Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Memorials kontor blir ”statlig egendom”

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om fredspristagarna.
Jan Ratjinskij och Oleg Orlov från Memorial efter ett möte i domstolen på fredagen.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Memorials kontor i Moskva.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Människorättsgruppen Memorials huvudkontor har beslagtagits av ryska staten.

Beskedet kommer bara timmar efter att gruppen tilldelats Nobels fredspris. 

Nobels fredspris 2022 går till belarusiska människorättskämpen Alis Bjaljatski och människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland och Center for Civil Liberties från Ukraina. 

Men bara timmar efter beskedet kommer ett ryskt besked. 

En domstol i Moskva beslutade på fredagen att Memorials kontor i staden ska beslagtas och tillföras den ryska staten, skriver BBC:s ryska utgåva. Memorial och systerorganisationen Memorial International har tidigare stämplats som ”utländska agenter” och likviderats i Ryssland.

Memorial dokumenterar människorättsbrott

Kontorslokalerna överfördes då till ytterligare en organisation, vilket nu har underkänts av domstolen som alltså beslutat att de i stället ska tillhöra staten.

Memorial har dokumenterat människorättsbrott i Sovjetunionen och fortsatt sitt arbete i Vladimir Putins Ryssland. I kontoret i Moskva finns de delat av organisationens arkiv som ännu inte hunnit digitaliserats.

– Vi kan fortsätta vårt arbete i olika riktningar inom historia och människorättsfrågor. Vi ska samla information om människorättsbrott i olika regioner. Vi ska försöka hjälpa offren för de här omständigheterna, säger Jan Ratjinskij, ordförande för Memorial, till oberoende ryska nyhetssajten Meduza.

SE ÄVEN:

Uppror efter mobiliseringen: ”Vi behandlas som djur”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.