SEMESTER. Här sitter "Rami" och njuter av solen på stranden i Egypten. I stället för att placera fången i ett familjehem tog konsulten Bo Göran Andersson kriminalvårdens pengar och lät honom gå. "Du är fri mannen", sa konsulten enligt "Rami". Foto: SVT
SEMESTER. Här sitter "Rami" och njuter av solen på stranden i Egypten. I stället för att placera fången i ett familjehem tog konsulten Bo Göran Andersson kriminalvårdens pengar – och lät honom gå. "Du är fri mannen", sa konsulten enligt "Rami". Foto: SVT

Konsulten släpper fångar i förtid - blåser myndighet på miljoner

Publicerad
Uppdaterad
Här njuter narkotikabrottsdömde "Rami", 24, av en solsemester i Egypten.
Konsulten Bo Göran Andersson som skulle ordna hans familjehemsplacering tog i stället kriminalvårdens pengar och släppte honom fri.
Andersson har släppt ut minst 18 fångar i förtid - och lurat myndigheten på miljontals kronor, avslöjar SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt och Rapport i dag.
- Han släppte av mig i stan. Han bara, "Du är fri", "Du är fri mannen", säger "Rami" till Västnytt.
"Rami", som egentligen heter något annat, dömdes 2006 till ett fyraårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Under tiden i fängelset fick han höra om ett rykte som han inte riktigt vågade tro på: En konsult som släpper fångarna fria - utan minsta kontroll av kriminalvården.
- Jag kunde aldrig, i min vildaste fantasi, tro på det, säger "Rami" i Västnytts inslag som Expressen tagit del av.

Fick några femhundralappar

Under slutet av ett fängelsestraff är det meningen att den som dömts ska slussas ut för att kunna återanpassas till samhället. Det kan ske genom att man gradvis flyttas till mindre bevakade anstalter - eller att man placeras i ett familjehem. Konsulten Bo Göran Andersson, 42, från Laholm arbetar just med att hitta lämpliga familjehem åt fångar vars strafftider är på väg att ta slut.
För detta har han haft ett kontrakt med kriminalvården och fått en ersättning, som i fallet med "Rami", cirka 44 000 kronor per månad.
Enligt Västnytt, som har pratat med hemmen som aldrig fick några fångar och har tagit del av kriminalvårdens placeringsbeslut, har Bo Göran Andersson släppt ut minst 18 fångar i förtid - och behållit en stor del av pengarna själv. Under tre och ett halvt år har han fått 8,7 miljoner av kriminalvården och Västnytt har i 18 fall kunnat belägga att det handlat om fejkade placeringar.

Reste till Egypten

- Han släppte av mig i stan. Han bara "Du är fri" "Du är fri mannen", säger "Rami".
- Sedan gav han mig några femhundralappar och så sa han till mig: "Sköt dig nu" och "jag kommer inte att ta några urinprov på dig."
För "Ramis" del blev det ingen traditionell återanpassning till samhället, åtminstone inte på det sätt som kriminalvården tänker sig - med ett familjehem. I stället packade han väskan och reste söderut, till Egypten. Hans privata semesterbilder visar hur han njuter av semesterlivet på stranden, vid hotellpoolen och hur han turistar vid Sfinxen i Giza utanför Egyptens huvudstad Kairo.
Allt detta kunde han roa sig med när han, enligt det straff tingsrätten dömt honom till, i stället skulle ha varit i Sverige och slussats ut till ett familjehem. Samtidigt berättar han att Andersson betalade ut pengar till honom, trots att han aldrig var på något familjehem.
- Jag fick tio tusen i månaden, säger "Rami".
SEMESTRADE I EGYPTEN. "Rami" dömdes 2006 för narkotikabrott. Foto: SVTTrots att Andersson själv är dömd för ekonomisk brottslighet och i dag har 145 betalnings- anmärkningar på sig, gav kriminalvården honom kontraktet. Under flera år har han i sin verksamhet släppt ut fångar och behållit en stor del av pengarna själv.
- Jag var livrädd att det skulle komma fram. Men han sa nej, det blir inte, jag vet hur man handskas med kriminalvården, säger "Rami" i inslaget.
Bakom avslöjandet står Västnytts reporter Johanna Bäckström Lerneby. Hon fick tipset om Anderssons verksamhet i somras.
Hon berättar att hon själv inte trodde på uppgifterna till en början.
- Tipsaren lät väldigt övertygande. Men jag tyckte att det lät så absurt. Men sen när jag började kontrollera uppgifterna så stämde de på varenda punkt, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag