisar sin granskning om hur lotsföretagen fått hundratals miljoner skattekronor och bara lyckats ordna ett fåtal jobb (längre än sex månader) för Ullenhag säger han:

– Etableringsreformen i sin helhet har varit bra, men lotssystemet har tyvärr haft stora problem och då är det rätt att man rättar till det.

Enligt vår granskning har varje jobb kostat skattebetalarna 2,5 miljoner kronor?

– Jag väljer att analysera hela reformen som helhet, men lotsdelen har inte varit tillräckligt bra.

De största lotsföretagen har fått över 800 miljoner kronor på fyra år och ägarna har kunnat köpa exklusiva bilar och har gjort miljonvinster samtidigt som få jobb har skapats?

– Jag kommer att fortsätta att säga samma ska. I grunden är denna reform riktig och fler folk kommer i arbete. Lotssystemet har dock inte fungerat som det var tänkt därför är det bra att man försöker ställa om det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!