Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstskolan rycker in – hjälper vården med visir

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Konstfack använder sina 3D-printrar för att tillverka skyddsvisir.Foto: KONSTFACK
Foto: Konstfack / Konstfack

Sjukvården får hjälp från oväntat håll. 

Konstfack är en av alla skolor som nu hjälper till – genom att tillverka visirbågar. 

– Det känns bra att man kan göra något i den här situationen, säger Gunnar Söder, lärare och ansvarig för industridesignverkstaden.

Konstfack har hållit stängt den senaste tiden. Nu sköter de den mesta av undervisningen på distans. Detta innebär att skolans verkstäder står tomma många timmar av dygnet. 

När Konstfackläraren Gunnar Söder såg ett initiativ om att göra skyddsvisir med 3D-printrar hoppade han snabbt på bollen. 

– Det känns jättebra att kunna göra detta. Att kunna hjälpa till på något sätt i krisen.

Studenterna turas om

Gunnar Söder berättar att Konstfack har åtta printers och att de turas om att vara i verkstäderna. 

– Vi håller verkstäderna öppna för masterstudenterna. Så vi turas om att vara i verkstaden. 

Han berättar att de har gjort visirbågar de senaste veckorna som har skickats till olika sjukhus. Bågarna skickas till bland annat Karolinska Universitetssjukhuset och S:t Görans Sjukhus, samt sjukhus i Åre, Östersund, Kungälv, Lund, med flera ställen.

Kommer ni tillverka någon annan utrustning?

– Det finns ingen sådan efterfråga just nu. Men det skulle vi verkligen vilja göra om det behövs. Man vill ju hjälpa till med det man kan i sådana här lägen. 

Regionerna sänker kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning.
https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/151/

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.